Під час засідання було розглянуто порівняльну таблицю до другого читання проекту Закону про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо переліку набувачів гуманітарної допомоги (реєстр. № 11155-1). За результатами розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним опрацюванням.

Законопроектом за реєстр. № 11155-1, зокрема, пропонується встановити, що в період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування:

отримувачами та/або набувачами гуманітарної допомоги для забезпечення надання споживачам комунальних послуг можуть бути суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які надають комунальні послуги та є операторами об’єктів критичної інфраструктури, що потребують невідкладного відновлення функціонування та/або забезпечення стабільного надання споживачам комунальних послуг;

отримувач гуманітарної допомоги для забезпечення надання споживачам комунальних послуг надає її безпосередньо набувачам за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері благоустрою населених пунктів, житлово-комунального господарства, управління побутовими відходами.

Також Комітет розглянув питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії урядового проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо врегулювання питань видачі, продовження та перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності (реєстр. № 11418) та рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Цей законопроект передбачає внесення змін та доповнень до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими пропонується таке:

перевірку медичних висновків про тимчасову непрацездатність мають право здійснювати посадові особи органів Пенсійного фонду України виключно із залученням уповноважених лікарів, які обов’язково повинні бути включені до переліку лікарів, уповноважених на проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, затвердженого правлінням Пенсійного фонду України;

  уточняються деякі аспекти процедури оскарження рішень про визнання необґрунтованими медичних висновків про тимчасову непрацездатність;

встановлюється тимчасове нормативно-правове регулювання (на період дії воєнного стану та у межах трьох місяців у разі його скасування або припинення), за яким визначається порядок видачі листка непрацездатності у паперовій формі, підстави його оформлення, особливості обігу та використання тощо.

Наприкінці засідання народні депутати України – члени Комітету затвердили план роботи Комітету, а також пропозиції до порядку денного дванадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 вересня 2024 13:00
12 вересня 2024 15:00
11 вересня 2024 17:00
09 вересня 2024 12:00
05 вересня 2024 10:30
03 вересня 2024 15:00
02 вересня 2024 17:30
29 серпня 2024 12:00
23 серпня 2024 16:05
21 серпня 2024 15:19