Верховна Рада України встановила одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров'ю, що спричиняє російська військова агресія, зокрема, працівникам об’єктів критичної інфраструктури

Комітет
20 березня 2023, 18:26

 

20 березня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» (законопроект за реєстр. № 7353).

Підступні ракетні удари російської армії по обласним державним адміністраціям, іншим державним установам, будівлям органів місцевого самоврядування, лікарням, залізничним вузлам, іншим об’єктам критичної інфраструктури, а також звірства по відношенню до представників української влади на окупованих територіях призводять до каліцтва або загибелі державних службовців та комунальників.

Незважаючи на це, працівники зазначених підприємств, установ та організацій продовжують роботу, - для забезпечення життєдіяльності та безпеки держави.

Дія положень прийнятого Закону спрямована на підтримку працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з військовою агресією росії проти України під час виконання посадових обов'язків в районах проведення бойових дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам. У разі смерті державна підтримка надаватиметься членам сімей загиблих.

Закон встановлює відповідним категоріям працівників одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров'ю, розмір якої залежить від групи отриманої інвалідності, а саме:

- особам з інвалідністю I групи – 800 тис. грн;

- особам з інвалідністю II групи – 500 тис. грн;

- особам з інвалідністю IIІ групи – 200 тис. грн;

У разі загибелі (смерті) людини, її родина отримає від держави 1 млн. грн.

Зазначена одноразова грошова допомога виплачуватиметься за рахунок коштів держбюджету (порядок визначатиме Кабмін), з наступним її відшкодуванням державою-агресором шляхом стягнення сум відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів опрацьовував законопроект за реєстр. № 7353 у якості головного.