В Міжнародний день захисту дітей росія позбавляє українських дітей права на захист, життя і здоров’я.

В день, коли в Україні відкривається Центр захисту прав дитини заради об’єднання зусиль влади, іноземних урядів та міжнародних організацій у процесі повернення додому викрадених російськими загарбниками українських дітей, в день, коли батьки готують на ранок подарунки своїм дітям з нагоди свята, в день, коли школи та садочки готують святкові заходи задля втіхи малечі, росія здійснює підступні нічні обстріли 10 ракетами «Іскандер» м. Київ та Київської області.

1 червня 2023 року, в Міжнародний день захисту дітей, о 3 годині ночі росія вбила одну українську дитину 2012 року народження, ще одна дитина травмована.

Ще 19,5 тисяч українських дітей депортовані окупантами до рф та позбавлені можливості радіти життю на рідній землі. Ця цифра не остаточна. Більше того, кілька сотень дітей (всього силами всього світу додому повернута 371 дитина), яких вдалося повернути, розповідають про насильство з боку загарбників на території держави-агресора.

Захистити на 100% права дітей, коли існує росія в її сьогоднішньому потворному вигляді, неможливо.

Світ не може гарантувати безпеку дітям, поки терміново та безумовно не покладе край безчинству, яке здійснює росія на території України та на території інших держав світу.

росія намагається підвищити градус напруги в нашому суспільстві, рівень страху, розгубленості. росія намагається зруйнувати згуртованість українського народу як всередині влади, так і в середині суспільства. Адже саме згуртованість – те, що допомагає та допоможе нам Перемогти агресора.

росія намагається зробити так, щоб ми не жили, а застигли в заціпенінні від жахів війни.

Але держава та кожен українець, який залишається жити в Україні, або продовжує підтримувати країну з-за кордону, продовжує працювати в інтересах дитини. Щоб зробити максимум з того, що можна зробити в умовах невизначеності та небезпеки.

Упродовж поточного скликання Верховна Рада України прийняла з метою захисту дітей 4 закони, які опрацьовувалися Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в якості головного, а саме:

1.                     Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд № 851- IX. Цим законом Законом, зокрема, збільшено надбавку на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А: з 01.01.2021 по 31.12.2021 – зі 100% до 150% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку; з 01.01.2022 – до 200%  прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;

2.                     Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України № 978-IX. Законом унесено зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про дитяче харчування» щодо забезпечення безкоштовним харчуванням в закладах освіти дітей, батьки яких загинули (пропали безвісти), померли захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України;

3.                     Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною № 1401-ІХ. Законом надано можливість матері або батьку дитини скористатися правом на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (як рівне право кожного з батьків дитини). Крім того, роботодавець за власні кошти може надавати одному з батьків частково оплачувану відпустку для догляду за дитиною більшої тривалості. Законом також передбачено запровадження нового виду відпустки – «одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів»;

4.                     Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги № 1477-IX. Розмір державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, з урахуванням всіх надбавок, підвищень та інших доплат, у тому числі передбачених Кабінетом Міністрів України, підвищується на 50 відсотків розміру державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років на підставі документів, визначених Кабінетом Міністрів України. Зв’язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, отриманим дитиною з інвалідністю до 18 років, встановлюється лікарсько-консультативними комісіями закладів охорони здоров’я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Крім того, на найближчих засіданнях Верховної Ради України розглядатимуться законопроекти, які підтримуються у Комітеті:

- Проект Закону про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України за реєстр. № 9042-1, яким пропонується створити систему заходів щодо соціальної підтримки постраждалих дітей, що включатиме соціальну, психологічну підтримку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які втратили годувальника, внутрішньо переміщених дітей; захист від усіх форм насильства; захист від незаконного переміщення, вивезення та неповернення дітей з-за кордону, їх викрадення, торгівлі дітьми; виплату компенсації за шкоду життю та здоров’ю у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, яка виплачуватиметься за рахунок коштів, що стягуються з держави-агресора відповідно до принципів і норм міжнародного права.

- Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики за реєстр. № 9318, яким пропонується визначити Мінсоцполітики відповідальним за державну політику щодо демографічного розвитку, в тому числі підвищення рівня народжуваності та розвитку сім’ї. Передбачається також створення зручних інструментів для призначення, нарахування соціальних допомог сім’ям з дітьми. Окремо регламентується розподіл повноважень центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення.

- Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за реєстр. № 9271. Автори законодавчої ініціативи пропонують надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Передбачається, що дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

Комітет продовжить активно працювати в інтересах людини, родини, дитини, всупереч діям росії.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38