У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася зустріч з матерями загиблих Захисників та Захисниць України.

Заходу передувала відверта розмова родин українських мужніх воїнів - чоловіків та жінок - які віддали життя за свободу та мир в Україні, з представниками парламенту, Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України 29 серпня 2022 року (https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75616.html).

«Тоді, під час зустрічі в стінах парламенту, родини загиблих звертали увагу на необхідність вирішення питання справедливого розміру пенсій по втраті годувальника для родин, які втратили рідних, починаючи з 2014 року. Сьогодні ми детально обговоримо цю тему. Надалі будемо проводити зустрічі відповідно до тих чи інших питань, які виникатимуть у родичів загиблих Героїв», - розпочала нараду Голова Комітету Галина Третьякова.

Перший заступник Міністра соціальної політики України Дарія Марчак зазначила, що пенсія по втраті годувальника формується в залежності від грошового утримання військовослужбовця на момент загибелі або смерті. У зв’язку з цим обсяг грошового утримання Захисників та Захисниць України в залежності від року служби є різним. За інформацією Пенсійного фонду України, різниця між пенсією по втраті годувальника у 2014 році та у 2022 році може відрізнятися у декілька разів. Це, на думку родин загиблих, порушує принцип справедливості та рівності українських родин, годувальники яких віддали своє життя за захист Батьківщини.

Голова підкомітету з прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко наголосив на тому, що Міністерство оборони України та Міністерство внутрішніх справ України має привести свої нормативно-правові акти у відповідність до реалізації перерахунку пенсій військовослужбовцям та іншим особам, які стояли на захисті нашої держави.

Водночас Голова Комітету Галина Третьякова висловила переконання, що чинне законодавство має передбачати пожиттєве утримання родини загиблого у разі смерті військовослужбовця під час захисту України. «Військовий контракт також має передбачати такі умови. Захисник повинен бути впевненим, що у разі його загибелі держава попіклується про його дружину, дітей та батьків. Ці зобов’язання мають бути передбачені в державному бюджеті», - вважає пані Третьякова.

 Голова Комітету запропонувала розробити проект Закону, який би передбачав захист родин загиблих Захисників та Захисниць України після 2014 року на справедливих засадах. «Система захисту родин загиблих має передбачати два види виплат у разі смерті захисника. Перше – це разова виплата після втрати годувальника, яка допоможе родині пережити втрату. Ця виплата має бути однаковою для всіх родин. Право на таку виплату мають мати члени домогосподарства (дружина, діти), в якому проживав військовослужбовець. Крім того, держава повинна утримувати родину за механізмом втрати годувальника. Така виплата має автоматично корелюватися з грошовим утриманням військовослужбовців (відповідно до звання) на момент її отримання», - зауважила Голова Комітету. 

Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану від 28 лютого 2022 року за № 168 сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

«Ми пішли шляхом одноразової виплати. Водночас, питання утримання родин у зв’язку із втратою годувальна залишається відкритим. Будемо працювати над його вирішенням», - вважає Галина Третьякова.

Перший заступник Міністра соціальної політики України Дарія Марчак погодилася з пропозицією Голови Комітету. «Треба реструктурувати ці 15 мільйонів, адже державі здійснити ці зобов’язання разово вкрай важко. Особливо в часи широкомасштабної військової агресії росії проти України. Крім того, людина може за ці кошти, умовно, купити квартиру та решту життя залишитися без коштів. Частину коштів потрібно виплачувати поступово. Підхід повністю підтримую», - повідомила пані Марчак.

Під час зустрічі Міністерство у справах ветеранів України та Пенсійний фонд України зголосилися долучитися до розробки відповідного законопроекту та пообіцяли надати свої пропозиції Міністерству соціальної політики України найближчим часом.

Міністерство соціальної політики України представить проект відповідного Закону на розгляд Комітету вже у жовтні 2022 року.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47