26 червня 2024 року за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Демографічна ситуація в Україні: перспективи розвитку нації. Створення Демографічного агентства України».

Понад 150 учасників засідання «круглого столу» обговорили сучасний стан та перспективи демографічного розвитку нашої держави. У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, медіа, наукових установ, громадських організацій та ін. 

Голова Комітету Галина Третьякова повідомила, що дискусії щодо можливостей вирішення демографічних проблем, які постали перед Україною в останні десятиліття, тривають у Комітеті з 2019 року. Ідея створення Демографічного агентства України з’явилася в Комітеті також в 2019-2020 роках та отримала своє продовження в експертних та урядових колах. Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію людського розвитку» було введено Президентом України у 2021 році (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/225/2021#n11). А нещодавно Мінсоцполітики розробило Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року - https://www.msp.gov.ua/projects/870/

Голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Комітету Сергій Гривко у своєму виступі зупинився, зокрема, на безпосередньому зв’язку між народженням українців та розвитком держави. За його словами, складна демографічна ситуація потребує термінових державницьких рішень. «Демографічна ситуація в Україні дуже складна зараз. Коефіцієнт народжуваності, за оцінками різних експертів, знаходиться між показниками 0,7-0,9 дитини на одну сім’ю. Уже зараз треба шукати рішення для подолання демографічної катастрофи, - наголосив пан Гривко. - Демографічне питання нас торкнеться одразу після Перемоги. Народження дитини – це щастя не тільки для сім’ї, це і щастя для держави, адже нова людина стає суб’єктом економічної діяльності. Відтак, починає зростати попит на різні товари та послуги, створюються нові підприємства та підприємці, іде зростання держави».

Особливо гостро питання відновлення/зростання народонаселення країни постало після широкомасштабного військового вторгнення рф на суверенну територію нашої держави. «Путін хоче, щоб Україна була знелюднена. Щоб нас тут не було. І тоді той мінімум, який залишиться, не зможе ані не утримувати свою армію, ані воювати. І таку країну буде набагато легше завоювати», - зазначив у своєму виступі народний депутат України, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький. А відтак, питання демографічного відновлення України – є складовою національної безпеки нашої держави.

Очільниця Комітету зауважила, що демографічні політики як правило мають довгостроковий ефект, а тому законодавці та політики, які починають впроваджувати демографічні стратегії, не отримують політичного зиску від таких рішень в межах політичного циклу. Водночас впровадження державних рішень, направлених на відновлення народонаселення України, стане підтвердженням глибинної державницької позиції, яка такі процеси ініціювала. «Це (відновлення народонаселення України) довгострокова перспектива. Це планування на 25-50 років, яке ми повинні започаткувати зараз. Військові та ветерани України як ніхто відчуває високу важливість та цінність демографічного розвитку України. Вони боронять державу і для них важливо, як вона буде розвиватися. Адже саме для України, для українських родин усі їх подвиги», - зауважив Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко.

Ще одне питання, з яким державотворці матимуть справу – це невизначеність (майбутнього, можливостей сім’ї), яка є однією з перепон на шляху родини до прийняття рішення народити дитину. «Людина відчуває страх перед невизначеністю. Людина боїться народжувати в умовах війни. Водночас у невизначеності є дуже позитивна сторона. Це – розвиток, динаміка до вирішення проблем. Кожен політик, уряд, родина має прийняти виклик невизначеності та працювати над ним. Надання державної допомоги при складних життєвих обставинах, до речі, теж є одним з механізмів боротьби з невизначеністю, яка може статися», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова.

Отже, основним завданням демографічної стратегії нашої держави є збільшення народонаселення країни. Для цього необхідно напрацювати рішення, які створять сприятливі умови життя в Україні та вплинуть на свідоме та вільне рішення українських родин народжувати дітей та повертатися в Україну з-за кордону.

Учасники «круглого столу» упевнені, що позитивно на демографічну динаміку впливатимуть ефективні рішення щодо безпекових питань (муніципальна поліція), дієві програми повернення українців з-за кордону (близько 6 млн громадян, здебільшого жінки та діти, знайшли там тимчасовий прихисток), що включатимуть в тому числі і можливості вирішення житлових питань (багато українців втратили під час війни житло), забезпечення дітей за кордоном якісною українською освітою (убезпечує від неповернення додому). Подолання викликів в енергетичній сфері (децентралізація генерації електроенергії) також матиме вплив на рішення створювати або відновлювати життя в Україні. Ефективна медична система, освіта, можливості родин бути економічної незалежними (створювати власний бізнес або отримувати гідну заробітну плату найманими працівниками) – це фактори розвитку та збільшення чисельності українського суспільства.

Варто зазначити, що рівень життя в Україні буде поступово зростати в процесі наближення України до повноправного членства в Європейському Союзі. Нагадаємо, що 25 червня 2024 року Європейський Союз офіційно розпочав переговори з Україною про вступ. «Розбудова ефективної демократії даватиме людям надію на щасливе майбутнє в Україні для них та для їх дітей. Я думаю, що перемовини, які у нас почалися з Європейським Союзом, нам в цьому допоможуть», - відзначив народний депутат України, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

Переглянути відеозапис засідання «круглого столу» можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=K55MtEl1h-g&t=2662s

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 11:15
26 червня 2024 14:04
26 червня 2024 10:00
25 червня 2024 15:30
20 червня 2024 17:21
20 червня 2024 09:37
19 червня 2024 16:19
17 червня 2024 11:03
14 червня 2024 15:41
12 червня 2024 17:41