21 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном».

Відповідний проект Закону за реєстр. № 5795 опрацьовувався Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у якості головного, із залученням представників центральних органів виконавчої влади та сторін соціального діалогу.

Прийнятим Законом удосконалюються процедури щодо підстави видачі, відмови у видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Також положеннями акту спрощено механізм застосування українськими роботодавцями праці іноземців й створено правове підґрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання у навчальних закладах України.

Варто зазначити, що своїм рішенням Верховна Рада України також забезпечила рівні умови праці для громадян України та інших держав на території нашої країни.

Водночас Закон забезпечує прозорий механізм посередництва при працевлаштуванні українців за кордоном. Відтепер надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюватиметься після укладення договору про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном між громадянином та суб’єктом господарювання.

Суб’єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, зобов’язаний безоплатно надавати громадянам України інформацію та консультації щодо переваг легального працевлаштування за кордоном, про характер майбутньої роботи, умови та розмір оплати праці, умови проживання в державі перебування, наявність міжнародних договорів у сфері працевлаштування та соціального забезпечення, укладених між Україною та державою працевлаштування.

При цьому посереднику у працевлаштуванні за кордоном забороняється отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплата послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюється роботодавцем, в інтересах якого в Україні здійснюється пошук кваліфікованих кадрів.

Важливими в умовах воєнного стану є наступні положення прийнятого акту. Положеннями нового Закону України передбачає державний захист від проникнення злочинців та злочинних угрупувань на територію України під приводом працевлаштування, зокрема, з території росії та білорусії.

Відтепер видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян російської федерації, республіки білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України, здійснюється за погодженням із регіональними органами Служби безпеки України.

Деталі опрацювання проекту Закону у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів – за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75641.html

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57