16 червня 2022 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в умовах воєнного стану.

Комітетом було прийнято рішення щодо двох важливих законопроектів у соціальній сфері, а також заслухана доповідь заступника Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка щодо цифрової трансформації соціальної сфери, зокрема, поточного статусу впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Спершу народні депутати України-члени Комітету проголосували за включення до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань за реєстр. № 7322 (доопрацьований), а також за прийняття його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками.

Зазначимо, що первинна редакція законопроекту за реєстр. № 7322 була доопрацьована підкомітетом з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету 30 травня 2022 року. За підсумками відповідної робочої наради було враховано висновки центральних органів виконавчої влади та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Проект Закону було погоджено з центральними органами виконавчої влади та громадськими організаціями. 

Нагадаємо, що законопроект пропонує визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також передбачається визначення кола осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Для цього законопроектом внесено відповідні зміни до статей 6, 7, 101, 13, 15, 18 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Крім того Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» за реєстр. № 7453 та, керуючись пунктом 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету.

Законопроектом пропонується внести зміну до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», передбачивши надання права особі, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, додатково (за її бажанням) виключити періоди страхового стажу під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

На думку авторів законопроекту, це сприятиме недопущенню зниження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану.

Варто зазначити, що чинним законодавством вже передбачена можливість додаткового виключення з періоду заробітної плати, яка враховується для обчислення пенсії, часу карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з місяця запровадження карантину у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення (наразі карантин продовжено до 31.08.2022 року).   

Заключне питання засідання Комітету було контрольним. Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко поінформував Комітет щодо цифрової трансформації соціальної сфери та поточного статусу впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (далі - ЄІССС).

За словами пана Кошеленка впровадження ЄІССС займає ключове місце в цифровізації соціальної сфери в Україні. Завдяки автоматичному обміну даними між державними органами громадяни зможуть швидко і зручно отримати державну допомогу без додаткових перевірок і оформлення довідок з різних інстанцій. Також відповідний процес оптимізує роботу працівників соціальних органів ЄІССС та дозволяє їм оперативно опрацьовувати заяви громадян на соціальну допомогу.

Під час обговорення народні депутати України наголошували на відсутності у певної кількості громадян України доступу до цифрових застосунків. Втім, за словами заступника Міністра українці можуть отримувати будь-який вид соціальної допомоги як через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАП, так і через електронні сервіси на порталі та у застосунку Дія. Таким чином держава стає більш доступною та зручною в комунікації з громадськістю відповідно до потреб та розвитку суспільства.

Окремо наголошувалося на системі належного захисту персональних даних Єдиного соціального реєстру. «Цьому питанню Міністерство приділяє особливу увагу», - запевнив заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко.

З презентацією на тему «Цифрова трансформація соціальної сфери» можна ознайомитися тут, а також за посиланням: http://surl.li/cfkrf

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57