Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримує спрощення процедури присвоєння статусу ветерана

Комітет
12 травня 2023, 14:57

 

11 травня 2023 року Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана за реєстр. № 9141 та за наслідками розгляду у першого читанні прийняти його за основу.

Під час своїх виступів учасники засідання Комітету зазначали, що військовослужбовці мають низку перешкод, зокрема, бюрократичних в процесі оформлення статусів учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Незважаючи на готовність системи оборони з кінця 2022 року видавати відповідні статуси, кількість отриманих статусів УБД є незначною у порівнянні з кількістю Захисників та Захисниць України, які захищають державу та населення від військової агресії рф. «За даними Міноборони, з початку повномасштабного вторгнення видано кілька тисяч статусів УБД. Статусу, який має видаватися через 30 днів участі у бойових діях. Можна тільки уявити, яка черга стоїть за документами, посвідченням, статусом взагалі», - зазначив у своєму виступі головний автор законопроекту народний депутат України Єгор Чернєв.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що здебільшого захисники, які звернулися до відповідних комісій для оформлення статусу ветерана, продовжують проходити військову службу та не мають змоги з’являтися до компетентних органів на вимогу принести документи, яких бракує для оформлення статусу. Тому законопроектом за реєстр. № 9141 пропонується надати право комісіям, які відповідають за присвоєння статусів за заявою військовослужбовця або його представника, витребовувати у відповідальних органів або осіб (наприклад, військової частини) необхідні документи, що є підставою для надання статусу. Відповідальний орган або особа, які володіють необхідними документами, зобов’язана надати відповідь на запит не пізніше, ніж через тридцять днів від дати його надходження.

Народні депутати України одноголосно підтримали можливість унормувати процедуру оформлення відповідних статусів у належні строки. «Дуже важлива законодавча ініціатива. Дякую за політичну мужність запропоновувати такий законопроект. Дуже важливо раз і назавжди зняти цю проблему», - наголосив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк. Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко запропонував при доопрацюванні проекту Закону передбачити процедуру, відповідно до якої при формуванні особової справи людини, яка долучається до оборони держави, запитуватимуться документи, які знадобляться для отримання статуту, а також згода людини на отримання такого статусу.

Директор ГО «Юридична сотня» Юлія Морій та співзасновниця ГО «Принцип» Любов Галан також виступили на підтримку законопроекту. Водночас у ГО «Принцип» звертають увагу на важливості електронного документообігу в процесі надання статусів.

Під час обговорення проекту Закону народні депутати України – члени Комітету також виступили за автоматизацію процесу надання статусу УБД. «Ми всі розуміємо високу важливість і нагальність спрощення процедури отримання УБД. В той же час я вважаю, що нам необхідно на майбутнє працювати над тим, щоб запровадити автоматичне надання статусу УБД на підставі документів Міноборони та інших силових структур», - зауважила член Комітету Ірина Никорак. В свою чергу Голова Комітету Галина Третьякова запропонувала розглянути можливість автоматичного надання статусу УБД військовослужбовцям, які виступили на захист держави з початку широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави.

Член Комітету Юлія Тимошенко запропонувала передбачити автоматичність надання статусів в законопроекті за реєстр. № 9141 при його доопрацюванні до другого читання: «Це треба робити негайною. Черга на отримання нашими військовими УБД – ганебна. В другому читанні наша комітетська команда має поставити собі за мету внести до другого читання всі необхідні зміни для надання статусу УБД автоматично, за поданням відповідних структур Міноборони».