Протокол № 107                                                                 19  грудня  2018 року

 

 

 

 

 

Про затвердження звіту про підсумки роботи

Комітету Верховної Ради України

з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

за період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

 

 

 

Відповідно до пункту 10 частини другої статті 34  і частини другої статті 53  Закону України «Про комітети Верховної Ради України», заслухавши інформацію першого заступника голови Комітету Капліна С.М., Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення в и р і ш и в:

 

Затвердити письмовий звіт Комітету про підсумки роботи за період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (додається).

 

 

 

 

Перший заступник

голови Комітету                                                                      С.М.Каплін


Затверджено

на засіданні Комітету

19 грудня 2018 року

 

 

 

 

 

Звіт про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

за період дев’ятої сесії

Верховної Ради України VIІI скликання

 

 

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» діяльність членів Комітету за період дев’ятої сесії Верховної Ради України VIІI скликання (вересень - грудень 2018 року) була спрямована на здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання організаційної та контрольної функцій.

 

Протягом звітного періоду членами Комітету та працівниками його секретаріату було здійснено роботу з підготовки і проведення 7 засідань Комітету, 5 слухань у Комітеті, 1 засідання «круглого столу».

На засіданнях Комітету заслухано 64 питання, зокрема, розглянуто та прийнято рішення по 28 законопроектах, з яких 14 Комітетом підготовлено для розгляду Верховною Радою України (із них – 1 законопроект подано Кабінетом Міністрів України, 12 проектів подано народними депутатами України, 1 законопроект доопрацьовано та внесено на повторне друге читання).

 

Для опрацювання законопроектів до другого читання створювались робочі групи, до складу яких входили не лише народні депутати України, а й представники державних органів, об’єднань профспілок і об’єднань організацій роботодавців, громадських об’єднань, фахівці науково-дослідних інститутів і навчальних закладів, експерти.

 

16 жовтня 2018 року у Комітеті проведено засідання робочої групи з доопрацювання та внесення на повторне друге читання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном (реєстр. №6275-д). 17 жовтня 2018 року Комітет на своєму засіданні схвалив текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів України та рекомендував Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти у повторному другому читанні та в цілому.

 

23 жовтня 2018 року у Комітеті проведено засідання робочої групи з доопрацювання до другого читання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення (реєстр. №6489).

 

 

При здійсненні контрольної функції за вказаний період Комітетом проведено слухання у Комітеті, наради, засідання «круглих столів», здійснено робочі поїздки у Київську, Луганську, Полтавську та Сумську області та заслухано на засіданнях Комітету низку соціально важливих питань:

 

І. 5 вересня 2018 року в порядку реалізації контрольної функції Комітет розглянув питання про практику застосування Закону України «Про зовнішню трудову міграцію».

Члени Комітету зазначили, що практика застосування даного Закону понад два роки, суттєво не вплинула на ситуацію із зовнішньою трудовою міграцією в Україні.

За результатами обговорення практики застосування Закону України «Про зовнішню трудову міграцію» члени Комітету дійшли висновку, що він потребує подальшого вдосконалення і має стати головним чинником державної політики у сфері зовнішньої трудової міграції.

У підсумку обговорення вказаного питання Комітет рекомендував Верховній Раді України прискорити розгляд ряду законопроектів щодо вдосконалення здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, а також щодо статусу і соціального захисту мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції.

Водночас, Кабінету Міністрів України рекомендовано:

підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про зовнішню трудову міграцію».

забезпечити в повному обсязі реалізацію плану заходів щодо забезпечення реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їхніх сімей, в частині працевлаштування трудових мігрантів, які повернулися в Україну та плану заходів на 2018—2021 роки щодо реалізації Стратегії державної міграційної політики України на період до 2025 року;

прискорити розроблення професійних стандартів та інших необхідних документів для розширення можливостей підтвердження результатів неформального навчання за робітничими професіями;

активізувати переговорний процес щодо укладення (перегляду у разі необхідності) міжнародних договорів про взаємне працевлаштування громадян, угод про соціальне забезпечення з державами, заінтересованими в організованій тимчасовій міграції українських фахівців, включаючи гарантії захисту їх прав, допомогу держав працевлаштування в реінтеграції українців, які повертаються;

сприяти підвищенню рівня обізнаності громадськості про переваги легальної міграції, негативних наслідків неврегульованій міграції та торгівлі людьми;

удосконалити систему моніторингу стану зовнішньої трудової міграції.

 

ІІ. 5 вересня 2018 року Комітет також заслухав інформацію члена Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Королевської Н.Ю. про результати роботи робочої групи щодо вивчення ситуації, яка виникла у ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський».

Заслухавши та обговоривши інформацію голови робочої групи, члена Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення – народного депутата України Королевської Н.Ю. про результати засідання робочої групи щодо вивчення ситуації, яка виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський», Комітет вирішив:

1. Звернутися до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Міністерства оборони України, Фонду державного майна України щодо недопущення передачі майна Клінічного санаторію «Лермонтовський» зі сфери управління Міністерства юстиції України до сфери управління Міністерства оборони України, а також надання правової оцінки дій цих міністерств та Фонду державного майна України.

