14 квітня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях» (законопроект за реєстр. №7201).

Новий Закон передбачає посилення соціального захисту громадян, які у зв`язку з військовою агресією росії проти України були вимушені покинути власні домівки й стати внутрішньо переміщеними особами.

Прийнятим Законом, зокрема, розширено повноваження військових адміністрацій в частині визначення особливостей порядку організації надання соціальних послуг на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (або на регіональному рівні) у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Також Закон уповноважує обласні та Київську міську державну адміністрації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад визначати особливості надання соціальних послуг на відповідних територіях у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Водночас Законом передбачено право місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту самостійно приймати рішення щодо надання екстрено (кризово) соціальних послуг у разі наявності загрози життю чи здоров’ю під час введення надзвичайного/воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. Серед таких послуг - консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо.

Установлено також, що соціальні послуги під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях надавачами соціальних послуг державної/комунальної форми власності особам із числа внутрішньо переміщених осіб за новим місцем їх проживання / перебування, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, фінансуватимуться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Положеннями Закону передбачено й соціальний захист і евакуйованих пацієнтів інтернатних установ, які постраждали у військовий час.

Крім того, Закон вдосконалює процес встановлення права на отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів або з установленням диференційованої плати. Так, середньомісячний сукупний дохід отримувача соціальних послуг визначатиметься шляхом автоматизованого обміну наявними даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій за один квартал (раніше - за 6 місяців), який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення.

Реалізація норм Закону забезпечить захист прав громадян та домогосподарств, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв`язку із військовою агресію російської федерації проти України.

 

Довідково:

06 квітня 2022 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів за наслідками розгляду законопроекту за реєстр. №7201 прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Закону до порядку денного сьомої сесії парламенту дев’ятого скликання та, керуючись пунктом 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій народних депутатів - членів Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55