9 серпня 2024 року у м. Звягель відбувся ІІІ Форум "Ветерани - шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів".

Організаторами Форуму традиційно виступили Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міжфракційне депутатське об’єднання «Реабілітаційні сили України», влада Житомирщини, громадські організації, за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління».

Близько 250 учасників відвідали ветеранський форум, який тримав фокус на чотирьох основних напрямах: інклюзивність у ветеранській політиці; фізична реабілітація та ветеранський спорт; економічна безбар’єрність для ветеранів та ветеранок; психологічна реабілітація та відновлення ментального здоров'я ветеранів.

До відкриття Форуму долучився Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. «До Дня Конституції України Володимир Зеленський запропонував до обговорення орієнтири Української доктрини, яка має відповідати на всі питання нашого майбутнього. Серед пунктів є обов’язково політика Героїв. Тема турботи про наших ветеранів має продовжуватися довго і повсюдно. Зокрема, створення робочих місць, фізична реабілітація, протезування. Також важлива тема ментального здоров’я, яка реалізовується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, - зауважив Перший віцеспікер. - Водночас ми вступаємо в ЄС — це неможливо зробити без підвищення рівня життя у різних сферах. Тому маємо використати всі можливості, щоб створити гідні умови для ветеранів».

За словами ідеолога Форуму члена Комітету Тараса Тарасенка, міжнародна спільнота готова підтримати утвердження та розвиток якісної ветеранської політики в Україні. «USAID, європейські партнери, представники більшості посольств в Україні загалом готові підтримувати ветеранів. Вони зрозуміли, що ветерани будуть найактивнішим ресурсом нашої країни», - зауважив пан Тарасенко.

В свою чергу голова підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року Комітету Тетяна Циба наголосила на важливості підготовки українського суспільства до зустрічі ветеранів війни, а також відновленні українців, які вже третій рік поспіль проживають важкий досвід війни. «В Україні ветеранська політика напрацьовується фактично з 2014 року. Але сьогоднішні виклики не співмірні з тим періодом, адже до 2022 року йшлося про десятки тисяч ветеранів та ветеранок. Зараз їх вже понад мільйон, і ця цифра постійно збільшується, – сказала пані Циба. - Держава має готуватися до того, щоб адаптувати та інтегрувати у цивільне життя велику кількість ветеранів».

Завершуючи Форум, народний депутат України член Комітету Тарас Тарасенко наголосив на тому, що проактивні люди та об’єднання відповідальних активних людей є запорукою вирішення проблем, які є або виникатимуть в державі. «Для мене особисто важливо, коли я розробляю нормативний акт, показати його людям, щоб вони подивилися і сказали, чи все вірно, чи буде він працювати та вирішувати питання, задля чого розроблявся. Наразі такого комунікаційного майданчика щодо ветеранських ініціатив ще нема. Думаю, ми його започаткуємо. Бо діалог є супер-важливою справою в нашому суспільстві. Тільки так ми будемо знаходити вірні рішення», - резюмував Тарас Тарасенко.

Відеозапис майже 8 годинного Форуму розміщено за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1w4XlCoJxXLFafE4a2qoi7KiPtYPmNA-w

 

Наступний ІV Форум "Ветерани - шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів" відбудеться

у вересні 2024 року в м. Івано-Франківськ!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 вересня 2024 13:00
12 вересня 2024 15:00
11 вересня 2024 17:00
09 вересня 2024 12:00
05 вересня 2024 10:30
03 вересня 2024 15:00
02 вересня 2024 17:30
29 серпня 2024 12:00
23 серпня 2024 16:05
21 серпня 2024 15:19