Верховна Рада України разом з Урядом продовжують працювати над вдосконаленням соціального захисту військовослужбовців та членів сімей загиблих у війні росії проти нашої держави

Опубліковано 17 жовтня 2022, о 15:28

 Комітет 

Наприкінці минулого тижня у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Соціальний захист, надання окремих статусів Захисникам/Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих/померлих Захисників/Захисниць України». Захід відбувся відповідно до плану роботи Комітету на період восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолія Остапенка. У заході взяли участь, зокрема, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та засобів масової інформації.

Відбулося обговорення досягнень у роботі парламенту та Уряду в політиці соціального захисту Захисників та Захисниць України та членів їх сімей. Також шляхом конструктивного діалогу сформовано перелік відповідних питань, що потребують вирішення, зокрема, шляхом ухвалення підзаконних актів Кабінету Міністрів України.

Під час свого виступу головуючий на засіданні «круглого столу» Анатолій Остапенко нагадав присутнім, що у вересні 2022 року український парламент прийняв за основу із скороченням строку підготовки до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань за реєстр. № 7322. «Законопроект доопрацьовується до другого читання. Думаю, найближчим часом його буде підтримано на пленарному засіданні», - зазначив пан Остапенко, додавши, що днями Комітет також рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного та прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо засад внутрішньої політики у сфері формування державної ветеранської політики за реєстр. № 8036.

В свою чергу генеральний директор Директорату соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько розповів присутнім про два масштабних проекти, на реалізації яких наразі сконцентровані зусилля Міністерства. За його словами, до кінця 2022 року заплановано проведення комплексного огляду системи соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. «Ми маємо збалансувати відповідну систему, привести її до уніфікованого підходу, побачити, де можна вивільнити бюджетні кошти за рахунок унеможливлення дублювання функцій, і спрямувати ці кошти на більш необхідні потреби Захисників України, а також членів родин загиблих Захисників», - зазначив Руслан Приходько.

Крім того, за словами представника Міністерства у справах ветеранів, наразі створена міжвідомча робоча група, яка працює над створенням єдиної системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Аналізується передовий досвід США, Великобританії та інших країн, зокрема, щодо відновлення та підтримання фізичного/ментального здоров’я українських воїнів, їх переосвіти, освіти, працевлаштування, започаткування та ведення власної справи.

Щодо роботи Міністерства соціальної політики України, то пріоритетним питанням у 2022 році для відомства є, зокрема, забезпечення виконання чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення членів родин загиблих Захисників та Захисниць України.

Нагадаємо, що 01 квітня 2022 року Президент України підписав прийнятий парламентом Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо пенсій в разі втрати годувальника», яким з 01 липня 2022 року визначено наступний розмір пенсії в разі втрати годувальника:

- якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї загиблого (померлого) годувальника - у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного члена сім’ї;

- якщо право на пенсію має двоє і більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка)) - у розмірі 50% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Законом передбачено, що пенсії в разі втрати годувальника (або частина спільної пенсії кожного непрацездатного члена сім’ї), які призначаються членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно з цим Законом, з розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї не можуть бути нижчими двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

«В середньому розмір пенсії по втраті годувальника збільшився за останні роки на 10-15 % в залежності від відомства. Мова йде не лише про військовослужбовців, які перебувають у складі Міноборони, а ще й про 13 інших силових відомств, - повідомила учасника засідання «круглого столу» генеральний директор директорату розвитку соціального страхування Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін. - Також, не зважаючи на широкомасштабну військову агресію, пенсії військовослужбовцям, зокрема, по втраті годувальника, 01 березня 2022 року були проіндексовані і виплачені. При цьому Міністерство забезпечує систему пільг та компенсацій. Зокрема, мова йде про виплату 50% знижки за житлово-комунальні послуги, 100% фінансування лікарняних».

Водночас, за словами законодавців, існує проблема в процедурі отримання статусу учасника бойових дій та в подальшому - відповідних пільг та гарантій, що потребує нагального вирішення. «Немає конкретного переліку документів на отримання статусу ветерана, чітко не врегульована процедура отримання такого статусу. – зазначила у своєму виступі вдова Захисника України народний депутат України Ольга Стефанишина. - Прохання чітко прописати підзаконні акти, які регулюють механізм видачі статусу ветерана».

В Міністерстві оборони України запевнили, що відповідне питання знаходиться на контролі Міністерства та буде вирішене найближчим часом. «Щодо внесення змін до Постанови № 413 щодо встановлення статусу УБД, на виконання прикінцевих положень Закону № 2121, зміни до відповідної Постанови опрацьовані та внесені на розгляд КМУ. Нам дано доручення доопрацювати документ в частині конкретизації документів, на підставі яких буде визначатися статус УБД особами, що брали участь у відсічі збройної агресії рф. Цією постановою запроваджується також довідка, яка буде підтвердженням факту участі особи у відповідних заходах. Така довідка є підставою для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни», - пояснив начальник відділу соціальної політики департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Сергій Кучеренко.

Також, за його словами, Міністерство оборони України працює над ініціативою щодо звільнення від оподаткування грошового забезпечення військовослужбовців, які беруть участь у відсічі збройної агресії рф проти України. «Крім того, на виконання закону України про соціальний захист осіб, які перебували в місцях несвободи Міністерство розробляє зразок довідки, форма і порядок її видачі, якою буде підтверджуватися факт перебування особи у місцях несвободи. Мова іде і про військовослужбовців, і про цивільних осіб», - резюмував пан Кучеренко.

Наприкінці засідання «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко закликав учасників заходу надавати свої пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства в частині гарантованого соціального захисту Захисників та Захисниць України, членів їх родин, родин загиблих воїнів. «Також закликаю до більш ефективної роботи Уряду з відповідною категорією громадянам, зокрема, в частині роз’яснювальної роботи, супроводу в тих чи інших питаннях», - закликав пан Остапенко.

Слава кожному, хто боронить нашу землю! Слава тим, хто працює над функціонуванням кожної сфери держави заради успішного майбутнього України!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку