22 лютого 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Зокрема, в порядку контролю було розглянуто питання щодо стану виконання рекомендацій Комітету з розгляду питання: «Про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ від 02.06.2020 р.», затверджених рішенням від 15 грудня 2021 р.

 Нагадаємо, що положення Закону України № 646-ІХ направлені на:

-  підвищення розміру державної допомоги для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю;

-  уніфікацію принципів надання державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

-  зниження залежності одержувачів допомоги від соціальних виплат;

-  запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким 80–річним пенсіонерам;

-  надання одноразової безвідсоткової поворотної допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

 Під час засідання народні депутати України – члени Комітету заслухали інформацію Міністерства соціальної політики України про виконання рекомендацій Комітету.

Так, перший заступник Міністра соціальної політики України Дарина Марчак повідомила, що відповідно до рекомендацій Комітету було розроблено проект змін до Постанов Кабінету Міністрів України № 261 та № 632, якими передбачається виключити державну соціальну допомогу на дітей при обчисленні середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення соціальної допомоги та допомоги на догляд. Втім, за словами пані Марчак, Міністерство фінансів України не підтримало проект акту, адже його реалізація потребуватиме додаткових видатків Бюджету, джерела покриття яких не винайдено. «На жаль, з початком широкомасштабної війни відбувся перерозподіл видатків державного бюджету, значна частина спрямована на сектор оборони», - зазначила перший заступник Міністра, додавши при цьому, що на сьогодні вкрай необхідно забезпечити виконання вже прийнятих рішень, спрямованих на підтримку найбільш вразливих верств населення. Комітету пропонується перенести розгляд цього питання до припинення або скасування режиму воєнного стану в Україні та стабілізації економічного розвитку держави.

Водночас в Міністерстві соціальної політики України зазначають, що долучені до розробки Соціального Кодексу України, який має, зокрема, передбачити чіткі соціальні пакети соціальної підтримки, допомог для різних категорій громадян, які потрапили в складні життєві обставини.

Головуючий на засіданні Комітету перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк в свою чергу зауважив, що відтермінування внесення змін до постанови Уряду № 261 є вкрай неприпустимим. «Пропоную повторно винести питання виконання рекомендації на розгляд Комітету. Проблему потрібно вирішити», - сказав він. Відповідно пропозицію підтримала народний депутат України – член Комітету Тетяна Циба: «Ці люди живуть зараз. Вони не можуть чекати, коли закінчиться війна. Потрібно вирішувати це питання вже». 

Щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед малозабезпечених сімей, які бажають провадити підприємницьку діяльність, у Міністерстві доповіли, що у зв’язку з воєнним станом видатки 2022 року на реалізацію програми «Рука допомоги» (передбачає надання кредиту непрацюючим громадянам з малозабезпечених сімей на початок чи розвиток власної справи) були направлені на потреби безпеки і оборони України. «Але ми домовилися з Міністерством фінансів України, що в бюджеті на 2023 рік будуть відновлені видатки на цю програму. Бюджет передбачає 9,6 млн грн на цю програму», - зазначила Дарина Марчак.

Варто зазначити, що 22 лютого 2023 року Міністерство соціальної політики України офіційно повідомило про перезапуск програми «Рука допомоги». Члени малозабезпечених родин у 2023 році зможуть отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тисяч гривень для відкриття чи розвитку власного бізнесу. Фінансова допомога надається безпосередньо на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи. Для отримання такої допомоги людина має звернутися до найближчого Центру зайнятості.

«Ми підготували та надіслали відповідні роз’яснювальні матеріали державним центрам зайнятості і обласним місцевим адміністраціям з проханням максимально поширити дану інформацію серед населення. Ми готові профінансувати близько 100 малозабезпечених родин, які відкриють власний бізнес. Але ми вже проговорюємо з партнерами зі Світового банку додаткове фінансування програми, у разі зростання відповідного попиту», - розповіла перший заступник Міністра соціальної політики.

Щодо рекомендації Комітету про посилення роботи щодо виявлення одиноких осіб, які потребують постійного стороннього догляду та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливостей отримання відповідної державної соціальної допомоги на догляд, Міністерство повідомило про проведення відповідної роботи. Станом на липень 2022 року таку допомогу отримувало понад 47 тисяч одиноких осіб, які досягли 80-річного віку та потребують постійного стороннього догляду. «Паралельно ми працюємо над посиленням спроможності місцевих громад і центральної влади щодо надання соціальних послуг найбільш вразливим категоріям громадян, зокрема, з числа внутрішньо-переміщених осіб», - повідомляють урядовці, звертаючи увагу на велику роль місцевих громад та їх бюджетів в забезпеченні громадян державними соціальними допомогами.

Народний депутат України – член Комітету Юлія Тимошенко зазначила, що для ефективної комунікації з громадськістю щодо державної соціальної допомоги на догляд та програми підтримки малозабезпечених сімей, які бажають провадити підприємницьку діяльність, варто долучати потужні медіа-майданчики, зокрема, інформаційний марафон «Єдині новини».

За підсумками розгляду питання щодо стану виконання рекомендацій Комітету в порядку контролю, народні депутати України – члени Комітету вирішили:

1.                     звернутися до Прем’єр-міністра України з проханням прискорити ухвалення на засіданні Уряду проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2005 р. № 261 і від 22 липня 2020 р. № 632», якою передбачити виключення умови врахування до середньомісячного доходу сім’ї для осіб з інвалідністю, які не мають права на пенсію, доходів інших членів сім’ї, зокрема й виплат на дітей, що мають спрямовуватися виключно на забезпечення потреб дитини;

2.                     Продовжити термін виконання Кабінетом Міністрів України та Міністерством соціальної політики України рекомендацій Комітету з розгляду питання: «Про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ від 02.06.2020 р.», затверджених рішенням від 15 грудня 2021 р.» до 20 квітня 2023 року.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34