Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про колективні угоди та договори» за реєстр. №7628, підготовлений парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів до першого читання.

Як зазначила Голова Комітету Галина Третьякова, законопроект розроблено Кабінетом Міністрів України на виконання пункту 56 Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік та пункту 142 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік з метою врегулювання проблемних питань укладення та виконання колективних угод і договорів.

При цьому проект акта містить положення, що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції та є новою редакцією чинного на сьогодні Закону України 1993 року «Про колективні договори і угоди».

Відповідно до чинного законодавства колективний договір укладається між власником або уповноваженим органом (особою) і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів - представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом. У ньому передбачаються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, щодо режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, тощо.

Проект Закону за реєстр. №7628 розширює суб’єктний склад сторін колективних переговорів та передбачає, що право на укладення колективного договору мають всі без винятку працівники і роботодавці, у тому числі фізичні особи. При цьому встановлюється обов’язок роботодавця повідомляти працівників про укладення колективного договору, внесення до нього змін і доповнень, а також передбачити відповідальність в разі виявлення порушень.

"Варто зазначити, що у більшості європейських країн в умовах реформування трудового законодавства роль колективних договорів та угод набуває суттєвого значення. Адже це той механізм, за допомогою якого роботодавці і профспілки домовляються про умови праці та гарантії для працівників", - зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Також законопроект передбачає можливість укладення територіальних угод в окремій галузі та визначення складу сторін на рівні територіальної громади, врегульовує питання утворення спільного представницького органу сторони на будь-якому рівні діалогу та розширює коло потенційних соціальних партнерів з боку сторони роботодавців (на локальному та галузевому рівнях).

Прийняття законопроекту створює передумови для збільшення охоплення працюючого населення колективно-договірною діяльністю та посилює вплив працівників на умови праці та захист конституційних прав трудового населення, зокрема, на належні, безпечні і здорові умови праці.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47