Ядерний тероризм росії на території України, що здійснюється з першого дня широкомасштабного російського воєнного вторгнення на нашу землю, не вщухає.

Захоплення у лютому 2022 року та обстріли російською армією Чорнобильської АЕС (ЧАЕС), обстріли та зайняття у березні 2022 року збройними силами рф території Запорізької АЕС (ЗАЕС), ракетний обстріл росією 19 вересня 2022 року промислової зони Південноукраїнської атомної електростанції (ПАЕС).

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом» вже поінформувало про обстріл Південноукраїнської АЕС Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке в свою чергу нещодавно відвідувало окуповану Запорізьку АЕС. За підсумками цього візиту Агентство закликало створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС до закінчення війни, щоб запобігти ядерній катастрофі. Відповідні рекомендації викладені у звіті про ситуацію на українській атомній станції, опублікованому 6 вересня 2022 року.

Однак росія продовжила здійснювати терористичні акти щодо АЕС України. Більш того, обстріл ПАЕС рф здійснила напередодні засідання 66-ї чергової сесії Генеральної конференції МАГАТЕ, проведення якої заплановане з 26 вересня по 30 вересня 2022 року. Так, днями ракета держави-агресора впала за 300 м від ядерних реакторів ПАЕС.

Нагадаємо, що МАГАТЕ було створено у 1957 році у відповідь на серйозні побоювання та надії, які супроводжували відкриття та ризики застосування ядерних технологій. Серед питань попереднього порядку денного засідання 66-ї чергової сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у 2022 році - «Доповідь про фізичну ядерну безпеку – 2022» та «Огляд фізичної ядерної безпеки – 2022».

Пройшло всього лише 65 років з дня створення МАГАТЕ, а світ вчергове знаходиться на порозі потенційної ядерної катастрофи.

Нерозсудливі дії вищого керівництва росії та російської армії в безпосередній близькості до ядерних об’єктів України можуть призвести до катастрофічних наслідків для мільйонів людей, які проживають у різних країнах світу на різних континентах земної кулі. 

Ще в серпні 2022 року радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна повідомила, що, зокрема, на Запорізькій атомній станції зберігається вдесятеро більше ядерного палива, ніж було у 1986 році (рік аварії) на Чорнобильській АЕС. Нагадаємо, що після аварії на ЧАЕС утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише Україну, білорусь та росію, які розташовані поблизу ЧАЕС, але і частину Туреччини, Югославію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Британію та ін.

Аварії на атомних електростанціях мають безпрецедентний масштаб впливу та довгострокові глобальні екологічні, медичні й соціально-економічні наслідки. Радіація в будь-яких дозах дуже небезпечна. Складні зміни фізичних і біохімічних процесів в організмі людини можуть залежати від дози опромінення та бути необоротними. Радіаційне опромінення може призвести до функціональних порушень в організмі людини, зокрема, в генетичному апараті.

«Загроза атомного вибуху буде мати катастрофічні наслідки для України та Європи. Все це ми бачили і проходили після вибуху на Чорнобильській АЕС. Це і смерті від гострої променевої хвороби, і наслідки щодо збільшення онкологічних хвороб, знищення екології, тваринного і рослинного світу - не на одне, а на багато поколінь», - зазначає доктор медичних наук, професор Ольга Богомолець.

21 вересня 2022 року президент РФ володимир путін оголосив про часткову мобілізацію в росії. Головними цілями широкомасштабної військової агресії проти України, яка в росії називається «спеціальна військова операція», путін назвав Луганську і Донецьку області України. Після оголошення часткової мобілізації в російській федерації володимир путін знову публічно пригрозив світу застосуванням ядерної зброї.

Сьогодні ж, 21 вересня 2022 року у Нью-Йорку відкриваються загальні дебати 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. На дебатах протягом тижня, до 26 вересня, виступатимуть лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів ООН. Україна буде найважливішою темою в ООН.

Комітет висловлює щире сподівання та надію, що засідання Генасамблеї ООН переконає країни цивілізованого світу, що санкції проти росії та допомога Україні – єдиний шлях до швидкого завершення війни на території європейського континенту та убезпечення мільйонів людей від наслідків терористичних актів росії на українських ядерних об’єктах.

«Я вважаю, що найголовніші санкції - це визнати росію державою - спонсором тероризму», - зазначив Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування із 42-м президентом США Біллом Клінтоном у вівторок, 20 вересня.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вважає, що безпека на українських АЕС можлива лише за умови деокупації, демілітаризації станцій та зупинення російського вогню по цим об’єктам. Світ має якнайшвидше спільно виробити механізми притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні злочини (вбивства цивільних громадян, катування полонених, ґвалтування, ядерний шантаж, примусова депортація дітей, застосування забороненої зброї, руйнування життєво-важливої інфраструктури, провокування глобального голоду та ін.).

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23
01 квітня 2024 14:28
01 квітня 2024 13:24