07 липня 2021 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції.

Перше питання порядку денного засідання Комітету стосувалося доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо розміру мінімальної пенсії за віком та у зв'язку з втратою годувальника (реєстр № 5446) та альтернативного до нього законопроекту за реєстр. № 5446-1. Основний законопроект за реєстр. № 5446 представив на засіданні Комітету автор законодавчої ініціативи народний депутат України Сергій Демченко.

Зазначений проект Закону викликав жваву дискусію серед народних депутатів України - членів Комітету та центральних органів виконавчої влади. Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що проект акту за реєстр. № 5446 розроблений з порушенням 27 статті Бюджетного Кодексу України. За даними центральних органів виконавчої влади, у разі його прийняття, незабезпечені додаткові видатки Пенсійного фонду України складатимуть 201 млрд. грн. на рік, а у разі прийняття альтернативного законопроекту за реєстр. № 5446-1 – 250 млрд. грн. на рік. Такі витрати, на думку Голови Комітету, можуть призвести до розбалансування Державного бюджету та/або викликати необхідність підвищення єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у 1,5-2 рази.      

Перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик наголосив на необхідності доопрацювати законопроект за реєстр. № 5446 з урахуванням потреби в забезпеченні пенсійних виплат, передбачених цим проектом Закону, фінансовим ресурсом. Така потреба, за його словами, може бути гарантована або за рахунок перегляду відсоткових ставок ЄСВ або за рахунок інших шляхів відповідного наповнення бюджету Пенсійного фонду України.

В той же час більшість народних депутатів України – членів Комітету зазначили, що питання підвищення пенсій за віком є актуальним на сьогодні та проголосували за включення до порядку денного сесії Верховної Ради України законопроектів за реєстр. № 5446 та № 5446-1.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення підвищення розмірів пенсій (реєстр. № 5023). Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, проектом акту, зокрема, передбачено підвищення розмірів пенсій та встановлення мінімального інвестиційного доходу для виплат застрахованим особам при запровадження накопичувальної пенсійної системи. При обговоренні норм зазначеного законопроекту, члени Комітету домовилися розпочати широке обговорення концепції запровадження накопичувальної системи в України у період 6 сесії Верховної Ради України.

В ході обговорення доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (реєстр. № 5089), народні депутати України – члени Комітету зауважили, що виплата до 5 травня носить одноразовий характер та не є класичною складовою державної соціальної політики, яка, в першу чергу, спрямована на допомогу тим громадянам, хто опинився в складних життєвих обставинах.

В той же час, у своїх експертних висновках до законопроекту Міністерство фінансів України зазначає, що реалізація законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня» (реєстр. № 5089) матиме вплив на показники Державного бюджету України, а суб’єкт законодавчої ініціативи не визначив реальних джерел покриття додаткових видатків у разі прийняття законопроекту.

За підсумками дискусії, члени Комітету проголосували за не включення зазначеного законопроекту за реєстр. № 5089 до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Крім того, Комітет вирішив доопрацювати проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо соціальних пільг та соціальних гарантій для учасників бойових дій (реєстр. № 5026) за згодою автора на базі підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів.

За результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення умов призначення пенсій (реєстр. № 3054, доопрацьований) Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту не включати зазначений законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради України, зважаючи на невідповідність проекту акту положенням статті 27 Бюджетного Кодексу України.

Також Комітет рекомендував Верховній Раді України не включати до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розмірів пенсій за понаднормовий страховий стаж та у разі відстрочки призначення пенсії (реєстр. № 5024).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:57
01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22