16 вересня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів слухання у м. Одеса на тему: «Ветераноцентричність у формуванні державної ветеранської політики» під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

Головуючий на слуханнях у Комітеті, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко розпочав захід хвилиною мовчання на честь загиблих Захисників та Захисниць України. Адже саме їх подвиг, їх самопожертва в ім’я України, а також потужна боротьба українських військовослужбовців з російським агресором, ставлять перед Комітетом завдання провести захід, який сприяє розбудові та реалізації належної ветеранської політики в Україні.

У зв’язку з війною на сході України та повномасштабним вторгненням Росії в 2022 році, питання ветеранської політики стало актуальним. Сучасна держава прагне створити систему підтримки ветеранів, яка ґрунтується на принципах ветеранського лідерства та активного залучення самих ветеранів до процесу ухвалення рішень.

Важливими аспектами також є правова допомога, забезпечення житлом та пенсійне забезпечення, що дозволяють ветеранам відчувати себе захищеними в соціальному та економічному плані.

Ветераноцентричність у формуванні державної ветеранської політики в Україні полягає в тому, що основним пріоритетом держави є забезпечення прав, соціальних гарантій, потреб ветеранів війни, учасників бойових дій та інших захисників. Такий підхід передбачає, що державна політика орієнтується на специфічні потреби цієї категорії громадян, включаючи як медичну, так і соціально-психологічну підтримку, професійну реабілітацію та інтеграцію в мирне життя.

«Наше завдання – напрацювати ефективну, зрозумілу та прозору систему підтримки ветеранів в умовах війни, що триває,  післявоєнного відновлення, а також забезпечення доступу до цієї системи»,- заявив Анатолій Остапенко.

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, громадських організацій, наукових установ.

Заступник Голови Одеської ОВА Дмитро Радулов зауважив, що в Одеській області велика кількість ветеранів і їхня кількість буде збільшуватися і вони потребують підтримки. В Одеській області  є 5 ЦНАПів, які мають «єдине вікно ветерана» і цього недостатньо, необхідно збільшувати кількість «єдиних вікон». Необхідно комплексне рішення даної проблеми. «Держава на боці ветеранів, виділяється велике фінансування», -зазначив Дмитро Радулов.

Народний депутат України Олексій Леонов наголосив, що ветерани мають долучатися самі до втілення ветеранської політики.

Натомість, як зазначив народний депутат  України, наявна модель ветеранської політики вичерпала себе, бо наразі ветерани-це люди працездатного віку, тому необхідно відійти від пільг та прагнути до надання допомоги в самореалізації, розширення можливостей.

Під час заходу представники міністерств розповіли про заходи, які здійснює на сьогодні держава в інтересах ветеранів.

Зокрема, заступник Міністра у справах ветеранів України – Руслан Приходько повідомив про те, що Міністерство у справах ветеранів України разом з Міністерством цифрової трансформації України запровадили електронне посвідчення ветерана в «Дії» і наразі розробляється законопроект, яким передбачається визначення електронного посвідчення як основного документа.  Ведеться комплексна робота з переходу від паперових посвідчень до електронних. Також міністерство працює над спрощенням механізму отримання статусу ветерана війни.

Уляна Токарєва - заступник Міністра соціальної політики України у своєму виступі зосередилася на наданні ветеранам соціальних послуг. Наразі держава пропонує 37 соціальних послуг, які надаються на всій території України понад 3-ма тисячами соціальних працівників. Найбільш затребуваними послугами є послуги з інформування, надання психологічної допомоги, представництво інтересів у вирішенні майнових спорів, догляд вдома за батьками захисників, матеріальна допомога та інші.

Заступник Міністерства молоді та спорту України Віталій Лавров зауважив, що наразі розвивається напрямок адаптивного спорту і формується нормативна база. Залучення ветеранів війни та членів їх сімей до заняття фізичною культурою та спортом позитивно впливає на процеси адаптації ветеранів до мирного життя.

Директор Департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України Наталя Гуменюк наголосила, що міністерство розробляє нові підходи в реалізації державної політики у ветеранській сфері разом з іншими міністерствами та відомствами. Наразі міністерством розроблено проєкт Закону «Про основні засади ветеранської політики».

Також проводиться робота з ОВА та громадами із вдосконалення роботи по впровадженню ветеранської політики на місцях, зокрема питання доступності та безбар’єрності. Також, у своєму виступі виокремила нагальним питання щодо створення окремих структурних підрозділів в областях, які ефективно реалізуватимуть ветеранську політику. Наразі окремі підрозділи діють лише в 16 областях.

Також Уряд схвалив запропонований Мінветеранів єдиний підхід надання адміністративних послуг у ЦНАПах для ветеранів, членів їх родин та сімей загиблих Захисників та Захисниць в режимі «єдиного вікна».