2. Рекомендувати:

2.1. Кабінету Міністрів України:

- скасувати Розпорядження КМУ № 52-р від 21 січня 2015 року «Про віднесення нерухомого майна санаторію «Лермонтовський» у м. Одесі до сфери управління Міністерства юстиції України»;

- втрутитися у ситуацію, що склалася навколо санаторію «Лермонтовський», вжити всіх можливих заходів для забезпечення вирішення спірних питань виключно у правовому полі;

- розглянути ініціативу Одеської обласної ради щодо безоплатної передачі з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області пам’яток історії і культури Одеської області, що знаходяться на території санаторію «Лермонтовський».

2.2. Міністерству оборони України та Міністерству юстиції України скасувати спільний Наказ «Про передачу державного майна» № 413/2881/7 від 15 серпня 2018 року.

 

ІІІ. 19 вересня 2018 року відбулись слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему: «Соціальний захист людей похилого віку».

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, наукових установ, органів місцевої влади, громадських організацій та профспілок.

Учасники слухань обговорили проблеми з реалізацією конституційних прав людей похилого віку на соціальний захист, зокрема, права на пенсійне забезпечення, житлово-комунальні пільги та субсидії, соціальну та медичну допомогу. Зокрема, наголошувалось, що соціальний захист людей похилого віку - невід'ємна складова політики держави, відповідальної за добробут, розвиток і безпеку своїх громадян.

За результатами проведених слухань Комітет розробив та схвалив Рекомендації в яких враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Зокрема, пропозиції щодо:

першочергового розгляду законопроектів, які регулюють питання реформування системи надання соціальних послуг вразливим категоріям населення, в першу чергу за місцем проживання (у громаді);

підвищення рівня пенсійного забезпечення та розмірів прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, не менше від фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Міністерством соціальної політики України на основі новосформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг;

надання медичної допомоги та збільшення фінансування на отримання лікарських засобів і медичних виробів;

соціальних гарантій ветеранам війни;

надання пільг та субсидій;

гарантування безпечних та гідних умов переміщення осіб похилого віку з числа внутрішньо переміщених осіб через лінію зіткнення;

впровадження державної політики навчання у дорослому віці тощо.

 

 

 

ІV. 3 жовтня 2018 року Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проведено слухання на тему: «Ефективність системи надання житлових субсидій населенню».

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, наукових установ, органів місцевої влади, громадських організацій та профспілок.

За результатами обговорення Комітетом схвалено відповідні рекомендації. Зокрема, Кабінету Міністрів України:

1. Передбачити збільшення відповідних видатків для перегляду та затвердження нових умов оплати праці працівників державних і комунальних закладів та установ соціального захисту населення з метою підвищення рівня матеріального забезпечення даної категорії працівників;

- передбачити видатки на фінансування бюджетної програми «Реалізація Державної цільової економічної програми енергоефективності» (КПКВК 2754060) в сумі 2 118 690,0 тис.грн.

2. Вжити додаткових заходів щодо виконання вимог прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» щодо оснащення житлових будівель вузлами комерційного обліку теплової енергії до 02.08.2018, а гарячої та питної води – до 02.08.2019.

3. Доручити відповідним центральним органам виконавчої влади розробити зміни до пункту 2 Порядку повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями щодо визначення граничних строків повернення надміру виплачених коштів субвенції, схваленого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства фінансів та Міністерства юстиції України № 39/283/90/5 від 29 грудня 1997 року.

4. Зобов’язати Міністерство соціальної політики України до 1 січня 2019 року підготувати та подати звіт щодо запровадження Єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 3 жовтня 2017 року № 2148-VIII.

5. Забезпечити налагодження автоматизації обміну інформацією, визначеною постановами Кабінету Міністрів України № 365 та № 848 між Мінсоцполітики, Держприкордонслужбою, МВС, СБУ, Мінфіном, Національною поліцією, ДМС, Держфінінспекцією, Держаудитслужбою та іншими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Крім того,  Міністерству фінансів України рекомендовано:

- розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України зміни до наказу Мінфіну від 04 січня 2018 року № 1 з метою контролю департаментами  фінансів і управліннями праці та соціального захисту населення на місцях за достовірністю розрахованої підприємствами вартості наданих послуг та обсягами невикористаних сум субсидії, які повинні повертатися до державного бюджету та за відомостями щодо обсягів фактично наданих споживачам послуг;

- забезпечити перерахування сум призначених субсидій на особові спеціальні рахунки отримувачів субсидій в банківських установах з метою використання цих коштів виключно на оплату житлово-комунальних послуг або їх списання з банківського рахунку у разі несплати послуг;

- вжити заходів щодо погашення поточної кредиторської заборгованості за субвенцією підприємствам – надавачам житлово-комунальних послуг, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам за відповідні послуги з пільг і субсидій, а також компенсацію частини невикористаної субсидії населенню внаслідок економії при споживанні житлово-комунальних послуг, яка накопичилася станом на 1 жовтня 2018 року.

