Сьогодні Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (№6614). "За" проголосувало 288 народних депутатів.

Як зазначила народний депутат України, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова: "Я вдячна народним депутатам за те, що сьогодні ми дуже швидко пройшли всі поправки і остаточно проголосували за законопроект, який безперечно є пенсійною реформою. Найближчим часом 10 млн наших громадян отримають підвищення своїх пенсій. Але крім підвищення ми заклали в документ головне - принцип соціальної справедливості при призначенні пенсій".

Законопроект передбачає: осучаснення розмірів пенсії для 5,6 млн. пенсіонерів з урахуванням показника середньої зарплати у розмірі 3764,40 грн в середньому збільшення відбудеться на 700 грн; запровадження мінімальної гарантованої пенсії за умови повного страхового стажу на рівні 1452 грн; підвищення пенсії для одного мільйона пенсіонерів, які не мають повного стажу, до рівня прожиткового мінімуму - 1373 грн; поновлення виплати пенсії в повному обсязі для 600 тис. працюючих пенсіонерів; скасування зменшення розміру пенсій для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію.

Також законопроект передбачає зміну умов призначення пенсій. В першу чергу - це відновлення страхового принципу та соціальної справедливості при призначенні пенсії. Як зазначила Голова Комітету соцполітики: " Якщо людина все життя працювала, офіційно отримувала більшу заробітну плату – вона вийде на пенсію раніше і отримає достойний розмір пенсії. Якщо ж людина менше працювала – то і розмір пенсії в неї буде невеликий, і вийти на пенсію вона зможе трохи пізніше. А якщо ж людина взагалі не працювала, або ж працювала неофіційно, і це її вибір – то це вже обов’язок держави забезпечити її соціальною допомогою, а не платити пенсію за рахунок інших працюючих".

 

Основні положення законопроекту:

провести з 1 жовтня 2017 року перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збільшеного на 79 гривень;

змінити порядок індексації та перерахунку пенсій. Згідно із Законом, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. Зазначений показник  у 2019-2020 роках збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін та 50% показника зростання середньої заробітної плати за попередній рік (з 2021 - за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення);

змінити порядок визначення мінімального розміру пенсії;

запровадити новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;

запровадити єдині правила призначення пенсій;

застосувати новий порядок визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.

Законом також запроваджується низка заходів у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, стосовно збору та обліку єдиного внеску, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття, а також у сфері зайнятості населення.

У Законі враховано пропозиції, схвалені постановою Верховної Ради України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні,щодо:

вивчення можливості зміни формули обчислення розміру пенсії за віком;

збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей;

передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

Окремо доручається Уряду до 1 листопада поточного року  подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

23 січня 2020 14:56
28 березня 2019 13:27
23 червня 2018 14:31
09 листопада 2017 16:22
03 жовтня 2017 21:07
25 вересня 2017 18:52
18 травня 2017 17:10
03 травня 2017 10:30
20 березня 2017 18:56