1 травня 2023 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова взяла участь у круглому столі на тему: «Працевлаштування людей з інвалідністю: європейські перспективи в Україні».

Захід було організовано Медіацентром Україна — Укрінформ, Громадською спілкою «Ліга Сильних», Мережею захисту національних інтересів «АНТС» та Social Rights UA.

Під час широкої дискусії експерти обговорили досвід України і Європи в сфері працевлаштування осіб з інвалідністю та зміни, необхідні для реалізації права кожного громадянина в Україні на працю.

Представник European Disability Forum Гайдн Хаммерслі під час засідання круглого столу повідомив, що найвищий рівень працевлаштування осіб з інвалідністю зафіксований у країнах Західної та Північної Європи. «Найвищий рівень працевлаштування таких людей спостерігається у країнах Скандинавії – Швеції, Фінляндії, Данії, а також Португалії, Нідерландах і Франції. Загалом у Західній та Північній Європі ми бачимо більший рівень працевлаштування осіб з інвалідністю, однак він усе одно нижчий за рівень працевлаштування людей без інвалідності», - сказав представник European Disability Forum. Зазначалося, що в Європі офіційно працевлаштовано більше 50% осіб з інвалідністю.

Окремо експерти означили можливості впливу положень доопрацьованого євроінтеграційного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. 5344-д на впорядкування законодавчих норм щодо ефективного працевлаштування людей з інвалідністю, фінансування та створення «розумних» робочих місць для цієї категорії громадян, а також підтримку підприємств захищеного працевлаштування, які забезпечують роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

«За останні роки Україна майже повністю перейшла на Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я. Відповідна робота провадиться Міністерством охорони здоров’я та Міністерством соціальної політики. Власне впровадження цієї Класифікації і було підставою для напрацювання законопроекту № 5344-д. Реалізація положень цього проекту Закону уможливить працевлаштувати набагато більше осіб з інвалідністю, ніж це відбувається зараз, в тому числі у публічному секторі. Більше того, відповідне працевлаштування відбуватиметься вже за європейськими зразками», - зазначила під час свого виступу Голова Комітету Галина Третьякова.

Нагадаємо, що 22 березня 2023 року Комітет рекомендував Верховній Раді України розглянути у повторному першому читанні євроінтеграційний проект Закону за реєстр. 5344-д, доопрацьованого Комітетом. Детально – за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75880.html

«Принципово цей законопроект відповідає євроінтеграційним вимогам», - наголосив радник Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Сергій Ніжинський, додавши, що при доопрацюванні проекту Закону варто врахувати правки секретаріату Кабінету Міністрів України, викладені у висновку щодо відповідності законопроекту праву Європейського Союзу (acquis ЄС) та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Учасниками заходу наголошувалося, що однією з базових потреб українця є його економічна незалежність. При цьому особи з інвалідністю, зокрема, внаслідок війни, прагнуть мати рівні можливості на ринку праці поряд з людьми, які не зазнали втрати функціонування. Генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко повідомив, що до повномасштабного воєнного вторгнення росії на територію України близько 700 тисяч осіб з інвалідністю нашої держави було офіційно працевлаштовано. «Загальна кількість людей з інвалідністю - понад 2,7 млн осіб. Якщо подивитися на розподіл осіб з інвалідністю на групи, то представниками третьої групи є понад 60% усіх людей з інвалідністю. Вони абсолютно спокійно можуть реалізуватися на відкритому ринку праці. Питання лише в умовах», - зазначив пан Музиченко. Таким чином в Україні офіційно працевлаштовано біля 26% осіб з інвалідністю.

Усі учасники круглого столу висловилися на підтримку доопрацьованого Комітетом законопроекту за реєстр. № 5344-д, який, за словами Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, має на меті створити ефективні можливості для осіб з інвалідністю долучатися до активного соціально-економічного життя.

1 травня 2023 року 16 громадських організацій, які захищають права осіб з інвалідністю, виступили с Заявою про реформування сфери працевлаштування для людей з інвалідністю. «Громадські об?єднання, які працюють у сфері захисту прав людей з інвалідністю, підтримують прийняття  законопроекту за умови його доопрацювання та врахування рекомендацій», - зазначається в Заяві організацій, повний текст якої розміщено за посиланням: (https://ls.org.ua/zayavy/zayava-pro-reformuvannya-sfery-praczevlashtuvannya-dlya-lyudej-z-invalidnistyu/?fbclid=IwAR0to2sWFD_3Z0uYmQtnBieFLaTtGHmC_dejtZd9G0KUATUf6LbPk46sNQ8). 

На завершення Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що на меті держави – не лише забезпечити безбар’єрність для осіб з інвалідністю на ринку праці, але і розбудувати громадський простір, де людина з інвалідністю матиме можливість безбар’єрно пересуватися та долучитися до суспільних процесів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31