Міністерству соціальної політики України запропоновано розробити проект нормативного акта про внесення змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року № 329) в частині призначення субсидії домогосподарству до складу якого входить член домогосподарства, який:

перебуває у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою (злоякісним новоутворенням), що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, без розгляду на комісії;

здійснює догляд за особою з інвалідністю І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, та отримує щомісячну компенсаційну виплату відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 832;

надає соціальні послуги та отримує компенсацію згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року № 558.

В свою чергу, Рахунковій палаті України рекомендовано включити до плану роботи на 2019 рік проведення аудиту щодо витрачання коштів, передбачених на проекти і програми енергомодернізації та енергозбереження.

Крім того, схвалено низку рекомендацій іншим органам державної влади та місцевого самоврядування.

 

V. 3 жовтня 2018 року Комітетом розглянуто результати робочих поїздок народних депутатів України – членів Комітету до Харківської, Луганської та Донецької областей, здійснених 28 – 30 серпня 2018 року з метою зустрічі з представниками місцевих органів влади, працівниками соціальних служб та громадським активом Харківської, Донецької та Луганської областей щодо соціального захисту населення, в тому числі внутрішньо переміщених осіб, сімей з дітьми, ефективності запровадження медичної реформи та нового порядку призначення житлових субсидій в цих областях.

Під час поїздки народні депутати України – члени Комітету разом з працівниками секретаріату Комітету відвідали низку установ соціальної сфери, зокрема управління соціального захисту населення, Пенсійного фонду України, територіальні центри соціального обслуговування, центри зайнятості тощо. Обговорили проблемні питання з працівниками цих закладів, які виникають на місцях та можливі шляхи їх вирішення.

Також було проведено ряд засідань народних депутатів України – членів Комітету з представниками центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема у м. Харкові, м. Сєвєродонецьку та м. Краматорську та виявлено ряд проблемних питань, з якими стикаються громадяни та працівники соціальної сфери.

За результатами робочої поїздки народних депутатів України – членів Комітету до Харківської, Донецької та Луганської областей, Комітет вирішив:

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України А.В.Парубія з пропозицією включити до проекту розкладів пленарних засідань Верховної Ради України наступні проекти законів України:

- «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо вдосконалення здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» (реєстр. № 8101), поданий Кабінетом Міністрів України;

- «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 4794), поданий народними депутатами України Н.Ю.Королевською, Ю.А.Бойком, Ю.В.Солодом та іншими.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

2.1. Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору органів соціального захисту населення, Пенсійного фонду України, органів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування України під час розгляду справ в усіх судових інстанціях.

2.2. Доручити Міністерству соціальної політики України активізувати роботу міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо створення Національного реабілітаційно-санаторного комплексу на базі ДП «СКРЦ «Слов’янський курорт».

2.3. Передбачити у Законі Україні «Про Державний бюджет України на 2019 рік» збільшення видатків на фінансування Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, які дозволять забезпечити протезуванням всіх людей з інвалідністю, які звертаються за допомогою до інституту.

2.4. Розглянути можливість підвищення рівня заробітної плати працівникам соціальної сфери.

2.5. Збільшити у 2018 році освітню та медичну субвенції для забезпечення видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я для забезпечення в повному обсязі виплати заробітних плат працівникам закладів та установ освіти та охорони здоров’я.

2.6. Звільнити підприємства та організації від обов’язку відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах, призначених достроково особам, зайнятим повний робочий день на підприємствах вугільної промисловості.

2.7. До запровадження професійної пенсійної системи здійснювати покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій зазначених осіб за рахунок коштів Державного бюджету України.

2.8. Запровадити механізм розстрочення заборгованості підприємств та організацій з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за заявою страхувальника на 60 календарних місяців

2.9. Розглянути можливість проведення виїзного засідання Кабінету Міністрів України у Луганській області.

 

VІ. 4 жовтня 2018 року відбулося засідання робочої групи з питань, пов’язаних із забезпеченням повноцінного функціонування Клінічного санаторію «Лермонтовський» та надання ним послуг із санаторно-курортного лікування і реабілітації громадян.

Метою даного заходу було вивчення діяльності Клінічного санаторію «Лермонтовський», а також проблем, які створюють загрозу його повноцінному функціонуванню та наданню послуг із санаторно-курортного лікування і реабілітації особам, після перенесеного гострого інфаркту міокарда, вагітним, хворим з травмами опорно-рухового апарату тощо.

За підсумками зустрічі 8 листопада 2018 року Комітетом схвалив рекомендації зазначеної робочої групи та прийняв рішення, з метою перевірки їх виконання, провести до 17 січня 2019 року виїзне засідання робочої групи у Клінічному санаторії «Лермонтовський» м. Одеса.

 

 

VІІ. 24 жовтня 2018 року Комітетом проведено засідання «круглого столу» на тему: «Шляхи збалансування підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб ринку праці в Україні».

У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Державної служби зайнятості (Центрального апарату), Фонду соціального страхування, органів місцевої влади, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, засобів масової інформації, науковці.

 

VІІІ. 25 жовтня 2018 року народний депутат України – перший заступник голови Комітету Каплін С.М. здійснив робочу поїздку в місто Лисичанськ Луганської області з метою вивчення ситуації та вирішення питання щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам шахт ПАТ «Лисичанськвугілля».

