Постанови Кабінету Міністрів України № 365 та № 637 порушують права громадян України на отримання належних їм пенсій. Тому, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення буде рекомендувати Кабміну внести зміни до цих постанов і виключити пенсії з процесу верифікації. Про це повідомила Голова Комітету Людмила Денісова під час робочої поїздки Комітету до Донецької області 9-10 жовтня цього року.

За словами народного депутата України: "В мене багато запитань до центральних та місцевих органів влади за результатами цієї поїздки. Громадяни України з числа переміщених осіб, які не проходять чисельні перевірки верифікації та ідентифікації, а також ті, які мешкають на непідконтрольних територіях - позбавлені прав на отримання пенсій, соціальних виплат. І це відбувається в рамках виконання постанов Кабміну № 365 та № 637. Якщо ці постанови заважають нашим громадянам отримувати належно зароблені пенсії,  то треба їх змінювати. На наступному засіданні Комітету розглянемо це питання і будемо рекомендувати Уряду внести зміни в постанови і виключити з них обмеження на отримання пенсій".

Робоча поїздка членів Комітету соцполітики до Донецької області відбувалась з метою ознайомлення зі станом соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Задля цього, народні депутати України відвідали управління праці та соціального захисту населення міста Бахмут, міське управління Пенсійного фонду України та міське відділення "Ощадбанку".

За словами Голови Комітету: "Сьогодні в місті Бахмут налічується 58 тисяч пенсіонерів. 10 тисяч з них - переселенці. Головні проблеми, з якими вони стикаються - це відмови у призначенні чи перерахунках пенсій, обов’язкова реєстрація внутрішньо переміщеною особою, навіть, якщо в цьому немає потреби (є житло і реєстрація на контрольованій території), дискримінаційна прив’язка до відділень "Ощадбанку" і т.д. Ми маємо забезпечити безперешкодне надання українцям належних їм пенсій. З цього почнеться реінтеграція Донбасу".

Для ознайомлення з умовами життя громадян, які мешкають в населених пунктах, розташованих на лінії розмежування, народні депутати України відвідали КПВВ "Майорськ" та селище Новолуганське, що знаходиться у так званій "сірій зоні".

Під час відвідання контрольного пункту члени Комітету наочно побачили яким чином організовано процес його проходження громадянами, які умови надання допомоги в спеціалізованих пунктах тимчасового перебування. Також народні депутати поспілкувалися з громадянами, які перетинають лінію розмежування, та почули їх точку зору на умови життя в "сірій зоні".

Як відзначила Людмила Денісова: "Громадяни, які перетинають лінію розмежування, в більшості своїй саме пенсіонери. Кожні два місяці вони мають перетинати контрольні пункти аби отримати належні їм виплати. Ми маємо це спростити. Прибрати верифікацію пенсіонерів, створити на кожному КПВВ спеціальні мобільні банківські пункти, які забезпечать виплати пенсій та інших допомог".

Аби зрозуміти умови життя громадян України, які мешкають в населених пунктах поруч з окупованими територіями, народні депутати України відвідали селище Новолуганське Бахмутського району Донецької області. Головне, з чим стикаються мешканці цієї території - невизначеність статусу населених пунктів і, як наслідок, обмеження доступу до соціальних послуг.

Як приклад, до Новолуганської сільської ради крім самого Новолуганська входять ще два селища - Травневе та Доломітне. Всі вони знаходяться під контролем України, але, прямого зв’язку між селищами немає через територіальне розташування двох останніх за лінією розмежування. Тому для населення цих громад - відсутній однаковий доступ до соціальних послуг. Крім того, мешканці сіл не мають повноцінного доступу до медичних послуг, оскільки єдиний пункт надання медичної допомоги понад 3 місяці знаходиться в стадії капітального ремонту.

"За наслідками робочої поїздки в нас є кілька висновків. По-перше, пенсії мають вийти з процесу верифікації, мають бути скасовані будь-які обмеження на їх отримання. По-друге, Ощадбанк має спростити умови отримання переселенцями послуг банку, прибравши комерційну складову, і, по-третє, ми маємо допомогти жителям лінії розмежування повноцінно отримувати соціальні виплати та належні послуги. Розглянемо на найближчому засіданні Комітету результати нашої поїздки і розробимо відповідні рекомендації", - резюмувала Людмила Денісова.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23