Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує парламенту утвердити в Україні європейські традиції ведення соціального діалогу

Комітет
25 листопада 2022, 09:30

24 листопада 2022 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції.

Першим питанням порядку денного засідання Комітету був розгляд підготовленого до другого читання проекту Закону України про колективні угоди та договори за реєстр. № 7628. Законопроект, зокрема, визначає склад законодавства про колективно-договірне регулювання трудових, соціально-економічних відносин; сторони колективних переговорів; процеси підготовки до ведення колективних переговорів, початку та власне їх ведення; питання, що можуть міститися в колективних угодах та ін.

Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що проект Закону за реєстр. № 7628 є євроінтеграційним та таким, що утверджує в Україні європейські традиції ведення соціального діалогу. У разі ухвалення відповідного Закону, роль колективно-договірного регулювання трудових відносин в Україні буде підвищено, захист прав працівників і роботодавців – посилено. Налагодження співпраці сторін соціального діалогу позитивно вплине на розвиток виробничих, трудових і соціально-економічних відносин.

Під час засідання члени Комітету обговорили низку правок народних депутатів України до законопроекту та визначилися щодо кожної з них шляхом голосування.

Зокрема, за наслідками такого голосування, текст проекту Закону доповнено положенням щодо обов’язкового проходження процедури підтвердження репрезентативності у встановленому законодавством порядку суб’єктами сторін профспілок та сторін роботодавців.

Нагадаємо, що до критеріїв репрезентативності для суб'єктів профспілкової сторони належать загальна чисельність їх членів, а для сторони роботодавців - загальна чисельність працівників, які працюють на підприємствах - членах відповідних організацій роботодавців. За словами Голови Комітету у 2022 році ринок праці кардинально змінився, а тому право на участь у соціальному діалозі щодо формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин необхідно буде підтвердити. «Можливо, що у глобальному діалозі суспільства та держави ми побачимо нові обличчя. Обличчя тих, хто дійсно має право брати участь у процесах, зокрема, післявоєнного відновлення України та на шляху держави до європейської інтеграції», - резюмувала Галина Третьякова.

«Я підтримую ідею щодо перегляду репрезентативності після закінчення воєнного стану. Я думаю, що НСПП здатна подолати цей амбітний виклик і протягом року перевірити репрезентативність, - запевнив Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк. - Щодо зміни Порядку підтвердження репрезентативності, то на нашу думку він давно підлягає перегляду, оскільки прийнятий в 2011 році і з того часу не переглядався. Застосування при оцінці репрезентативності даних державного реєстру застрахованих осіб, що стане новацією Порядку, дозволить більш об’єктивно перевіряти репрезентативність сторін соціального діалогу».

За підсумками розгляду Комітет схвалив текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів України до проекту Закону України про колективні угоди та договори за реєстр. № 7628, а також з урахуванням пропозицій голови робочої групи - народного депутата України Бабенка М.В., проголосованих на засіданні Комітету, та рекомендував Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти у другому читанні та в цілому.

Розглянувши другим питанням порядку денного проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії за реєстр. № 8198, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу.

Законопроектом пропонується призначати пенсію за віком та по інвалідності особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або відповідно встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією. Передбачається, що відповідна норма є тимчасовою і діятиме на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

Слід зазначити, що у різний період після повномасштабного вторгнення окупованими були близько 20 відсотків території України, а сотні тисяч громадян України опинились в окупації. Однією з гострих проблем для осіб, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю, та які опинились в окупації, є призначення та отримання пенсійних виплат.

За словами авторів законодавчої ініціативи, проблема полягає в тому, що громадяни, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з незалежних від них причин не можуть безпосередньо звернутись до органів Пенсійного фонду України (у зв’язку із тимчасовою неможливістю здійснювати свої повноваження такими органами на тимчасово окупованих територіях) або подати відповідну заявку через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (у зв’язку із відсутністю на окупованих територіях інтернет-зв’язку та українського мобільного зв’язку).

Прийняття та реалізація проекту Закону дозволить створити правові передумови для справедливого підходу до призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, де ведуться бойові дії, та які з об’єктивних причин не можуть у встановлений законом строк та порядку звернутись за призначенням пенсії.

Наостанок народні депутати України – члени Комітету своїм рішенням внесли зміни до плану роботи Комітету, включивши до нього проведення засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми, з якими стикаються особи з інвалідністю під час війни та шляхи їх вирішення». Захід заплановано до проведення 08 грудня 2022 року у режимі відеоконференції.