12 квітня 2023 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова взяла участь у першому спільному засіданні голів комітетів Верховної Ради України та Європейського Парламенту.

Захід відбувся за ініціативи Президентки Європейського Парламенту Роберти Мецоли для посилення співпраці між комітетами українського та європейського парламентів в процесі вступу України до ЄС.

Виступи голів парламентських комітетів відбулися в рамках двох кластерів на теми: «Відбудова європейської України» і «Спільне будівництво сталого майбутнього». Розповідалося про діяльність комітетів та бачення спільної роботи.

У своєму виступі Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова подякувала Європейському Парламенту та особисто пані Роберті Мецолі за потужну та незмінну підтримку України в боротьбі за свободу, демократію та право жити на рідній землі.

Галина Третьякова розповіла європейським колегам про предмети відання очолюваного Комітету, пріоритетні напрямки роботи, а також про основні виклики, які існують наразі в соціальній та трудовій сферах України. Першим викликом, за її словами, є зростання рівня бідності в Україні, який за 400 днів широкомасштабної військової агресії росії проти України збільшився майже в 5 разів. Війна відкинула Україну у рівні бідності на 16 років назад. «Я вдячна Європі та всім нашим партнерам за фінансування нашої соціальної системи. Це дозволяє нам уникати напруги в суспільстві», - сказала Голова Комітету.

Другим викликом соціальної політики України пані Третьякова назвала поствоєнну адаптацію демобілізованих військовослужбовців в цивільне життя. Вона зазначила, що після Перемоги над російським агресором українська держава сприятиме економічній незалежності ветеранів, можливості конкурувати в цивільному секторі трудових відносин.

Третій виклик – необхідність змінювати пенсійну систему України, адже солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування вже давно не може гарантувати українцям в поважному віці належного фінансового забезпечення. Голова Комітету наголосила на необхідності впровадження накопичувальної пенсійної системи. «Кожен третій українець наразі пенсіонер. Це найвищий відсоток у Європі. Нам потрібно нагально змінювати пенсійну систему, доповнюючи її в тому числі і накопиченням», - зауважила Галина Третьякова.

Новими для України викликами в соціальній сфері є створення механізму регресних позовів до країни-агресора щодо відшкодування завданих збитків життю та здоров’ю громадян України та запровадження системної демографічної політики. Ці питання – на етапі опрацювання.

«Водночас зроблено не мало і нам є чим поділитися з європейською спільнотою. За останні 2 роки починаючи з часів пандемії Covid-19 ми докорінно змінили ландшафт трудових відносин. У нас з'явилися нові види трудових контрактів. Один з них – це дистанційна робота. Сьогодні кожен третій українець працює дистанційно, не зменшивши ефективність своєї роботи, - розповіла Галина Третьякова. - Ще одне надбання – це часткова і додаткова професійна кваліфікація. Тепер українець може дуже швидко знайти роботу, за декілька тижнів, місяців опанувати та підтвердити компетенції щодо вакансій, які вже є на ринку праці».

Голова Комітету висловила сподівання, що Україна разом з європейською спільнотою, де велика кількість українців знайшли тимчасовий прихисток, гідно прийме та подолає виклики спричинені війною, що стане запорукою соціального спокою усіх держав-членів ЄС.

В свою чергу Голова Комітету Європейського Парламенту з питань зайнятості та соціальних питань пан Драгош Післару засудив агресивну війну росії проти України. «Ми розуміємо щоденну боротьбу українських людей. Це питання знаходиться у щоденній наші роботі, у наших дискусіях», - запевнив очільник Комітету Європейського Парламенту.

При цьому пан Драгош Післару повідомив про належний захист прав українців, які перебувають на території Європейського Союзу. «В нашому Комітеті ми повністю слідкуємо за реалізацією директиви в межах захисту тих українців, які знаходяться на нашій території: захисту їх права на роботу, соціальні права», - зазначив пан Драгош Післару, окремо відзначивши солідарність та допомогу українцям на території Польщі та Румунії.

Європейський парламентар розповів, що в сфері відання очолюваного ним Комітету знаходяться усі питання соціальної сфери: навчання, боротьба з бідністю, захист прав людини, людей з інвалідністю, дітей.

Голова Комітету Європарламенту окремо зупинився на проблемі насильницької депортації та викрадення українських дітей російською федерацією. «Ми потужно працюємо над тим, щоб впевнитися, що всі діти будуть повернуті до України. У нас є проект щодо захисту дітей, хочемо, щоб така система була також створена в Україні. Наш Комітет зараз працює над цим», - наголосив пан Драгош Післару.

За словами голови європейського Комітету, в Європі існують гарантії прав дітей. Права кожної дитини в ЄС, включно з українською дитиною, яка перебуває на території Європи, гарантуються на високому рівні. «Діти повинні мати право на розвиток», - сказав пан Драгош Післару. 

Наостанок Голова Комітету Європарламенту висловив переконання у необхідності підтримки заходів, які вживає Верховна Рада України для того, щоб Україна стала повноправним членом ЄС.

«Україна завжди матиме нас як партнера у всіх питаннях, зокрема, щодо професійних кваліфікацій та роботи онлайн. В травні, до речі, у нас розпочнеться робота з розвитку професійних навиків в Європі. Ми раді працювати разом. Хочемо ще раз висловити повну підтримку Україні, Верховній Раді України. Ми з вами! Слава Україні!», - резюмував пан Драгош Післару.

Відеозапис Першого міжкомітетського засідання Верховної Ради України та Європейського Парламенту розміщено за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Y_QTzSAkaHc&t=1s

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55