Цілодобово російська пропаганда закликає росіян до війни в Україні, виправдовує військові злочини російської армії на нашій території, надає світу неправдиву інформацію щодо здійснених в українських містах та селах лиходійств. Для цього використовуються російські засоби масової інформації з багатомільйонною аудиторією. Ворожа ідеологія також транслюється за межі рф мережею Інтернет.

Ідеологи російської пропаганди та самі пропагандисти щоденно розробляють нові ворожі наративи та фейки щодо військових дій на території України.

Найвідоміші російські пропагандисти, серед яких Маргарита Сімонян, Володимир Соловйов, Дмитрій Кісельов, Ольга Скабєєва, відкрито закликають до вбивств українців (у тому числі цивільного населення), знищення українських міст, української нації та держави як таких. Так звані журналісти наввипередки виправдовують військову агресію в Україні та необхідність комплектування бойових військових частин російськими громадянами для подальшого здійснення військової агресії проти нашої держави.

Крім того, в своїх виступах російські пропагандисти не раз залякували світ застосуванням росією ядерної зброї, погрожували війною європейським державам за підтримку України, здійснювали газовий шантаж, сприяли виникненню агресивних настроїв росіян проти усього демократичного світу тощо. Російські пропагандисти ненав’язливо культивують комплекс державної меншовартості щодо сусідніх країн, демонструють нехтування правами інших держав світу.

Кожен день російської пропаганди живить вороже ставлення багатомільйонної російської нації до українців. Пропаганда насильства, вбивств, війни в Україні має масштабний вплив. Війна – в головах росіян. І це «зерно» було закладено російською пропагандою заздалегідь. Ще до початку широкомасштабного вторгнення, а саме в 2021 році, більшість росіян вважали війну між росією та Україною можливою.

Російська пропаганда роками надає підтримку державній владі. Так, ще 10 років тому росія була серед світових лідерів за сумою видатків з державного бюджету на пропагандистську діяльність. З відкритих джерел відомо, що у 2012 році бюджет росії на пропаганду складав $1,4 млрд. (див. http://thf_media.s3.amazonaws.com/2012/pdf/b2698.pdf). Вартість пропаганди росії зараз – складно навіть уявити.

Роками російська пропаганда розвивала колективну гординю та несвідомість нації, залякувала та створювала хибну реальність в мізках пересічних росіян.

Російські пропагандисти винні не менше ніж російські військові, визнані судом воєнними злочинцями у війні росії проти України. Представники російської пропаганди мають бути притягнуті до відповідальності за звірства, що вчиняє російська армія в Україні, як співучасники воєнних злочинів.

Пропаганда війни, тобто розповсюдження відкритих закликів у засобах масової інформації і публічних виступах окремих осіб до нападу за допомогою збройних сил на інші держави – це злочин міжнародного характеру.

Пропаганда війни заборонена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН в 1947 році під страхом кримінального покарання.

Міжнародною спільнотою пропаганда агресивної війни визнана як кримінальний злочин проти миру і безпеки людства, який порушує як міжнародне, так і внутрішнє кримінальне законодавство країн. Ці злочини несуть загрозу не конкретній людині, а людській спільноті, довкіллю, порушують правила людського співіснування. Вони караються не тільки законами певної країни, а й міжнародним законодавством.

Пропаганда війни, планування та ведення війни, застосування зброї масового знищення, піратство, створення злочинної організації, бандитизм, терористичний акт – недопустимі в цивілізованому світі. Генеральна Асамблея ООН засуджує будь-яку форму, що ведеться в будь-якій країні, пропаганди, що має на меті або здатної створити або посилити загрозу миру, порушення миру або акт агресії.

Визначення воєнних злочинів передбачені національним законодавством – Кримінальним кодексом України (глава ХХ), і міжнародними актами – Римським статутом, Женевськими конвенціями 1949 року та ін. Найширший перелік воєнних злочинів закріплений в Статуті Міжнародного кримінального суду, так званому Римському статуті. Стаття 8 Римського статуту визначає, що воєнними злочинами є грубі порушення Женевських конвенцій 1949 року. Пропаганда війни – в переліку воєнних злочинів. Варто зазначити, що за вчинення воєнних злочинів немає строку давності притягнення до відповідальності. 

До речі, термін «пропаганда» почав набувати негативних рис у середині XIX століття, коли міцно вкоренився в політичній сфері. Пов’язувалося це з Французькою революцією. У ХХ ст. з появою диктатур термін пропаганда став ще більш негативним. У Третьому Рейху існувало Міністерство пропаганди та громадської просвіти, а в СРСР так званий агітпроп, тобто відділ агітації та пропаганди при ЦК КПРС.

Російська пропаганда страшна не лише закликами до війни та вбивства. Вона страшна ще й тим, що викривлює/формує хибну реальність щодо військових дій чи намірів росії (наразі проти України), роблячи велику кількість росіян, які мають низьке критичне мислення, трансляторами та виконавцями злочинної пропаганди як у самій росії, так і за її межами.

Російська пропаганда зрощує сподвижників злочинної ідеології, людей, які готові знищувати інші нації світу та мир як такий, розпалює ворожнечу та ненависть серед росіян до сусідніх європейських держав, що може сприяти порушенням суверенних кордонів у майбутньому. 

Нагадаємо, що 24 серпня 2022 року Асоціація польських журналістів опублікувала рішучу заяву щодо російських пропагандистів, які мають понести відповідальність як воєнні злочинці.

02 вересня 2022 року українська спільнота «Медіарух» також закликала світові медіаасоціації засудити пропагандистів рф.

Численні докази російської пропаганди як воєнного злочину зафіксовані в засобах масової інформації.

Інформаційні злочинці росії, які систематично маніпулюють масовою свідомістю, поширюючи наративи проти миру та безпеки людства, закликають до вбивства українського населення та виправдовують воєнні злочини росії в Україні, мають нести покарання на рівні з військовими злочинцями. 

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликає світову спільноту визнати російських пропагандистів співучасниками воєнних злочинів в Україні та притягнути їх до відповідальності відповідно до норм міжнародного права.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47