28-29 квітня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого було підтримано низку важливих законопроектів щодо соціального захисту громадян, зокрема при працевлаштуванні за кордоном.

Так, під час розгляду проекту Закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон за реєстр. № 2365 було зазначено, що спочатку при його підготовці до другого читання народні депутати України – члени Комітету запропонували змінити передбачений проектом механізм контролю за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордон шляхом подання ними відповідної декларації з подальшим внесення відомостей у відповідний реєстр. Однак, взамін цього народні депутати України – члени Комітету визнали за необхідне передбачити процедуру сертифікації суб’єктів такої підприємницької діяльності строком на 5 років. Розробку порядку проведення процедури такої сертифікації пропонується доручити Кабінету Міністрів України, безпосереднє здійснення сертифікації – Міністерству економіки України, а контроль за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордон – Державній службі України з питань праці.

Варто зазначити, що законопроект за реєстр. № 2365 передбачає також заборону компаніям, що працюють y сфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти з потенційного шукача роботи за працевлаштування за кордоном. Відповідні витрати повинен нести роботодавець, що здійснює пошук кадрів. Таке законодавче нововведення унеможливить шахрайство на ринку праці, зважаючи на те, що на сьогодні до органів державної влади надходять непоодинокі скарги на компанії-посередники, які, за словами скаржників, беруть гроші за майбутнє працевлаштування, а потім зникають.

За підсумками розгляду законопроекту за реєстр. № 2365 Комітет прийняв рішення схвалити порівняльну таблицю до проекту Закону до другого читання та рекомендував Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

Розглядаючи друге питання порядку денного, а саме підготовку до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України за реєстр. № 3663, голова робочої групи з доопрацювання законопроекту народний депутат України – заступник голови Комітету Вадим Струневич повідомив, що у процесі вдосконалення положень законопроекту було також розглянуто низку питань щодо надання реабілітаційної допомоги, умов страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності осіб, які працюють на умовах гіг-контракту. Водночас, за словами Вадима Струневича, наразі існує необхідність подовжити роботу над проектом акту для узгодження його остаточної редакції. У зв’язку з цим розгляд цього законопроекту Комітетом було перенесено.

Під час попереднього розгляду та обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» за реєстр. № 5029 члени Комітету погодилися із необхідністю його прийняття Верховною Радою України з урахуванням озвучених ними пропозицій. Пропозиції народних депутатів України – членів Комітету стосувалися, у тому числі, виключення запропонованої проектом норми щодо обов’язку організації та установи, які залучають до своєї діяльності волонтерів, страхувати їх життя і здоров’я на період провадження волонтерської діяльності відповідно до Закону України «Про страхування». Було відзначено, що не усі види волонтерської діяльності потребують обов’язкового страхування, а лише ті, які несуть загрозу життю та здоров’ю. Крім того, Міністерство фінансів України звернуло увагу на те, що реалізація положень законопроекту потребуватиме додаткових видатків бюджету на здійснення страхових платежів у разі залучення волонтерів бюджетними установами.

Також Комітет підтримав пропозиції центральних органів виконавчої влади стосовно розширення видів здійснення волонтерської діяльності додатковими напрямками. При цьому учасники засідання висловили думку щодо необхідності комплексного вдосконалення Закону України «Про волонтерську діяльність», враховуючи вимоги часу та міжнародну практику регулювання цього виду добровільної діяльності.

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення включити законопроект за реєстр. № 5029 до порядку денного сесії парламенту та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та з урахуванням пропозицій Комітету.

Під час розгляду питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо розширення статусу та гарантій соціального захисту для осіб, які брали участь у відсічі збройної агресії Російської Федерації з 24 лютого 2022 року, за реєстр. № 7159 народний депутат України – член Комітету Анатолій Остапенко зауважив, що «питання визнання учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни осіб, які входили до складу добровольчих формувань територіальних громад військовослужбовців Збройних Сил України та інших, утворених відповідно до законів України військових формувань, і брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, а також надання відповідного статусу членам сім’ї загиблих таких осіб врегульовано Законом України від 19 березня 2022 року за реєстр. № 2121-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визнання категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України та надання їм соціальних гарантій». З урахуванням зазначеного Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити законопроект за реєстр. № 7159 до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами його розгляду відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України зняти з розгляду як такий, що втратив актуальність.

Також Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин за реєстр. № 7251, розроблений, зокрема, з метою усунення наявних законодавчих прогалин у регулюванні трудових відносин та вирішення проблем, які виникають щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану.

Зазначеним законопроектом, серед іншого, пропонується оптимізувати порядок взаємодії між працівником та роботодавцем в умовах воєнного стану та визначити поняття сумісництва. Проект акта також передбачає норми, покликані уточнити порядок компенсації за невикористані працівником дні відпусток. Крім того, законодавча ініціатива регламентує порядок та умови застосування механізму призупинення дії трудового договору.

Під час розгляду законопроекту члени Комітету погодилися із необхідністю прийняття законопроекту з урахуванням висловлених пропозицій народних депутатів – членів Комітету, Міністерства економіки України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Державної служби України з питань праці, Державного центру зайнятості, профспілок та організацій роботодавців.

У результаті народні депутати України – члени Комітету вирішили рекомендувати парламенту включити законопроект за реєстр. № 7251 до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу і в цілому з техніко-юридичними правками та з урахуванням пропозицій Комітету.

Наостанок Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань за реєстр. № 7295. Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», передбачивши зміну дати і виду виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Проектом акта передбачається здійснення виплат грошової винагороди ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань до Дня захисників та захисниць України (14 жовтня) замість здійснюваної на сьогодні виплати до 5 травня. Також Кабінету Міністрів України пропонується надати право встановлювати розміри і порядок здійснення такої винагороди.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету зазначали, що час від часу відповідна винагорода стає предметом політичних маніпуляцій та запропонували натомість виплачувати її до Дня незалежності (24 серпня) - свята, що об’єднує всю країну та унеможливлює будь-які суперечки у питаннях відзнаки громадян, які забезпечують суверенітет та територіальну цілісність України.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. №7295 включити до порядку денного сьомої сесії парламенту та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53