7 листопада 2018 року під час слухань у Комітеті перший заступник голови Комітету Каплін С.М. поінформував членів Комітету та учасників слухань про те, що працівники шахти ім. Г.Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля», шахт «Центральна», «Капітальна» та «5/6» ДП «Мирноградвугілля» у зв’язку з невиплатою їм заробітної плати вдалися до крайніх форм захисту свого права на своєчасне отримання винагороди за працю та оголосили акцію соціального протесту: 23 шахтарі вже тривалий час залишаються під землею в шахті ім. Г.Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля».

Зважаючи на вищевикладене та інформацію представників всеукраїнських і місцевих об’єднань організацій профспілок стосовно ситуації з виплати заробітної плати працівникам вугільної галузі, а також керуючись намірами щодо відновлення порушених конституційних прав працівників підприємств вугільної промисловості на своєчасне отримання винагороди за працю і вимог Закону України «Про оплату праці», Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2018 року прийняв рішення, яким схвалив низку рекомендацій Кабінету Міністрів України, спрямованих на погашення заборгованості з виплати заробітної плати і єдиного соціального внеску на шахтах ПАТ «Лисичанськвугілля» і ДП «Мирноградвугілля», а також недопущення виникнення такої заборгованості в майбутньому.

 

ІХ. 7 листопада 2018 року проведено слухання у Комітету на тему: «Стан дотримання в Україні прав профспілок та організацій роботодавців відповідно до Конвенції Міжнародної організації праці №87 про свободу асоціації та захист права на організацію».

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники міжнародних організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади, профспілок та організацій роботодавців, науковці.

Проведений аналіз дотримання в Україні прав профспілок та організацій роботодавців відповідно до Конвенції №87 виявив недосконалість чинного законодавства та низку проблем у його застосуванні.

Учасники слухань також відзначили, що за глобальним індексом прав Міжнародної  конфедерації  профспілок за 2017 рік  Україну  віднесено  до  5-ї категорії – країн, де відсутні гарантії прав профспілок. Залишається складною ситуація з майном профспілок (відчуження об’єктів власності профспілок, виселення профспілкових працівників з профцентрів тощо).

Сторона профспілок зауважила на існуючому обмеженні права на страйк у деяких галузях та ведення колективних переговорів у бюджетній сфері.

За результатами заходу Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2018 року прийняв рішення затвердити рекомендації учасників слухань, якими рекомендував:

1. Верховній Раді України прискорити розгляд законопроектів щодо діяльності професійних спілок, організацій роботодавців та їх об’єднань розглянути в першочерговому порядку законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк; щодо зняття обмежень права на страйк; щодо реєстрації та зміни реєстраційних відомостей професійних спілок; щодо забезпечення діяльності професійних спілок.

2. Конституційній Комісії при підготовці законопроекту про внесення змін до Конституції України врахувати пропозиції Міністерства соціальної політики України щодо зняття обмеження права суддів на участь у професійних спілках, а також опрацювати питання щодо надання Національній тристоронній соціально-економічній раді конституційного статусу.

3. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо посилення контролю з боку державних органів за дотриманням положень Конвенції МОП № 87 в частині забезпечення прав і свобод організацій роботодавців, їх об’єднань, професійних спілок та їх об’єднань.

Розробити та подати на розгляд Верховної Ради України до 1 червня 2019 року проекти законів України щодо: встановлення мораторію на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України; подальшого використання майна профспілок, їх об'єднань колишнього Союзу РСР і Української РСР, придбаного до 24 серпня 1991 року та розташованого на території України (за погодженням з СПО об’єднань профспілок); спрощеної процедури утворення галузевих організацій роботодавців, їх об’єднань, а також доручили розробити та затвердити порядок та розміри відрахувань коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу закладами, установами та організаціями у бюджетній сфері.

4. Міністерству внутрішніх справ України в межах визначених повноважень вживати відповідних заходів реагування на заяви професійних спілок про кримінальне правопорушення.

5. Профспілкам, організаціям роботодавців та їх об'єднанням на національному та територіальному рівнях: проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу з питань застосування норм Конвенцій МОП та національного законодавства; розглядати на засіданнях колегіальних органів питання стосовно застосування норм Конвенцій МОП та національного законодавства щодо прав і гарантій діяльності профспілок та організацій роботодавців; вживати в межах повноважень всіх можливих заходів щодо захисту права на організацію.

6. Національній службі посередництва і примирення розглянути питання щодо внесення змін до Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, затвердженого наказом Національної служби посередництва і примирення від 21 липня 2001 р. № 73.

 

Х. 8 листопада 2018 року у зв’язку із поширенням у засобах масової інформації заяв керівництва ПАТ «Укрпошта» про наміри припинити доставку пенсій, Комітет провів робочу нараду з народними депутатами України, Генеральним директором ПАТ «Укрпошта» Смілянським І.Ю., представниками органів державної влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Федерації професійних спілок України.

 

ХІ. 8 листопада 2018 року Комітет на своєму засіданні розглянув звернення Судді Конституційного Суду України Гультая М.М. з приводу розгляду конституційної скарги громадянина Мосюрчака В.І. щодо відповідності Конституції України (конституційності) підпункту 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, пункту 5 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213-VIII.

