Верховна Рада України сприяє захисту національних інтересів в умовах збройної агресії проти України в сфері трудових відносин

Комітет
24 лютого 2023, 15:54

23 лютого 2023 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань за реєстр. № 7731.

Законопроект розроблено з метою захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії проти України в сфері трудових відносин.

Положеннями акту передбачено можливість звільнення роботодавцем працівників об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктів критичної інфраструктури у разі підтримки ними ідеології держави-агресора.

«Відповідно до чинного законодавства людина, в діях якої можна угледіти колабораціонізм, але цей колабораціонізм не доведений ще у встановленому законом порядку, може і далі працювати на підприємстві до доведення вини судом. Під час війни це може призвести до вкрай небезпечних наслідків, - зазначила у своєму виступі Голова Комітету Галина Третьякова. – До нас зверталися українські підприємства критичної інфраструктури з проханням підготувати відповідний законопроект. Зокрема, дуже просили його розробити представники ЗАЕС, на якій вже є випадок, коли працівник, що виявився колаборантом, працює на російську владу, був поновлений на роботі за рішеннями суду».

Реалізація законопроекту унеможливить вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку України та недопустить їх до роботи на об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктах критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції.

Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів від 14 листопада 2022 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.