Комітет підтримує законопроекти щодо соціального захисту дітей та військовослужбовців, які постраждали від воєнних дій держави-агресора

Комітет
11 квітня 2023, 13:37

 

На крайньому засіданні Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту прийняти за основу 6 законопроектів, зокрема, щодо соціального захисту дітей, які постраждали від війни росії проти України та соціального захисту військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок ракетних, артилерійських та авіаційних ударів держави-агресора по військовим навчальним закладам, навчальним та військовим частинах нашої держави. Ще один проект Закону - щодо встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною - Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти в цілому як Закон.

Першим під час засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету обговорили доопрацьований у Комітеті проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у XX столітті) за реєстр. № 8032. За підсумками розгляду Комітет прийняв рішення схвалити текст порівняльної таблиці до законопроекту та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за наслідками розгляду у другому читанні як Закон. «Проект акту передбачає встановлення додаткових соціальних благ у вигляді додаткових або підвищених грошових виплат, пільг або компенсацій окремим категоріям громадян за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення», - зазначив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

Законодавча ініціатива передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною деяким категоріям громадян. Зокрема, борцям за незалежність України в ХХ столітті пенсія за особливі заслуги встановлюється на постійній основі (як надбавка до пенсії) у розмірі 4200 гривень із щорічним підвищенням з 1 березня 2024 року. Автор законопроекту народний депутат України Володимир В’ятрович подякував Комітету за роботу над фінальною версією законопроекту та висловив сподівання, що парламент розгляне його найближчим часом. 

За результатами розгляду та обговорення проекту Закону про внесення зміни до розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо джерел оплати послуг з доставки пенсій та виплати допомоги на поховання за реєстр. № 9078,  Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила, що прийняття законопроекту та його реалізація забезпечить звільнення бюджету Пенсійного фонду України від невластивих видатків та унормує питання оплати послуг із доставки пенсій та допомоги на поховання за рахунок коштів державного бюджету.

Також Комітет підтримав дотичний до попереднього проект Закону України про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо визначення джерел фінансування деяких пенсійних виплат і витрат на їх доставку за реєстр. № 9077, рекомендувавши Верховній Раді України включити його до порядку денного сесії парламенту та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. Про прийняте рішення Комітет повідомив головний Комітет з розгляду цього Закону – Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. «Цей законопроект закріплює джерела фінансування виплати пенсій в Бюджетному кодексі», - зазначили в Міністерстві соціальної політики.

Наступним Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії проект Закону України про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України за реєстр.№ 9042-1 та прийняти його за наслідками розгляду у першому читанні за основу. Законопроект за реєстр. № 9042 пропонується відхилити.

Підтриманий законопроект за реєстр. № 9042-1 передбачає адресну державну підтримку дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, зокрема, тих з них, хто зазнав депортації або насильницького переміщення, втратив годувальника, є внутрішньо переміщеною дитиною. Пропонується визначити систему заходів щодо соціальної та психологічної підтримки постраждалих від війни дітей. Відшкодування завданих збитків життю та здоров’ю маленьких українців (які з прийняттям Закону компенсуватимуться за рахунок коштів Державного бюджету України) відбуватиметься за рахунок коштів держави-агресора - росії, відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Крім того, Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги за реєстр. № 9111, прийнявши його за основу. Законопроектом пропонується врегулювати на законодавчому рівні спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги в умовах воєнного часу, а також віднесення медичних виробів та лікарських засобів до категорії «гуманітарна допомога».

За результатами обговорення проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій за реєстр. № 9110, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити законопроект до порядку денного та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу. Законопроект пропонується передбачити соціальний захист військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок ракетних, артилерійських та авіаційних ударів по військовим навчальним закладам, навчальним та військовим частинах, в яких вони перебували в момент таких ударів. Таких військових пропонується віднести до категорії осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Проект Закону також передбачає соціальний захист сімей загиблих відповідної категорії військовослужбовців. Автори законодавчої ініціативи зазначають, що країна-агресор неодноразово завдавала ракетні удари по військових навчальних закладах, навчальних та військових частинах. Наймасштабніші ракетні удари були завдані по 184-му навчальному центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, 169-му навчальному центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого та ін. «Ці витрати по шкоді життю та здоров’ю мають бути віднесені до регресу до Російської Федерації за рахунок репарацій. Треба подумати, яким чином буде відбуватися відшкодування і створювати систему регресу», - зауважила Голова Комітету Галина Третьякова. 

Наступним рішенням Комітету було рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та інших законів України щодо призначення одноразової грошової допомоги членам сімей військовослужбовців, визнаних безвісно відсутніми за реєстр. № 9008. Про прийняте рішення повідомлено головний Комітет - Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Автори законопроекту зазначають, що кількість військовослужбовців, які отримують статус безвісно відсутніх, зростає. При цьому законодавство не закріплює в повній мірі право сімей безвісти відсутніх захисників держави на соціальний захист. «Цей законопроект дуже важливий. Він врегульовує питання визнання людини безвісти відсутньою, сприяє подальшому пошуку такої людини та поширює соціальний захист на родини військовослужбовців, які безвісті зникли», - зазначив у своєму виступі Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк. Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко запропонував підтримати законопроект.