Комітет висловив свою позицію щодо питань, порушених у конституційній скарзі, яка викладена у Рішенні Комітету від 2 березня 2015 року (Комітет пропонував Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та рекомендував, за умови врахування пропозицій, схвалити його в цілому) та підтримана 238-ма народними депутатами України під час розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (реєстр. № 2212) на пленарному засіданні 2 березня 2015 року.

Також Комітет надав роз’яснення з приводу пенсійного забезпечення державних службовців, зокрема, збереження чинності статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723-XII; проведення перерахунків та індексації пенсій, призначених відповідно до цієї статті;  застосування положень пунктів 131, 132, 133 Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які врегульовують питання виплати пенсії, визначення її максимального розміру.

 

ХІІ. 12 листопада 2018 року народними депутатами України – членами Комітету здійснено робочу поїздку до м. Бориспіль Київської області.

Під час поїздки народні депутати України відвідали управління соціального захисту населення Бориспільської районної державної адміністрації та Бориспільської міської ради.

Під час зустрічі з представниками міських органів влади, працівниками соціальних служб та громадським активом було виокремлено ряд проблемних питань, які стосуються соціального захисту населення, в тому числі внутрішньо переміщених осіб, сімей з дітьми, ефективності запровадження нового порядку призначення житлових субсидій тощо.

 

ХІІІ. 13 листопада 2018 року у Комітеті проведено робочу нараду народних депутатів України - членів Комітету з представниками центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців з метою обговорення проблеми щодо заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях державного сектору.

За результатами наради, Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2018 року прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України:

- вжити термінових заходів, спрямованих на вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємств, що знаходяться у сфері управління центральних органів виконавчої влади, та усунення причин її виникнення;

- забезпечити контроль за систематичністю проведення засідань Комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, які працюють при центральних та місцевих органах виконавчої влади, з метою підвищення ефективності їх роботи;

- розробити та внести до Верховної Ради України проект закону щодо посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання заробітної плати;

- провести перевірку ефективності роботи всіх органів державної влади щодо забезпечення своєчасності виплати заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях, що знаходяться у сфері управління центральних органів виконавчої влади.

 

ХІV. 19 листопада 2018 року народні депутати України – члени Комітету відповідно до рішення Комітету здійснили робочу поїздку у Києво-Святошинський район Київської області.

Продовжуючи практику ознайомлення з дією медичної реформи народні депутати провели робочу зустріч у Боярській Центральній районній лікарні, під час якої з’ясовано, що залишаються не вирішеними питання дефіциту кадрового забезпечення лікарями, низького рівня підписання деклараційі з сімейними лікарями.

Народні депутати також відвідали Управляння соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації. Що стосується соціального захисту населення слід відмітити те, що кількість призначених житлових субсидій скоротилася вдвічі в порівнянні з минулорічними показниками. Також, є проблема з кадровим забезпеченням Управління соціального захисту населення - недостатня кількість соціальних інспекторів.

 

ХV. 21 листопада 2018 року Комітет провів слухання на тему: «Результати пенсійної реформи».

Учасники слухань у Комітеті, заслухавши та обговоривши виступи народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади та громадських організацій, зазначили, що пенсійне забезпечення є основною складовою системи соціального захисту населення, однією з основних гарантій матеріального забезпечення непрацездатних громадян, для яких пенсія є основним джерелом існування, і згідно зі статтею 46 Конституції України має забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Підсумовуючи наведений аналіз проблем сучасного стану пенсійного забезпечення в Україні, учасники слухань зазначили, що першочерговим завданням є вироблення таких механізмів, які дозволять збільшити власні надходження Пенсійного фонду України, розширити кількість застрахованих осіб, сприятимуть легалізації зайнятості, ефективності сплати єдиного соціального внеску.

Під час слухань представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку презентували розроблений проект Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», який потребує розгляду та обговорення з метою створення диверсифікованої, багаторівневої пенсійної системи, спроможної забезпечити захист пенсійних заощаджень від сучасних економічних і демографічних ризиків.

За результатами проведених слухань Комітет розробив та схвалив Рекомендації, у яких визначені основні заходи щодо проведення раціональної пенсійної політики, забезпечення населення належним рівнем пенсій, збільшення рівня охоплення пенсійним страхуванням зайнятого населення.

Зокрема, учасники слухань рекомендували Кабінету Міністрів України:

вжиття заходів для наповнення бюджетів Пенсійного фонду України, в першу чергу, за рахунок детінізації зайнятості та заробітної плати, зростання чисельності зайнятих і підвищення рівня оплати праці;

удосконалення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного соціального внеску;

посилення принципу заінтересованості кожної працездатної особи у власному забезпеченні при виході на пенсію;

посилення ролі страхового стажу та підвищення розміру пенсій особам, які мають великий страховий стаж при невисокому коефіцієнті заробітної плати;

підвищення рівня пенсійного забезпечення військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

підвищення рівня пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю;

забезпечення виконання судових рішень щодо пенсійних виплат шляхом збільшення обсягу коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2019 рік та на наступні роки для їх здійснення.

