08 липня 2022 року Верховна Рада України розглянула два законопроекти щодо вдосконалення законодавства про працю у першому читанні, а саме: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні за реєстр. № 5795 та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо забезпечення прозорості діяльності суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та ліквідацію неринкових механізмів регулювання ринку праці за реєстр. № 6045. 

Законопроект за реєстр. № 5795 передбачає спрощення процесу забезпечення потреби українських роботодавців у робочій силі шляхом застосування праці іноземців та осіб без громадянства, забезпечення рівних умов праці для громадян України та іноземців та детінізацію трудових відносин у відповідній сфері.

Проект акту, зокрема, пропонує скасувати існуючу у законодавстві вимогу до роботодавця сплачувати іноземному громадянину, працевлаштованому в Україні, винагороду у розмірі не менше ніж 10 мінімальних заробітних плат. Автори законодавчої ініціативи вважають, що така норма є дискримінаційною по відношенню до українських працівників та не може існувати у демократичній державі.

«Парламент підтримує встановлення рівних умов оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах», - зазначила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. 

         Законопроектом також пропонується:

·         удосконалити підстави видачі, відмови у видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

·         створити правове підґрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання у навчальних закладах України;

·         удосконалити положення щодо переліку документів, які подаються роботодавцями для отримання або продовження дії дозволів на застосування праці окремих категорій іноземних працівників, спростити доступ до зазначеної адміністративної послуги та передбачити можливість її отримання будь-яким зручним для роботодавця способом.

Таким чином Україна, яка віднедавна є кандидатом у члени Європейського Союзу, розпочинає шлях в умовах відкритого трудового ринку. За словами Галини Третьякової, відповідне взаємопроникнення людського капіталу, коли громадяни України працюють за кордоном, а громадяни інших держав працюють на території України, позитивно вплине на добробут Європи загалом, адже людина матиме широкі можливості в пошуку кращого робочого місця з кращою заробітною платою. Крім того, під час відновлення України по завершенню війни досвід та кваліфікація іноземних громадян також стане у нагоді нашій державі. 

«Водночас має бути забезпечений належний державний контроль при наданні дозволу на працевлаштування в Україні, особливо громадянам, які приїжджають з території росії та білорусії. Під час процедури реєстрації іноземців в Україні мають бути задіяні працівники Служби безпеки України. Це важливо, особливо в умовах воєнного стану», - резюмувала Голова Комітету. 

Нагадаємо, що 08 червня 2022 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Законодавче регулювання суспільних відносин щодо застосування праці іноземців в Україні», під час якого обговорювалися положення проекту Закону за реєстр. № 5795. Більшість учасників «круглого столу» зазначали, що законопроект спрощує процес забезпечення потреби у робочій силі для роботодавців в Україні та закликали до якнайшвидшого винесення проекту акту на розгляд Верховної Ради України. Деталі – за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75398.html 

Що стосується проекту Закону за реєстр. № 6045, то ця законодавча ініціатива передбачає зміни до статей 38 та 42? Закону України «Про зайнятість населення». 

Цими змінами пропонується: 

а) встановити заборону суб’єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, стягувати з громадян України плату (гонорари, комісійні чи інші винагороди) за надані послуги з посередництва у працевлаштування за кордон. Поряд з цим, пропонується покласти оплату таких послуг на іноземних роботодавців, яким надано такі послуги; 

б) скасувати вимогу щодо рівня оплати праці іноземців та осіб без громадянства, у розмірах п’яти і десяти (в залежності від категорії іноземців) мінімальних заробітних плат, як обов’язкової вимоги для отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні. 

За підсумками розгляду двох вищевказаних законопроектів Верховна Рада України вирішила прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні за реєстр. № 5795.

Крім того, парламент доручив Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, основних положень проекту Закону за реєстр. № 6045 і внести його на розгляд парламенту у другому читанні.  
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57