9 вересня 2024 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання на тему: «Поствоєнна адаптація демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя та їх супровід в отриманні послуг в закладах соціального захисту, охорони здоров’я, освіти та центрах надання адміністративних послуг».

Головуюча на слуханнях у Комітеті, Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що коли ми кажемо про надання послуг у закладах соціального захисту, то маємо на увазі в тому числі і всю систему соціального страхування, зокрема, яка включає фонд безробіття. А це означає в тому числі і працевлаштування і запуск бізнесу.

На заході обговорювалося питання підтримки демобілізованих, їхньої інтеграції у суспільство, питання морально-психологічної реабілітації, фізичної реабілітації та професійної перепідготовки.

Як свідчить досвід іноземних країн та вітчизняна практика, повноцінна інтеграція демобілізованих учасників бойових дій до цивільного життя, допомога у безконфліктному поверненні їх у родину та суспільство можливі лише із застосуванням комплексного та системному підходу.

Держава активно працює над тим, щоб забезпечити ветеранам війни та їхнім родинам ефективні інструменти підтримки: соціально-психологічну і медичну реабілітацію та адаптацію, безоплатне навчання та перекваліфікацію, підтримку ветеранських ініціатив і бізнесу тощо.

«Міністерство у справах ветеранів України має стати міністерством майбутнього для кожного військового»,-зауважила Головуюча.

Демобілізовані військовослужбовці, завдяки отриманим під час служби навичкам та позитивної репутації у суспільстві, є стратегічним ресурсом відбудови, розвитку економіки та безпеки України, що вимагає швидкого реагування на економічні виклики воєнного та повоєнного періодів, оновлення та удосконалення наявної законодавчої бази, змін до порядків, умов та механізмів організації заходів з професійної інтеграції чи реінтеграції ветеранів війни. Тому нашим основним завданням є якісна інтеграція демобілізованих в українське суспільство.

Перший заступник Міністра соціальної політики України Дарія Марчак зазначила, що міністерство працює над оновленням системи соціальної підтримки військовослужбовців ветеранів війни, зокрема над вдосконаленням Закону України «Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту», який є достатньо застарілим і потребує вдосконалення, зокрема в монетизації пільг. Міністерство опікується двома напрямками: розвиток системи соціальних послуг для ветеранів і членів їхніх родин, а також питанням протезування і реабілітації.

Представник ГО «Принцип» Денис Султангалієв наголосив, що ветеранам потрібна допомога, зокрема в сервісному навігаторі, який був підготовлений ГО «Принцип» та розповсюджується через обласні військові адміністрації на місцях.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко наголосив, що «ветеранська політика має бути сучасною і реалізовуватись на всіх рівнях і головним координатором має бути звісно Міністерство у справах ветеранів України як ключовий орган центральної виконавчої влади. Одним із основних завдань Міністерства у справах ветеранів України є сприяння забезпеченню координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади тому модель ветеранської політики має гуртуватися на взаємодії з іншими політиками та інституціями».

Міністр у справах ветеранів України Наталія Калмикова заявила про перезавантаження роботи відомства та презентувала пріоритетні напрямки діяльності Міністерства: здоров’я ветерана; активне залучення до суспільного життя; турбота про родину ветерана; вшанування пам’яті.

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров у своєму виступі зупинився на наданні медичного забезпечення військовослужбовців та ветеранів відповідно до програми медичних гарантій. Також міністерство втілює в життя програму з реімбурсації лікарських засобів, тобто можливість отримання лікарських засобів безоплатно або з невеликою доплатою. На сьогоднішній день понад 15300 аптечних закладів по всій Україні реалізують дану програму і майже 3,5 млрд гривен було відшкодовано Національною службою здоров'я України аптечним закладам за можливість отримання цих лікарських засобів. Наразі запроваджено два великих проекти: це доступні ліки з Укрпоштою, а також запроваджений проєкт мобільних аптечних пунктів, які реалізують програму доступні ліки в віддалених населених пунктах, перш за все це стосується прифронтових регіонів.

Також, Міністерство опікується створенням реабілітаційних відділень в усіх кластерних та надкластерних закладах охорони здоров'я від 30 до 60 ліжок, що дозволить сформувати реабілітаційну мережу в об'ємі 7800 ліжок в межах країни.

У Комітетських слуханнях взяла участь низка громадських організацій, які опікуються даною проблематикою і надали свої пропозиції, зокрема: Правозахисний центр «Принцип», ГО «Жіночий ветеранський рух», Veteran hub, Реабілітаційний цент «Ланка», ГО «Українське об’єднання «Мрія», Асоціація підприємців ветеранів АТО, ГО «Жінки зі сталі».