 

ХVІ. 28 листопада 2018 року під головуванням народного депутата України – першого заступника голови Комітету Капліна С.М. відбулась робоча нарада представників центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Державної прикордонної служби України, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, органів місцевої влади з метою обговорення проблемних питань, які виникають при призначенні житлових субсидій та шляхів їх вирішення.

За результатами наради, Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2018 року прийняв рішення рекомендувати:

1. Кабінету Міністрів України вжити термінових заходів, спрямованих на врегулювання наступних питань:

доповнити Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995, нормою про визначення терміну «домогосподарство»;

завершити до 1 березня 2019 року автоматизацію обміну інформацією, визначеною постановами Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 та від 8.06.2016 № 365, між Мінсоцполітики, Держприкордонслужбою, МВС, СБУ, Мінфіном, Національною поліцією, ДМС, Держфінінспекцією, Держаудитслужбою та іншими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

прийняття постанови щодо забезпечення виконання повноважень комісій з питань призначення житлових субсидій виконавчими органами сільських, селищних та міських рад об’єднаних територіальних громад.

2. Рахунковій палаті України провести аналіз ефективності використання коштів, що виділяються з Державного бюджету України для надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

3. Міністерству соціальної політики України терміново надати методичні рекомендації органам соціального захисту населення щодо застосування вимог законодавства про призначення субсидії:

у випадку, коли у складі домогосподарства є зареєстровані члени домогосподарства, які не проживають за адресою реєстрації і не підтверджують довідкою своє місце проживання;

внутрішньо переміщеним особам, які проживають в модульних містечках;

особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою (злоякісним новоутворенням), що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, без розгляду на комісії, а також інвалідам I-ї і II-ї груп.

Також, посилити роз’яснювальну роботу серед населення в регіонах щодо надання житлових субсидій у виняткових або нестандартних випадках, щодо яких є роз’яснення Міністерства, та їх розміщення на офіційному сайті.

4. Міністерству юстиції України невідкладно погодити проект постанови Кабінету Міністрів України щодо забезпечення виконання повноважень комісій з питань призначення житлових субсидій виконавчими органами сільських, селищних та міських рад об’єднаних територіальних громад.

 

ХVІІ. 29 листопада 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. здійснив робочу поїздку до м. Полтава з метою ознайомлення із порядком призначення населенню міста житлових субсидій.

 

ХVІІІ. 30 листопада 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. здійснив робочу поїздку на Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Зірка» з метою вирішення питання щодо виплати заборгованої зарплати його працівникам.

Комітет на своєму засіданні 5 грудня 2018 року прийняв рішення, яким схвалив низку рекомендацій Кабінету Міністрів України, спрямованих на погашення заборгованості з виплати заробітної плати і єдиного соціального внеску, а також Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній службі України з питань праці рекомендовано провести перевірку діяльності КП «Шосткинський казенний завод «Зірка», зокрема на предмет дотримання вимог законодавства про працю щодо своєчасності виплати заробітної плати працівникам заводу.

 

ХІХ. 3 грудня 2018 року в Міжнародний день людей з інвалідністю народні депутати України - члени Комітету відвідали Державну реабілітаційну установу «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в с. Лютіж Київської області.

На території Центру проведено робочу нараду народних депутатів України – членів Комітету з представниками Центру, Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду соціального страхування України. На нараді порушено ряд проблемних питань, які стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю..

 

ХХ. 5 грудня 2018 року відбулось засідання Консультативної ради з питань удосконалення медичної реформи при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, органів місцевої влади та засобів масової інформації.

Темою засідання були проблеми з фінансуванням галузі охорони здоров’я, оплатою праці медичних працівників, реформуванням первинної ланки та ліквідацією швидкої медичної допомоги.

Аналіз ситуації свідчить про те, що рівень гарантій та трудових прав працівників комунальних некомерційних підприємств зазнає значних обмежень через позбавлення низки прав, гарантій  та пільг, встановлених для медичних працівників бюджетних установ. Внаслідок відсутності нормативів навантаження в галузі зростає інтенсифікація праці медичного персону. Подальше збереження низького рівня заробітної плати та соціального захисту медичних працівників, особливо на вторинному, третинному рівнях надання медичної допомоги, обумовить стрімкий відтік висококваліфікованих фахівців та поглиблення кадрового дефіциту в галузі тощо.

За результатами засідання Консультативної ради з питань удосконалення медичної реформи Комітетом 19 грудня 2018 року прийнято рішення інформацію першого заступника голови Комітету Капліна С.М. та учасників засідання щодо проблем з впровадженням медичної реформи взяти до відома, а також звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням включити до проекту розкладу найближчого пленарного засідання розгляд у другому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я) (реєстр. №1332).

Крім того, схвалено низку рекомендацій Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті України, місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування.

 

ХХІ. 10 грудня 2018 року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС народні депутати України - члени Комітету відвідали м. Славутич Київської області.

