09 лютого 2022 року відбулося чергове засідання Комітету в режимі відеоконференції.

Під час засідання Комітет переглянув своє рішення в частині набрання чинності проектом Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» за реєстр. № 4668 у разі його прийняття Верховною Радою України у другому читанні як Закон. Також Комітет схвалив текст порівняльної таблиці до зазначеного законопроекту та рекомендував Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому. Нагадаємо, що проект акту напрацьовано з метою вирішення на законодавчому рівні питань, що стосуються, зокрема, визначення дати щорічної індексації пенсій; індексації пенсій, призначених військовослужбовцям, прирівняних до них особам та членам їх сімей; дострокового виходу на пенсію; забезпечення права виходу на пенсію особам з інвалідністю, у тому числі дітям з інвалідністю, а також особам, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Розглядаючи проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання статусу учасників бойових дій та соціальних гарантій медичним працівникам, які безпосередньо залучалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України за реєстр. № 6153, більшість народних депутатів України – членів Комітету проголосували «за» включення законопроекту до порядку денного сесії парламенту та прийняття його за результатами розгляду у першому читанні Верховною Радою України за основу. Відповідно до тексту пояснювальної записки, цивільні медики виконували завдання з надання медичної допомоги військовослужбовцям, працівникам правоохоронних органів та цивільному населенню, які проживають чи проходять військову службу в районах проведення антитерористичної операції, а згодом операції об'єднаних сил. При цьому мають місце випадки незаконної відмови цивільним медичним працівникам у наданні статусу учасника бойових дій через неоднозначність формулювань норм чинного законодавства, що свідчить про потребу у їх вдосконаленні. Тож законопроект пропонує визначити у чинному законодавстві норму, відповідно до якої цивільні медичні працівники, залучені до проведення АТО/ООС, є категорією громадян, які мають право на надання їм статусу учасників бойових дій.

За підсумками розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників за реєстр. № 5266 Комітет прийняв рішення схвалити текст порівняльної таблиці до законопроекту, підготовлену для розгляду його у другому читанні, та рекомендувати парламенту прийняти проект Закону у другому читанні та в цілому. Законопроектом, зокрема, пропонується передбачити у чинному законодавстві:

-  можливість укладення колективного договору фізичними особами, які використовують найману працю;

-  поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди на усіх роботодавців відповідної галузі;

-  обов'язок роботодавця ознайомлювати працівника з текстом колективного договору, змінами та доповненнями до нього, а також відповідальність за невиконання цього обов'язку;

-  встановлення строку дії умов колективного договору не менше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи;

-  визначення, які дії/обмеження прав працівників не вважаються дискримінацією у сфері праці;

-  врегулювання окремих питань щодо недопущення дискримінації в оголошеннях з працевлаштування;

-  внесення окремих змін у визначення ознак масового вивільнення працівників з ініціативи роботодавця;

-  обов'язок роботодавця надавати повідомлення щодо запланованого масового звільнення профспілковому представнику та врегулювати порядок проведення роботодавцем консультацій з профспілковими представниками перед масовими звільненнями працівників.

Прийняття законопроекту за реєстр. № 5266 сприятиме приведенню вітчизняного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу (щодо забезпечення рівності у сфері праці, правового регулювання масового звільнення працівників) та практики Міжнародної організації праці (у сфері колективного-договірного регулювання трудових відносин, поширення дії галузевих угод).

Законопроекти за реєстр. № 3052 (доопрацьований), № 3053 (доопрацьований) та № 3054 (доопрацьований), № 4037, № 4037-1 Комітет пропонує включити до порядку денного сесії Верховній Раді України та за підсумками розгляду парламентом у першому читанні відхилити.

Щодо проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо розширення сфери надання соціальних послуг» за реєстр. № 5821 народні депутати України – члени Комітету проголосували за включення проекту акту до порядку денного сесії парламенту та направлення на доопрацювання автору законодавчої ініціативи.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38