29 серпня 2022 року голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко, а також голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко взяли участь у зустрічі представників парламенту, Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України з родинами загиблих Героїв – українських мужніх воїнів, які віддали безцінне життя за свободу та мир в Україні.

Зустріч була відвертою та змістовною, наповненою одночасно почуттями суму, гордості та вдячності.

Представники родин загиблих Героїв ініціювали обговорення важливих питань, зокрема, щодо забезпечення гарантіями соціального захисту членів сімей загиблих Захисників України державою. Так, були розглянуті питання призначення та розміру пенсії по втраті годувальника, розміру виплати одноразової грошової допомоги в разі настання смерті Захисника України, щорічної разової виплати грошової допомоги до 5 травня, отримання статусу члена сім’ї загиблого/померлого Захисника та Захисниці України. Серед іншого, парламенту пропонувалося прийняти рішення щодо законодавчої ініціативи про особливий статусу українських захисників.

Підтримка сімей, що залишилися без годувальників, які в свою чергу ціною власного життя захищали батьківщину в російсько-українській війні як і загалом соціальний захист Захисників та Захисниць України, а також членів їх сімей, є одним із найважливіших та відповідальних для держави.

Нагадаємо, що влітку цього року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про грошову виплату деяким категоріям громадян» 2454-IX від 27.07.2022, яким, зокрема, гарантується щомісячна виплата грошової допомоги громадянам, подвиги яких під час захисту України відзначено орденом «Золота Зірка», орденом Богдана Хмельницького та орденом «За мужність».

Закон спрямований на створення належних умов для життєзабезпечення деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України та членів їх сімей, шляхом встановлення їм грошового забезпечення. Також Закон України розширює перелік осіб, які мають особливі заслуги перед Україною.

Відтак, з 01.01.2023 року буде виплачуватися грошова допомога у розмірі від однієї до трьох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року (із розрахунку на місяць).

Крім того, у березні 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» № 2121-IX від 15.03.2022, яким зокрема, визначено новий статус - член сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Варто зазначити, що Кабінет Міністрів України вже затвердив електронні посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, члена сім’ї загиблого та постраждалого учасника Революції Гідності, які діятимуть на рівні з їх паперовими аналогами.

Планується, що після перемоги електронні посвідчення будуть доступні у застосунку Дія, і українські Захисники завжди матимуть їх з собою у своїх смартфонах.

При цьому, вищевказаним Законом України з квітня 2022 року підвищено пенсійні гарантії, передбачені для військовослужбовців, також поширюються на членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони.

29 серпня 2022 року Комітет затвердив план роботи на період VІІІ сесії Верховної Ради України ІХ скликання, який, зокрема, передбачає розгляд восени 2022 року питання врахування видатків у бюджеті на 2023 рік на соціальний захист ветеранів для Міністерства у справах ветеранів України. Також заплановано проведення слухань у Комітеті на тему: «Соціальний захист, надання окремих статусів захисникам/захисницям України та членам їх сімей», а також круглих столів на теми: «Соціальний захист, надання окремих статусів Захисникам/Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих/померлих Захисників/Захисниць України»; «Соціальний захист та законодавча підтримка осіб, зниклих безвісти, та їх родин»; «Аналіз впровадження електронного реєстру ветеранів».

Представники держави взяли до уваги та в роботу усі питання, що піднімалися під час зустрічі сім’ями загиблих Героїв.

Учасники заходу виказали сподівання щодо регулярності подібного діалогу для розуміння питань, що потребуватимуть вирішення.

Кожен з нас, поки живий, буде пам’ятати та шанувати подвиг Захисників України, які віддали свої життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 

Довідково:

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» всі пільги, які надаються учасникам бойових дій розповсюджуються і на членів сімей ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, зокрема: безплатне одержання ліків, лікарських засобів та зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, першочергове безплатне, щорічне медичне обстеження та обслуговування в лікувально-профілактичних закладах; 75-процентна знижка плати за користування житлом, комунальними послугами; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту та проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом; першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва; одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків; першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів; позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів; обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства та інші пільги.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57