Під час поїздки проведено засідання народних депутатів України – членів Комітету з представниками місцевих органів влади, працівниками спеціалізованих закладів та громадським активом, на якій обговорювалися проблемні питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За підсумками вказаної поїздки 19 грудня 2018 року на засіданні Комітету прийняті відповідні рекомендації для розв’язання проблем соціального захисту осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

 

ХХІІ. 13 грудня 2018 року у Комітеті відбулась робоча нарада з представниками центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, об’єднань роботодавців, об’єднань профспілок, науковцями з питань нарахування та адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Учасники наради обговорили Урядові ініціативи щодо удосконалення механізму нарахування єдиного соціального внеску, запровадження регресивної шкали сплат ЄСВ, визначення адміністративної та кримінальної відповідальності, а також встановлення обмежень за порушення порядку сплати або несплату єдиного соціального внеску.

 

ХХІІІ. 13 грудня 2018 року у Комітеті також відбулась нарада із представниками Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з метою обговорення невідкладних дій щодо забезпечення прав шахтарів на оплату праці. 19 грудня 2018 року дане питання також порушувалось учасниками слухань у Комітеті на тему: «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати». За результатами обговорення порушеного питання учасниками заходу напрацьовано низку рекомендацій Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, міністерствам, центральним і місцевим органам виконавчої влади та іншим органам щодо вжиття заходів, спрямованих на вирішення проблеми існування заборгованості з виплати заробітної плати та усунення причин її виникнення.

 

ХХІV. 19 грудня 2018 року Комітет заслухав питання на тему: «Про стан виконання Закону України «Про внесення зміни до статті 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності» № 2281-VIII  від 08 лютого 2018 року.

Комітет, в порядку здійснення аналізу практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, розглянув та проаналізував інформацію Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України, щодо практики застосування та стану виконання вищевказаного Закону.

За результатами проведеного обговорення народні депутати України – члени Комітету схвалили рекомендації та визначили першочергові завдання Кабінету Міністрів України, реалізація яких спрямована на подальше підвищення рівня пенсійного забезпечення членів сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також сімей осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності.

 

ХХV. 19 грудня 2018 року проведено слухання у Комітеті на тему: «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати».

Під час слухань було порушено питання щодо загального стану виплати заробітної плати в країні, причин виникнення заборгованості з оплати праці, можливих шляхів розв’язання проблеми порушення строків виплати заробітної плати та забезпечення дотримання конституційного права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю.

За результатами обговорення порушеного питання учасниками заходу напрацьовано низку рекомендацій Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, міністерствам, центральним і місцевим органам виконавчої влади та іншим органам щодо вжиття заходів, спрямованих на вирішення проблеми існування заборгованості з виплати заробітної плати та усунення причин її виникнення.

 

Відповідно до статей 4, 13, 16, 23 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети взаємодіють з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, їх посадовими особами, беруть участь у заходах міжнародних організацій з питань, віднесених до їх предметів відання.

 

Протягом дев’ятої сесії народні депутати України – члени Комітету та працівники його секретаріату брали участь у засіданнях «круглих столів», робочих груп, семінарах, нарадах, слуханнях:

 

4-6 вересня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у тренінгу «Забезпечення додержання законодавства та збір внесків в умовах поширеної незадекларованої праці», організованому Міжнародним навчальним центром Міжнародної організації праці для представників державних органів влади, органів соціального страхування та соціальних партнерів.

 

11 вересня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у засіданні Рахункової плати України, на якому було затверджено звіти про результати аналізу виконання заходів з реалізації Стратегії подолання бідності та про результати аудиту ефективності впровадження проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що підтримується коштами Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

На засіданні відмічалося, зокрема, що результати аналізу свідчать про деякі позитивні зрушення у ситуації з бідністю в Україні у 2017 році відповідно до показників оцінки бідності за абсолютним критерієм та показників, які характеризують доходи населення. Проте, показники бідності за відносними критеріями (неможливість підтримувати деякий стандарт життя, прийнятий у даному суспільстві, тобто наскільки людина бідна порівняно з іншими людьми) демонструють тенденції до зростання. Відтак, умови життя більш ніж чверті українців не відповідають навіть мінімальним стандартам харчування, споживання непродовольчих товарів та послуг, належним житловим умовам тощо.

За результатами розгляду питань Рахунковою палатою України прийнято рішення з відповідними рекомендаціями.

 

17 вересня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у підготовленій Кабінетом Міністрів України спільно з проектами ЄС EU4PAR та Association4U міжнародній конференції «Покращення методології, практики та якості законодавчого процесу та законотворчості в Україні», в ході якої було представлено звіт про виконання в 2017 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

 

25 вересня 2018 року:

перший заступник голови Комітету Каплін С.М. взяв участь у засіданні Рахункової палати України, на якому розглянуто та затверджено Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, призначених на надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання;

секретар Комітету Веселова Н.В. взяла участь у круглому столі «Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: забезпечення реалізації права на житло», організованого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Офісу Ради Європи.

 

2 жовтня та 15 листопада 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. провів у Комітеті зустріч із представниками місії Світового банку з питань пенсійної реформи щодо реформування системи пенсійного забезпечення і запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.

 

8 жовтня 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. провів робочу зустріч з представниками центральних органів виконавчої влади, профспілок, роботодавців, фондів соціального страхування щодо забезпечення конституційних прав застрахованих осіб на повноцінні страхові виплати у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та обчислення страхового стажу.

