Четвертий пункт Формули миру Президента України Володимира Зеленського передбачає звільнення полонених і депортованих осіб. Визначається, що зменшення страждань ув'язнених і депортованих осіб є безумовним пріоритетом міжнародного права і має бути в центрі уваги міжнародних установ і національних органів влади. Тисячі українських полонених, у тому числі цивільних осіб, примусово утримуються російськими вищими органами влади на тимчасово окупованих територіях України та в Росії. Шляхом повного обміну повинні бути звільнені усі українські громадяни, які утримуються в Росії та на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в АР Крим: військовополонені, інтерновані, цивільні, примусово переміщені і депортовані особи, включаючи дітей.

В Офісі Омбудсмена зазначають, що Україна непохитна в своєму прагненні повернути всіх дітей додому, забезпечити їм надійні підвалини для реабілітації після пережитого горя та успішної реінтеграції опісля. Задля цього ведеться активна робота в рамках Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, до якої наразі долучилося 37 країн. Важливим у цьому контексті став Саміт миру в Швейцарії та функціонування Робочої групи пункту 4 української Формули миру, відповідальним за реалізацію якого є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

19 546 українських дітей були незаконно депортовані до російської федерації. Саме таку кількість вдалося офіційно верифікувати Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Станом на 14 січня 2024 року повернути вдалося 517 дітей.

Офіс Омбудсмана створив інформаційну брошуру присвячену четвертому пункту Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Ознайомитися з брошурою можна за посиланням: https://ombudsman.gov.ua/storage/app/media/uploaded-files/UPF%204%20Web.pdf

04 червня 2024 року, в Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії, Віцеспікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк звернулася до Верховної Ради України з потужним виступом. «В усьому світі сьогодні Міжнародний день безневинних дітей, які загинули під час конфліктів. Загиблих українських дітей – 550, поранених – 1 тисяча 366, постраждалих від сексуального насильства – 15, викрадених, незаконно депортованих і переміщених – понад 19 тисяч. Це лише офіційні цифри. Ви можете собі уявити, скільки реально є ще фактів злочинів проти наших дітей, безневинно вбитих на окупованих територіях», - повідомила парламентарям пані Олена Кондратюк, зупинившись на низці злочинів рф проти маленьких українців та українок.

Верховна Рада України активно напрацьовує над визначенням інструментів соціальної підтримки дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України. На розгляді парламенту наразі знаходиться проект Закону про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України за реєстр. № 9042-1.

  13 грудня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав остаточну редакцію проекту Закону, доопрацьованого великим колом стейкхолдерів під час засідання численної кількості робочих груп під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року Комітету Тетяни Циби.

«Законопроектом створюються різні джерела та механізми захисту та підтримки дитини. – зазначила під час засідання Комітету Голова Комітету Галина Третьякова. – Законопроект надзвичайно важливий. Цей законопроект – рамка, як мають взаємодіяти органи виконавчої влади, щоб дитина була в центрі. Це також і посібник для новоствореної Державної служби у справах дітей. Всі фронти держави мають працювати на дитину, особливо тих, хто постраждав».

Відповідно до Конвенції про права дитини, яку ратифікувала Україна, кожна дитина має невід'ємне право на життя. Відповідно до норм Конвенції, Україна забезпечить у максимально можливій мірі виживання і здоровий розвиток українських дітей в умовах збройної агресії рф.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 11:15
26 червня 2024 14:04
26 червня 2024 10:00
25 червня 2024 15:30
20 червня 2024 17:21
20 червня 2024 09:37
19 червня 2024 16:19
17 червня 2024 11:03
14 червня 2024 15:41
12 червня 2024 17:41