Відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання 30 червня 2022 року було проведено засідання «круглого столу» на тему: «Засади внутрішньої і зовнішньої політики у сфері соціального захисту ветеранів».

До участі у заході долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.

Головуючий на засіданні «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко у своєму виступі зазначив, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. «Хочу нагадати і про те, що Конституційний Суд України неодноразово робив висновки, що посилений соціальний захист військовослужбовців відповідає принципам рівності та верховенства права, оскільки військові «виконують конституційно значущі функції; тож держава повинна надавати їм і членам їхніх сімей особливий статус та забезпечувати додаткові гарантії соціального захисту», - наголосив пан Остапенко.

Представники центральних органів виконавчої влади проінформували присутніх про стан реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів.

Нагадаємо, що чинним законодавством для ветеранів війни передбачено, зокрема, виплата пенсій, допомог, надання пільг, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

За словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка однією із найважливіших складових соціального захисту учасників бойових дій є пенсійне забезпечення. Представники цієї поважної категорії громадян, серед іншого, мають право на дострокове призначення пенсії за віком.

За даними Пенсійного фонду України із загальної чисельності пенсіонерів на державному обліку перебуває 529,4 тис. ветеранів війни, середній розмір пенсії яких складає 6 856,19 грн. При цьому середній розмір пенсії учасника бойових дій складає 7 313,16 грн, а особи з інвалідністю внаслідок війни - 11 343,12 грн.

Віталій Музиченко також зупинився на соціальному захисті осіб з інвалідністю внаслідок війни, нагадавши, що відповідно до норм чинного законодавства, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат особам з інвалідністю внаслідок війни (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає для І групи – 650 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 01.06.2022 – 12 571,00 грн), II групи – 525 % (10 153,50 грн), III групи – 360 % (6 962,40 грн), то таким особам виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко в свою чергу відзначила, що з 01 липня 2022 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте до 2027 грн. У зв’язку з цим, територіальними органами Пенсійного фонду України буде перераховано складові пенсійних виплат, розмір яких визначається від прожиткового мінімуму.

Учасники «круглого столу» зупинилися на питанні можливості окремих категорій населення, зокрема, військовослужбовців, які постраждали від військової агресії росії проти України, отримати від держави технічні та інші засоби реабілітації (допоміжні засоби реабілітації).

Наразі учасники бойових дій, які під час служби отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання, перебуваючи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам під час військової агресії Російської Федерації проти України, на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій закладів охорони здоров’я чи рішень військово-лікарських комісій незалежно від встановлення інвалідності мають право безкоштовно отримати допоміжні засоби реабілітації. Також держава спростила для учасників бойових дій процедуру подання та розгляду документів для протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності.

Слід зауважити, що протезування за кордоном учасника бойових дій було проведено останній раз у 2017 році у зв’язку із впровадженням в Україні застосування новітніх технологій під час протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності, в тому числі спеціальними виробами для занять спортом, а також навчання фахівців з протезування/ортезування.

Велику увагу держава також приділяє підтримці психічного та психологічного здоров’я українців, зокрема, у зв’язку з бойовими діями, що відбуваються на території України.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ), наданої до засідання «круглого столу», постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 року № 539 було утворено Міжвідомчу координаційну раду з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Разом з тим, першою леді Оленою Зеленською ініційовано проект «Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки».

А з метою невідкладного вирішення потреб у забезпеченні психологічної реабілітації ветеранів та військовослужбовців наказом МОЗ на базі «Госпіталю ветеранів війни «Лісова Поляна» утворено Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів.

У свою чергу у Міністерстві оборони України, що також відіграє одну з провідних ролей у сфері соціального захисту військовослужбовців, повідомляють про опрацювання проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо визначення порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України. 

Одним із завдань Міністерства у справах ветеранів України, яке є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, є забезпечення повноцінного повернення Захисників та Захисниць України до цивільного життя після Перемоги України над російською навалою.

За результатами проведеного аналізу Мінветеранів, станом на 2021 рік в Україні понад 2000 ветеранів здійснюють економічну діяльність, пов’язану з виробництвом товарів та виробів промислового, непромислового та аграрного сектору, а також надають послуги за різноманітними сферами. Сьогодні через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України кількість ветеранів збільшується, до них додаються підприємці, які встали на захист країни, які раніше не мали статусу учасника бойових дій.

«Розвиток та підтримка ветеранського підприємництва – це один із ключових пріоритетів Мінветеранів. Тому важливим кроком є закріплення поняття «ветеранське підприємництво» на законодавчому рівні», - наголошують в Міністерстві.

Варто зазначити, що середній вік сучасного захисника та захисниці України становить 20-40 років. Це означає, що після закінчення війни стрімко зросте кількість активних членів суспільства з величезним ідейним потенціалом та високим статусом ветеранів війни.

Завершуючи засідання «круглого столу», голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко закликав учасників заходу надавати до Комітету свої письмові пропозиції щодо удосконалення системи соціального захисту ветеранів війни, які будуть ретельно вивчені народними депутатами України – членами Комітету та враховані, зокрема при плануванні своєї законотворчої діяльності.

З перебігом засідання «круглого столу» можна ознайомитися за посиланням: https://youtu.be/JQ_OdAFltfg

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35