 

8 жовтня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь в організованому Федерацією професійних спілок України круглому столі «Майбутнє сфери праці та 100-річчя Міжнародної організації праці» в ході якого визначено гострі проблеми, що турбують українське суспільство в сфері питань ринку праці, її умов, безпеки та оплати, а також обговорено шляхи ефективного їх вирішення.

 

9 жовтня 2018 року проведено робочу зустріч народних депутатів України – членів Комітету з представниками малого і середнього бізнесу за участю народного депутата Продан О.П. та представників Міністерства соціальної політики України, Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України, Національної поліції України, Державної фіскальної служби України, Фонду соціального страхування України, Асоціації міст України, об’єднань профспілок.

 

10 жовтня 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. провів робочу зустріч з народними депутатами України, представниками Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Міністерства охорони здоров’я України, Представництва НАТО в Україні, Місії України при НАТО, профспілок, громадськості, ветеранських та волонтерських організацій, на якій обговорювалося питання щодо застосування передового досвіду у галузі медичної реабілітації за стандартами НАТО.

 

17 жовтня 2018 року відбулась робоча зустріч народних депутатів України – членів Комітету з представниками «Спілки організацій інвалідів праці, потерпілих та сімей загиблих на виробництві України «Координаційна рада» з метою обговорення проблемних питань соціального захисту та пенсійного забезпечення потерпілих внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

 

22 жовтня 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. провів робочу зустріч з представниками центральних органів виконавчої влади, профспілок і інших громадських організацій, що захищають інтереси ветеранів, пенсіонерів силових структур з метою обговорення проблемних питань обчислення та перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», а також невиконання судових рішень щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців.

 

23 жовтня 2018 року секретар Комітету Веселова Н.В. взяла участь у засіданні круглого столу «Україна – стратегічне значення місцезнаходження. Конфліктні виклики, підходи до реінтеграції Донбасу, міжнародний досвід», організованому Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Посольством Британії.

 

25 жовтня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь в організації роботи засідання Ради матерів при Громадській раді Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

15 листопада 2018 року народні депутати України – члени Комітету взяли участь у Міжнародній конференції на тему: «Виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсії?», організованої SSS «Stabilization Support Services», програмою «Радник з питань ВПО» у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за підтримки Проекту USAID «Основні питання реформування пенсійної системи в Україні».

 

26 листопада 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. провів у Комітеті робочу зустріч з Головою правління Пенсійного фонду України Капінусом Є.В. з обговорення перспектив запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.

 

27 листопада 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у Координаційній зустрічі представників проектів міжнародної технічної допомоги (IPTAC) на тему: «Від відкритості та прозорості до цифровізації парламентських процедур», організованій Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

 

4 грудня 2018 року перший заступник голови Комітету Каплін С.М. взяв участь у засіданні Національного тристороннього круглого столу з питань загальнообов’язкового пенсійного забезпечення другого рівня в Україні, організованого Міжнародною організацією праці у співпраці з Міністерством соціальної політики України та за участю соціальних партнерів.

 

13 грудня 2018 року:

у Комітеті відбулась зустріч першого заступника голови Комітету Капліна С.М. та секретаря Комітету Веселової Н.В. із Спеціальним Представником Генерального секретаря Ради Європи для України Р.Брійя. Учасники зустрічі обговорили проблемні питання соціального захисту і пенсійного забезпечення громадян України;

голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Дроздик О.В. взяв учать у роботі Наглядової ради Проекту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» та у Фестивалі волонтерів Global Youth Fest 18, зокрема у прес-конференції на тему: «Питання еміграції української молоді».

 

Вагоме місце у роботі Комітету за період дев’ятої сесії Верховної Ради України VIІI скликання займав розгляд і аналіз звернень народних депутатів України, громадян, підприємств, установ, громадських та профспілкових організацій, опрацювання запитів на інформацію.

 

За звітний період у Комітеті опрацьовано 2786 звернень, у тому числі 10 звернень народних депутатів України, 1 депутатський запит та 399 звернень громадян.

 

На виконання Розпорядження Голови Верховної Ради України від 17 квітня 2015 року № 573 «Про порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України» 5 листопада 2018 року секретарем Комітету, народним депутатом України Веселовою Н.В. проведено особистий прийом громадян, на якому було прийнято 21 відвідувача, які подали 22 звернення.

У зверненнях порушувалися питання щодо надання матеріальної допомоги, забезпечення житлом, призначення та перерахунків пенсій, поновлення пенсійних справ, призначення соціальних виплат та житлових субсидій, соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, визначення соціального статусу, протиправних, на думку відвідувачів, дій працівників органів місцевої влади тощо.

 

На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VІ і Розпорядження Голови Верховної Ради України "Про забезпечення виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" від 11 травня 2011 р. № 393, в Єдиній базі запитів на інформацію Верховної Ради України опрацьовано 13 запитів на публічну інформацію, направлених до секретаріату Комітету відповідно до предмету відання.


Питання організаційного забезпечення секретаріатом законотворчої, інформаційної та іншої фахової діяльності Комітету регулярно розглядались на нарадах працівників секретаріату.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

12 грудня 2019 17:09
21 січня 2019 12:50
25 січня 2018 10:40
05 лютого 2016 11:41
03 грудня 2015 14:50