Народні депутати України-члени Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів взяли в роботу всі пропозиції громадських організацій, які увійдуть до рекомендацій слухань у Комітеті, та зауважили наступне.

Під час слухань Голова підкомітету з питань реабілітації ветеранів Ірина Никорак наголосила на брак інформації для ветеранів. Спостерігається відсутність реєстрів надавачів послуг з реабілітації, з психологічної чи юридичної допомоги, перелік ветеранських просторів тощо. Хоча ще рік тому від нашого комітету було дано відповідне доручення Міністерству у справах ветеранів України.

Ключові принципи на яких має базуватися національна стратегія ветеранської політики –це захист, повага та інклюзивність.

Член Комітету Тарас Тарасенко наголосив на тому, що Комітетом проводяться виїзні форуми «Ветерани шлях додому», які є частиною інформаційної кампанії в регіонах України. Ці форуми були проведено в Луцьку, Тернополі, Звягелі і наступний запланований в Івано-Франківську.

Для адаптації демобілізованих нам необхідно зосередитися на чотирьох аспектах: фізичне здоров’я, психічне здоров’я, економічна незалежність та реабілітація.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Лада Булах поінформувала, що Комітет з питань здоров’я нації працює над Національною стратегією, яка передбачає повернення величезної кількості ветеранів. Багато з них вже стикаються з потребами, зокрема, звільнені за станом здоров'я та за віком. Треба наголосити, що політика стосовно ветеранів та їхніх сімей буде стосуватися життя цілого покоління людей ще впродовж дуже багатьох років попереду і, плануючи короткострокові рішення, ми маємо не випускати з уваги цього довгострокового впливу. Комітет наполягає на тому, що розробка стратегії є ключовим завданням для Міністерства охорони здоров’я України із залученням Міністерства у справах ветеранів України.

Керівник Броварського міського ветеранського центру «ВЕТЕРАН PRO» Гордієнко Тетяна повідомила про потреби ветеранів із якими вони звертаються до центру, зокрема, це і непорозуміння на роботі, проблеми медичного характеру, проблеми з призначенням виплат, питання до Пенсійного фонду України і т.д. Однак, найголовнішою проблемою є несприйняття та нерозуміння суспільством проблем ветеранів і самих ветеранів із їхнім психологічним та емоційним станом.

Представниця ГО «Ланка» Гацур-Яворська Тетяна звернула увагу присутніх на проблеми з добровольцями-іноземцями, які служать в лавах Збройних Сил України. Вони не мають можливості отримати доступ до послуг у закладах соціального захисту, охорони здоров'я, освіти та центрах надання адміністративних послуг, а також отримати пенсію по інвалідності пов'язану з захистом територіальної цілісності України, оскільки для отримання таких послуг та пенсій необхідна наявність посвідки на проживання в Україні.

Представниця ГО «Жінки зі сталі» Наталія Зарицька в своєму виступі наголосила на необхідності вирішенні проблеми долучення судмедекспертів до справи засвідчення тортур і катувань, отриманих в полоні, та встановлення взаємозв’язку між набутими травмами та захворюваннями або каліцтвами. «Таким чином, ми втрачаємо можливість засвідчити наслідки ворожого полону, як на індивідуальному рівні, так і здобути статус жертви катувань на міжнародному рівні стає неможливим»,-зауважила Наталія Зарицька.

Заслухавши виступи учасників слухань у Комітеті, зокрема, представників міністерств, громадських організацій, Голова Комітету Галина Третьякова резюмувала, що наразі багато проблем підняли під час слухань, які мають вирішуватися спільно з міністерствами за підтримки громадських організацій. Це і адаптація до цивільного життя, і забезпечення системи соціальної підтримки ветеранів, членів їх сімей, членів сімей загиблих військовослужбовців. Мова також іде про розвиток ветеранського спорту, здійснення заходів у сфері інформування ветеранів війни. Все це має знайти своє відображення у чинному законодавстві України. За підсумками слухань Комітет напрацює рекомендації, з відповідними строками їх реалізації.

 

Деталі слухань у Комітеті – у відеозаписі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=nxrspuusDaI

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 вересня 2024 15:00
17 вересня 2024 17:00
16 вересня 2024 13:00
16 вересня 2024 10:00
12 вересня 2024 15:00
11 вересня 2024 17:00
09 вересня 2024 12:00
05 вересня 2024 10:30
03 вересня 2024 15:00
02 вересня 2024 17:30