Через підрив 6 червня 2023 року росіянами Каховської ГЕС вже 7 червня 2023 року фактично підтопленими були 29 населених пунктів України (дані Міністерства внутрішніх справ України). З них: 19 населених пунктів перебувають на підконтрольній нашій державі території, 10 населених пунктів - тимчасово окуповані росією.

Так, 7 червня 2023 року на підконтрольній Україні території було підтоплено: м. Херсон, (мкр Корабел), с. Дніпровське, с. Садове, с. Микільське, с. Понятівка, с. Білозерка, с. Даріївка, с. Ясна Поляна, с. Новотягинка, с. Антонівка, с. Інгулець Херсонського району, с. Тягинка, с. Бургунка, с. Козацьке, с. Ольгівка, с. Одрадокамянка, с. Львове, с. Зарічне Бериславського району, с. Миколаївка Каховського району.

На тимчасово окупованій території були підтоплені міста Нова Каховка, Олешки та Гола Пристань, села Кринки, Корсунка, Дніпряни, Піщане, Нові Лагері, Козачі Лагері та Піщанівка.

Через російський теракт в біді опинилися жінки, чоловіки, діти, люди пенсійного віку, особи з інвалідністю, одинокі пенсіонери. Про перших загиблих внаслідок рукотворного паводку міський голова Олешок Євген Рищук повідомив вже на наступний день після підриву дамби.

За інформацією Пенсійного фонду України на територіях вищевказаних підтоплених населених пунктів, підконтрольних Україні, перебувало на обліку щонайменше 14 тисяч отримувачів пенсійних виплат, 2 387 з них – отримували пенсію через відділення Укрпошти, тобто перебували на тих територіях. Інформацією про місцезнаходження інших пенсіонерів, які отримують кошти через банк, Пенсійний фонд України не володіє. Скільки пенсіонерів вдалося врятувати – покаже час.

Евакуація з підконтрольних Україні територій проводиться цілодобово.

Що стосується кількості пенсіонерів, які перебували у своїх помешканнях в момент підтоплення вищевказаних населених пунктів України, які знаходяться на тимчасово окупованих росією територіях, то щонайменше 138 українських пенсіонерів отримують виплати через пошту. Евакуйовувати людей (які знаходилися на дахах будинків без води та їжі) з окупованих територій російські військові забороняють. Під прицілом автоматів. Ба більше. Обстрілювали евакуаційні групи в момент порятунку людей на підконтрольній Україні території.

Офіційна інформація щодо масштабу можливих людських жертв на окупованих територіях від повені, що спричинила росія підривом Каховської ГЕС, буде згодом. Коли спаде вода. Наразі за даними Міністерства внутрішніх справ України фактично підтоплено вже 48 населених пунктів (34 – на підконтрольній території, 14 – на не підконтрольній).

Від нелюдської агресії росіян держава та волонтерський рух щоразу миттєво гуртується. В день підриву рф Каховської ГЕС Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому погодили комплекс відповідних міжнародних і безпекових заходів. Було доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Евакуація відбувається цілодобово. Волонтерський рух України, яким захоплюється весь світ як унікальним явищем, одразу долучився до процесу допомоги постраждалим від російського теракту.

рф не змиє свою вину навіть за життя кількох поколінь. Нема тієї кількості годин за гратами, що чекають злочинців, яка б зменшила горе українських родин.

Українці рятують один одного, лікують один одного, допомагають один одному, гуртуються, з вірою у Збройні Сили України, які несамовито наближають Перемогу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57