20 травня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання у режимі відеоконференції.

Розглядаючи пропозицій Президента України до Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань», Комітет рекомендував Верховній Раді Україні прийняти в цілому зазначений закон з урахуванням пропозицій Президента України з метою уникнення правової невизначеності при практичній реалізації закону.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного і прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (реєстр. № 11122), яким пропонується врегулювати питання сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

За  результатами розгляду проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу громадських об’єднань ветеранів війни (реєстр. № 11123) Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного і прийняти за основу зазначений законопроект. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту за реєстр. № 11123, метою його прийняття є законодавче врегулювання визначення громадських об’єднань ветеранів війни, яке сприятиме посиленню їх організаційної та інституційної спроможності, а також забезпечить участь ветеранів та їх громадських об’єднань у прийнятті і реалізації владних рішень.

При обговоренні положень проектів законів про внесення змін до пункту 3-2 статті 15 Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги з метою забезпечення в період дії воєнного стану надання споживачам послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (реєстр. № 11155), про внесення змін до статті 15 Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо переліку набувачів гуманітарної допомоги (реєстр. № 11155-1) та про внесення змін до статті 15 Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги (реєстр. № 11155-2) Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного зазначені законопроекти, прийняти за основу альтернативний законопроект за реєстр. № 11155-1 та відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України врахувати пропозиції народних депутатів – членів Комітету. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту за реєстр. № 11155-1, метою його прийняття є приведення Закону України «Про гуманітарну допомогу» у відповідність до надзвичайних обставин воєнного часу шляхом розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги, доповнивши його підприємствами критичної інфраструктури.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу проект Закону України про внесення зміни до статті 1 Закону України “Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України” щодо права на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, працівників, які здійснюють будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд (реєстр. № 11192), реалізація якого, на думку авторів законодавчої ініціативи, забезпечить поширення передбачених законодавством пільг на працівників, які здійснюють будівництво, утримання та обслуговування військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, та забезпечить виплату їм передбаченої законодавством одноразової грошової допомоги за шкоду, завдану життю та здоров’ю.

Окрім зазначеного, члени Комітету розглянули і підтримали проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання надання соціальних гарантій особам, яких визнано ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України (реєстр. № 11116).

 Наостанок, народні депутати України – члени Комітету проголосували за створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань (реєстр. № 9630) під головуванням члена Комітету Тарасенка Т.П., а також за створення робочої групи з напрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо дерегуляції застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні під головуванням Заступника голови Комітету Струневича В.О.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 липня 2024 11:22
25 липня 2024 12:55
22 липня 2024 09:00
17 липня 2024 17:09
05 липня 2024 14:50
28 червня 2024 11:15
26 червня 2024 14:04
26 червня 2024 10:00
25 червня 2024 15:30
20 червня 2024 17:21