Верховна Рада України забезпечила можливість отримати допоміжні засоби реабілітації громадянами, які постраждали під час проведення бойових дій незалежно від встановлення їм інвалідності.

Щодня Україна зазнає воєнних атак російської федерації. Тривоги оголошуються по всім областям України. Ворожа тактика ведення війни на території нашої держави залишається незмінною. Ракети влучають по цивільним об’єктам, об’єктам інфраструктури, транспортним шляхам. Щодня жахлива статистика засвідчує смерті та поранення як українських військових, так і мирних громадян держави.

Станом на 5 травня 2022 року внаслідок збройної агресії російської федерації проти України загинула 221 дитина, поранено понад 408. Для українських дітей стало звичним спати в коридорах за правилами «двох стін».

Загалом, за останніми офіційними даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 18 квітня 2022 року, через воєнне вторгнення російської федерації в Україну загинули 2104 цивільні особи, у тому числі і діти, поранено 2862 людини, у тому числі і діти. У більшості випадків загибель та поранення цивільних осіб були спричинені застосуванням вибухової зброї з широкою зоною ураження, в тому числі обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари.

Піклуючись про кожного, хто зазнав, зокрема, каліцтва, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій та у період здійснення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, у квітні 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, постраждалих внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» № 2168-IX.

Закон України передбачає внесення змін до статті 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» з метою поширення його дії на осіб, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій та у період здійснення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам.

Такі громадяни будуть забезпечені допоміжними засобами реабілітації, медичними виробами, реабілітаційними послугами на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій закладів охорони здоров’я чи рішень військово-лікарських комісій незалежно від встановлення їм інвалідності, у тому числі за кордоном, у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Кожен українець боронить суверенітет та свободу Батьківщини. Кожен - на своєму полі битви. Тил працює, забезпечуючи армію, армія сміливо та завзято боронить рубежі держави, парламент забезпечує процеси захисту населення та розвитку держави в законодавчій площині всупереч всім викликам воєнного часу.

Життя та здоров’я кожного українця - безцінне. Враховуючи регулярні терористичні акти та військові злочини росії, зокрема, проти мирного населення України Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів продовжить щоденно опрацьовувати законодавчі ініціативи щодо захисту громадян держави і рекомендувати їх Верховній Раді України до прийняття.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47