У Комітеті продовжуються дискусії щодо адаптації трудового законодавства до реалій післявоєнного відновлення України та демонополізації соціального діалогу в державі

Комітет
18 січня 2023, 09:33

 

16 січня 2023 року Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова провела робочу зустріч з Головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком, Головою Ради Федерації роботодавців України Дмитром Олійником та заступником Голови Ради Федерації роботодавців України Сергієм Біленьким.

Учасники зустрічі обговорили широкий спектр питань – від зайнятості населення в період післявоєнного відновлення країни та звички формувати додаткові пенсійні накопичення в процесі трудової діяльності до розвитку та демонополізації соціального діалогу в Україні.

«Одним з акцентів державної політики економічного відновлення має стати можливість людиною праці швидко отримати додаткову часткову професійну кваліфікацію. Часткову кваліфікацію в робітничій професії людині з вищою технічною освітою можна отримати за декілька місяців, а не за 2 роки як пропонує профтехучилище. Потрібно налагодити відповідну систему отримання знань та їх підтвердження, - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. – Утримувати систему профтехнічної освіти за рахунок органів місцевого самоврядування, як це пропонується деякими народними депутатами, не є влучною ціллю. Крім того, отримавши освіту в ПТУ, людина не має гарантії працевлаштування. Я вважаю, що потрібно отримувати освіту відповідно до потреби на ринку праці».

Нагадаємо, що 01 квітня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» (законопроект за реєстр. № 4147), яким, зокрема, врегульовано питання розроблення, затвердження та введення в дію професійних стандартів, що сприятиме формуванню сучасних вимог до професійних знань та умінь працівників. Законом встановлено, що професійні стандарти можуть розроблятися: роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, органами державної влади, науковими установами, галузевими радами, громадськими об’єднаннями, іншими зацікавленими суб’єктами.

Представники Федерації роботодавців України високо оцінили зміни до трудового законодавства, що були прийняті Верховною Радою України під час дії воєнного стану. При цьому вони відзначили важливість низки положень доопрацьованого у Комітеті проекту закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. № 5344-д. «Законопроект, серед іншого, передбачає важливу для підприємств з великою кількістю робочих місць з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці норму, яка зменшує кількість осіб з інвалідністю, яких таке підприємство зобов’язане працевлаштувати, відповідно до квоти, що існує в законодавстві. У разі прийняття законопроекту, така квота буде діяти лише щодо тих робочих місць, які не протипоказані особам з інвалідністю», - зазначив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Сергій Біленький.

Також Федерація роботодавців України підтримує роботу Національної служби посередництва і примирення в частині підготовки нової редакції Закону про колективні трудові спори та сподівається, що остаточна версія проекту акту буде узгоджена усіма сторонами соціального діалогу.

Учасники наради зупинилися на важливості демонополізації соціального діалогу в Україні та долучення до нього нових активних учасників, зокрема, Спілки українських підприємців, Української Ради Бізнесу, Європейської Бізнес Асоціації та Американської торговельної палати в Україні. «Поглиблення соціального діалогу задля збереження соціального миру в суспільстві у період воєнного стану та період повоєнного відновлення має стати одним із пріоритетів на найближчі роки», - зауважив Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк.

Наостанок державники обговорили з представниками економічного фронту важливість впровадження в Україні накопичувальної системи пенсійного забезпечення та підтримки парламентом проекту Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» (реєстр. № 2683, доопрацьований Комітетом), який передбачає встановлення обов’язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників. Нагадаємо, що цей законопроект є Поштовхом у впровадженні системи пенсійних накопичень в Україні.

Учасники зустрічі домовилися про напрямки найближчої співпраці держави та ринку, зокрема, щодо питань зниження рівня безробіття в країні та реалізації суспільно-важливих реформ.