Сергій Кучеренко - заступник директора Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України зауважив, що пенсійне забезпечення звільнених військовослужбовців - це найголовніше питання. Наразі пенсійне забезпечення на низькому рівні, але цей рівень показує ставлення держави до ветерана, тому це питання залишається відкритим. Створені служби соціального супроводу у військових частинах. Міноборони працює над тим, щоб ветерани залишалися на військовій службі в тилу.

Голова патронатної служби ВМС України Оксана Алєксєєва звернула увагу присутніх на необхідність проведення навчання соціальних працівників, які працюють в лікарнях з пораненими.

Сергій Позняк - Голова Асоціації підприємців ветеранів АТО наголосив на необхідності розвитку ветеранського підприємництва. «Ми уклали угоду з Американським бізнесом на 5 млн доларів, які будуть залучені до розвитку ветеранського бізнесу  в України», - зауважив Сергій Позняк.

Так, у своєму виступі представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Кот зазначив, що за ці роки багато чого зроблено, але необхідно розробити кроки по впровадженню в життя Національної ветеранської Стратегії, затвердженої Указом Президента України.

Представники університету Одеська політехніка зауважили, що університет розробив методику соціально-психологічної підтримки ветеранів та членів їх сімей, а також програми підприємництва для вразливих категорій.

Василь Рибак - начальник відділу організації реабілітаційної допомоги Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради зазначив, що у нас є багато людей з інвалідністю, які потребують уваги, зокрема програма для дітей до 3-х років. В Одесі створені центри реабілітації на базі трьох лікарень, які мають повний цикл реабілітації.

Лариса Стефанишин - мати загиблого наголосила на необхідності розробити окреме законодавство щодо сімей загиблих. З досвіду іноземних країн члени сімей загиблих мають окреме законодавство. Ця категорія відрізняється від ветеранів та має свій перелік пільг. Необхідно усунути дискримінацію членів сімей загиблих АТО/ООС та членів сімей загиблих після повномасштабного вторгнення. Зокрема, достойні пенсії, політики однієї дитини та т.д.

Міхнюк Ірина - Голова Громадської спілки «Всеукраїнське громадське об'єднання родин загиблих та безвісти зниклих, учасників антитерористичної операції, ветеранів війни та активістів волонтерського руху «КРИЛА 8 СОТНІ» запропонувала провести окремий форум для заслуховування сімей загиблих і наголосила, що багато пільг не працюють для сімей загиблих.

Представники Громадської організації «Ветеранс ХАБ ОДЕСА наголосили на необхідності цифровізації та доступності інформації для ветеранів війни та на створенні ветеранських просторів у кожній громаді. У м. Одеса є проблеми в похованні ветеранів війни та загиблих, а також є проблеми з порядком вручення державних нагород.

Представник БФ «Веста» звернув увагу на різницю в наданні послуг ветеранам в ЦНАПах та громадах на місцях.

Загалом, політика держави має бути орієнтована на забезпечення потреб ветеранів та ветеранок медичну та соціально-психологічну підтримку, професійну реабілітацію та інтеграцію у мирне життя. Основні напрями роботи над Стратегією ветеранської політики включають в себе: діджіталізацію ветеранських сервісів, спрощення процедур, запровадження нових послуг та розширення єдиних вікон для ветеранів у ЦНАПах. Також важливим є створення мережі ветеранських просторів, де ветерани зможуть отримати юридичну, інформаційну та соціальну підтримку в одному місці.

Заслухавши виступи учасників слухань у Комітеті, Анатолій Остапенко резюмував: «Ми розуміємо, що потреба чітко унормувати питання формування державної ветеранської політики включає в себе усі аспекти, які були озвучені учасниками слухань у Комітеті». Зокрема, наразі багато проблем, які підняли під час слухань мають вирішуватися спільно з міністерствами за підтримки громадських організацій. Тема ветераноцентричності є складною та вимагає всебічної підтримки ветеранів, членів їх сімей, членів сімей загиблих військовослужбовців. Мова також іде про розвиток ветеранського спорту, здійснення заходів у сфері інформування ветеранів війни. Все це має знайти своє відображення у чинному законодавстві України. За підсумками слухань Комітет напрацює рекомендації, з відповідними строками їх реалізації.

 

Деталі слухань у Комітеті – у відеозаписі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=l02Ui5Wn6Mc


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

14 жовтня 2024 12:15
10 жовтня 2024 17:46
10 жовтня 2024 17:19
07 жовтня 2024 17:19
02 жовтня 2024 15:03
01 жовтня 2024 17:01
01 жовтня 2024 16:11
30 вересня 2024 16:20
30 вересня 2024 12:40
23 вересня 2024 15:21