3 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій за реєстр. № 9110.

Законопроектом передбачено внесення законодавчих змін з метою:

- віднесення військовослужбовців, які отримали поранення, контузії, каліцтва або захворювання під час проходження військової служби або навчання у військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах по яких були завдані ракетні, артилерійські, авіаційні удари, до категорії осіб з інвалідністю внаслідок війни;

- надання статусу сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України сім’ям військовослужбовців, які померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва, травми або захворювання під час проходження військової служби або навчання у військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах по яких були завдані ракетні, артилерійські, авіаційні удари;

- забезпечення надання соціальних гарантій вищезазначеним військовослужбовцям, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни, та сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Автори законодавчої ініціативи зазначають, що країна-агресор неодноразово завдавала ракетні удари по військових навчальних закладах, навчальних та військових частинах. Наймасштабніші ракетні удари були завдані по 184-му навчальному центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, 169-му навчальному центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого та ін.

«Маємо створити механізм регресних позовів до російської федерації щодо відшкодування завданих збитків життю та здоров’ю громадян України, державному та місцевому бюджетам, системі соціального страхування, які наразі компенсуються за рахунок Державного бюджету та міжнародної допомоги. Компенсація може бути за рахунок майна та арештованих рахунків російської федерації, які розміщені, зокрема, в інших країнах, - зазначає Голова Комітету Галина Третьякова. – Розуміння механізму регресу як подальшого відшкодування росією завданих збитків Україні в Комітеті вже є. При доопрацюванні законопроекту до другого читання пропоную врахувати цю важливу складову. Адже ми маємо фінансово забезпечити виконання тих зобов'язань, які покладаються цим законом на державу щодо забезпечення збитків, завданих Україні, українським родинам та громадянам».

Головний в опрацюванні законопроекту за реєстр. № 9110 визначено Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55