У липні 2022 року в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні було видано дослідження на тему: «Аналіз ефективності підтримки застрахованих осіб Фондом соціального страхування України», яке, зокрема, містить аналітичну інформацію щодо ключових функцій фондів соціального страхування відповідно до міжнародної практики; поточного стану та проблем соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності, нещасного випадку на виробництві, професійного захворювання в Україні; аналіз проблемних питань щодо бюджету Фонду соціального страхування України (далі – ФССУ) та потреби в оптимізації структури відповідних видатків.

Нагадаємо, що відповідно до Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, у тому числі на випадок повної, часткової або тимчасової втрати працездатності. Наразі застраховано майже 12 мільйонів громадян. Основним суб'єктом здійснення державної політики у цій сфері є Фонд соціального страхування України.

За результатами вищевказаного дослідження виявлено низку проблем, як в системі соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності, нещасного випадку на виробництві, професійного захворювання, так і в діяльності ФССУ.

Йдеться, зокрема, про дефіцит Фонду та накопичення заборгованості з виплат, непрозорість інформації щодо діяльності Фонду, низький рівень автоматизації процесів. «Процеси обміну інформації між ФССУ та іншими органами влади та страховими фондами не є налагодженими, що призводить до значної затримки з обміну інформації, що впливає на здійснення страхових виплат. Окремою значною проблемою є низька якість бюджетних процедур Фонду, що є наслідком передусім низької якості законодавчого регулювання. Все це зменшує рівень прозорості, створює простір для появи прихованого дефіциту та, як наслідок, - погіршення фінансової ситуації в ФССУ в цілому», – повідомляється в дослідженні.

Окрема увага звертається на низьку якість законодавчого регулювання нагляду за діяльністю ФССУ.

Варто зазначити, що в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів неодноразово зазначалося, що система соціального страхування в Україні потерпає від дефіциту коштів. Через це держава змушена з року в рік дотувати систему соціального страхування України для забезпечення соціальних виплат в повному обсязі та вчасно. Водночас, «лікарняні» та «декретні» виплачуються Фондом із значними затримками, а держава, не маючи достатніх законних повноважень та впливу на діяльність Фонду, не може здійснювати контроль за ефективністю використання бюджетних коштів та адміністративними видатками фонду.

У зв’язку з цим за підсумками засідання 21 липня 2022 року Комітет рекомендував Верховній Раді України підтримати проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України за реєстр. № 3663, підготовлений Комітетом до другого читання. Законопроект, зокрема, пропонує приєднати Фонд соціального страхування України до Пенсійного фонду України, що забезпечить можливість здійснення державою належного контролю за цільовим використанням коштів в системі соціального страхування, вчасним виконанням зобов’язань перед громадянами, зокрема, у разі втрати ними працездатності та нещасних випадків на виробництві. Детально про засідання Комітету – за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75511.html

Повертаючись до змісту дослідження, вартими уваги видаються аналітичні дані щодо ключових функцій страхових фондів у таких країнах як Швеція, Польща, Литва, Німеччина та Португалія. Одна з таких функцій стосується попередження захворюваності, травмування на виробництві, повної або часткової втрати працездатності.

Для цього соціальні фонди інших країн використовують кілька ключових інструментів, а саме:

- аналіз та виявлення ключових причин типових захворюваностей та травмування, формування та впровадження політик для подолання таких причин;

- підвищення зацікавленості роботодавця у створенні якісних умов роботи своїх співробітників, зокрема за рахунок збільшення частки виплат за лікарняними, які здійснюються за рахунок роботодавця, а не держави.

І хоча однією з функцій ФССУ є профілактика настання страхових випадків, на сьогодні профілактичні заходи Фондом не розробляються та не затверджуються.

Ознайомитися з повним текстом дослідження на тему: «Аналіз ефективності підтримки застрахованих осіб Фондом соціального страхування України» можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/14YxNV9woYmWP2W-KM0S0EXAWKET0ktBF/view?usp=drivesdk

З метою здійснення належного контролю за витрачанням публічних фінансів у соціальній сфері Комітет продовжуватиме докладати зусиль в межах визначених повноважень до вдосконалення системи загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57