У вівторок 21 березня, голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова провела зустріч із з заступником Голови Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців пані Ноель Калгун.

Посадовці обговорили ситуацію щодо забезпечення прав і свобод як внутрішньо переміщених осіб так і тих громадян України, які в силу обставин проживають на територіях, на яких органи влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Це право осіб на отримання пенсійних та інших соціальних виплат, отримання державної підтримки.

Ноель Калгун висловила занепокоєння ситуацією, яка склалась із доступністю отримання пенсійних виплат. Заступник Голови Представництва УВКБ ООН зазначила, що нині пенсіонери змушені переживати масу незручностей аби отримати їхні законно зароблені пенсії, бо процедуру отримання пенсій ускладнено. На її думку, цю ситуацію потрібно терміново вирішувати.

У свою чергу, Людмила Денісова поінформувала, що на засіданнях Комітету дане питання уже неодноразово порушувалось.

«Моя позиція, як голови Комітету, як народного депутата України, полягає в тому, що те, що люди заробили – це їхня пенсія, це їхня страхова виплата! Влада повинна надати можливість її отримати», - сказала Людмила Денісова, додавши, що Комітет активно бореться за права цих людей.

Також Людмила Денісова зазначила, що Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вже неодноразово піднімав питання перед Міністерством соціальної політики та Урядом України щодо перегляду розміру грошової допомоги переміщеним особам для покриття витрат на проживання, який не змінювався з 2014 року, незважаючи на інфляцію.

Окремо співрозмовники під час зустрічі порушили питання щодо наслідків блокування переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Коментуючи дане питання голова Комітету Людмила Денісова спрогнозувала, що збільшення кількості внутрішніх переселенців у зв’язку із наслідками блокади на сході України.

«Люди, які працювали на заводах, що розташовані на окупованих територіях, і сплачували податки до бюджету України, можуть втратити роботу, а відтак, будуть позбавлені доходу. То ж очікуємо збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, які потребуватимуть нового робочого місця та державної підтримки», - додала Людмила Денісова.

Наприкінці зустрічі сторони домовились про подальшу спільну роботу над покращенням становища внутрішньо переміщених осіб в Україні.

 Довідково:

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) забезпечує захист і допомогу біженцям у різних країнах світу, сприяє поширенню міжнародних угод стосовно біженців та наглядає за дотриманням урядами міжнародного біженського права.

22 жовтня 2014 року підписано Меморандум про співробітництво між Міністерством соціальної політики України, Регіональним представництвом УВКБ ООН і Фондом інновацій та розвитку.

Документ підписали Міністр соціальної політики України Людмила Денісова, Регіональний представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек та представник грузинського Фонду інновацій та розвитку Давид Кізірія.  Меморандум передбачає надання технічної допомоги Мінсоцполітики для запровадження системи реєстрації та обліку внутрішньо переміщених осіб із Криму та сходу України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57