Комітет вітає Оксану Жолнович з призначенням на посаду міністра соціальної політики України

Комітет
21 липня 2022, 10:35

 

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щиро вітає Жолнович Оксану Іванівну з призначенням на посаду міністра соціальної політики України.

Перед Міністерством соціальної політики України та перед її керівництвом стоїть не просте завдання – забезпечити якісну державну політику у сфері соціального захисту населення в умовах широкомасштабної військової агресії росії проти України та на шляху нашої держави до повноправного членства в Європейському Союзі.

«Серед стратегічних цілей соціальної політики в Україні є створення механізму задоволення потреб осіб та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; реформування підходів до застосування прожиткового мінімуму в Україні, який має визначати ризик потрапляння громадянина за межу бідності, і використовуватися для визначення розміру універсальної соціальної допомоги; запровадження другого рівня пенсійної системи; створення ефективної та прозорої системи адміністрування та розподілу гуманітарної допомоги до кінцевого споживача, - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. – Держава має чітко розуміти, хто є отримувачем соціальної допомоги, знати обсяг та підстави для надання такої допомоги, а також повністю виконувати свої, визначені законодавством, соціальні зобов’язання».

 За словами очільниці Комітету, Оксана Жолнович брала участь у підготовці Плану відновлення України в частині соціальної політики. «Всі завдання, які включені наразі в цю стратегію, вона розуміє і, я впевнена, буде їх виконувати на своїй посаді», - сказала Галина Третьякова.

Планом відновлення України передбачена нова модель соціальної політики в Україні, яка, в свою чергу, має відповідати принципам і стандартам соціальної політики Європейського Союзу, передбачати, зокрема, конкретні дії щодо підвищення якості життя громадян, протистояти негативним демографічним змінам, сприяти скороченню рівня бідності в державі, гуртувати людей до співпраці та партнерства, долати дискримінацію в усіх її формах та проявах, враховуючи при цьому фінансові можливості держави.

Нагадаємо, що Верховна Рада України призначила Оксану Жолнович на посаду Міністра соціальної політики України 19 липня 2022 року. За кандидатуру пані Жолнович проголосувало 282 народних депутата України.

Під час свого виступу на трибуні парламенту в день призначення Оксани Жолнович перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк зазначив, що від нового міністра соціальної політики України парламент очікує ефективної пенсійної реформи, пропозицій щодо формування розміру прожиткового мінімуму та забезпечення ефективної соціальної політики в регіонах держави в контексті децентралізації влади.

В день призначення Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович присягнула на вірність Українському народові, взявши на себе зобов’язання додержуватися Конституції України та законів України, зміцнювати суверенітет і незалежність України, відстоювати права і свободи людини та громадянина, дбати про добробут українського народу, сталий демократичний розвиток суспільства.

У своєму виступі перед народними депутатами України міністр зупинилася на критичних напрямах в соціальній політиці, які будуть в центрі її уваги під час виконання функцій міністра. За словами Оксани Жолнович, наразі потребує вирішення питання вчасного забезпечення громадян допоміжними засобами реабілітації, цифровізація всіх адміністративних процедур, створення зрозумілого механізму виведення людини зі складних життєвих обставин, підтримка батьківства і материнства, а також інтеграція громадян похилого віку до суспільного життя. Крім того, потребує реалізації програма безбар’єрного середовища, зокрема, для маломобільних груп та людей з інвалідністю, щодо.

Варто зазначити, що до призначення на посаду міністра соціальної політики України Оксана Жолнович, серед іншого, була керівником департаменту соціальної політки та охорони здоров’я Офісу Президента України (2020-2022), радником міністра соціальної політики (2019-2021), членом правління ГО «Український центр соціально-правових досліджень» (2015-2020), доцентом кафедри соціального права Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Комітет бажає пані Жолнович використати весь свій потенціал та кваліфікацію для реалізації оновленої соціальної політики в Україні, в тому числі, у період відновлення нашої держави по завершенню війни та набуття статусу члена Європейського Союзу.