Верховна Рада України запобігла зменшенню розміру пенсій через війну росії проти України

Комітет
16 серпня 2022, 11:30

15 серпня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення зміни до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану» (проект Закону за реєстр. № 7453).

Положення Закону, зокрема. передбачають надання права особі, яка звернулася за призначенням пенсії, виключити з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, періоди страхового стажу під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Рішення парламенту безпосередньо сприяє недопущенню зниження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій у разі часткового зменшення доходу в період дії воєнного стану.

Нагадаємо, що чинним законодавством вже передбачена можливість додаткового виключення з періоду заробітної плати, яка враховується для обчислення пенсії, період роботи під час карантину, встановленого для запобігання коронавірусної хвороби COVID-19, з місяця запровадження карантину у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Довідково:

Головним в опрацюванні проекту Закону за реєстр. № 7453 було визначено Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який рекомендував Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного сесії парламенту та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету.