22 серпня 2022 року відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в умовах широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію суверенної України.

Народні депутати України - члени Комітету проголосували за частковий перегляд висновку Комітету від 16 червня 2022 року щодо розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань за реєстр. №7322 (доопрацьований).

Перегляд стосувався затвердженої рекомендації Комітету Верховній Раді України щодо прийняття відповідного законопроекту за основу та в цілому з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету за наслідками розгляду в першому читанні.

За словами Голови Комітету Галини Третьякової, враховуючи пропозиції, що надійшли від голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка, Міністерства оборони України та Міністерства соціальної політики України, законопроект варто додатково доопрацювати до другого читання.

Народні депутати України - члени Комітету підтримали Голову Комітету та за наслідком часткового перегляду рішення Комітету від 16 червня 2022 року, проголосували за включення проекту закону за реєстр. №7322 до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняття його за основу, скоротивши строк подання поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи наполовину.

Нагадаємо, що законопроект пропонує визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також передбачається визначення кола осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звязку з військовою агресією Російської Федерації проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, повязаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Крім того, за підсумками засідання Комітету було створено 3 робочих групи по доопрацюванню наступних законопроектів до другого читання:

- проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці за реєстр. №5748. Головуючим на робочій групі визначено голову підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Миколу Бабенка;

- проект Закону України про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності за реєстр. №7353. Головуючим на робочій групі визначено голову підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Олега Арсенюка;

- проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю за реєстр. №7433. Головуючим на робочій групі визначено голову підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергія Гривка.

          Про наступне засідання Комітету буде повідомлено згодом на веб-порталі Комітету за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47