Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 22 лютого 2023 року народні депутати України прийняли рішення щодо 6 законопроектів.

Так, Комітет схвалив текст порівняльної таблиці до проекту Закону про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності за реєстр. № 7353 та рекомендував Верховній Раді України прийняти зазначений законопроекту у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

При доопрацюванні законопроекту Комітет актуалізував коло осіб, на яких буде спрямована дія даного акту. Зокрема, законопроект спрямований на підтримку працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії Російської Федерації проти України в районах проведення воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, а у разі загибелі (смерті) зазначених осіб - членів їх сімей.

Підступні ракетні удари російської армії по обласним державним адміністраціям, іншим державним установам, будівлям органів місцевого самоврядування, лікарням, залізничним вузлам, іншим об’єктам критичної інфраструктури, а також звірства по відношенню до представників української влади на окупованих територіях призводять до каліцтва або загибелі державних службовців та комунальників. Водночас працівники цих підприємств, установ та організацій продовжують роботу, - для забезпечення життєдіяльності та безпеки держави.

Крім того, Комітет схвалив текст порівняльної таблиці до проекту Закону про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії за реєстр. № 8198 та рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому, з урахуванням пропозицій народного депутата України Тетяни Циби із необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Норми доопрацьованого законопроекту поширюються на осіб, які проживають на тимчасово окупованій території або на території де ведуться бойові дії, а також на тих громадян, які проживали на таких територіях та покинули своє місце проживання.

Пропонується запровадити у чинне законодавство норму про призначення пенсій відповідним категоріям громадян, незалежно від строку звернення людини до Пенсійного Фонду України, якщо право на таку пенсію набуто після 24 лютого 2022 року.

Передбачається, що відповідна норма є тимчасовою і діятиме на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

За словами авторів законодавчої ініціативи, проблема полягає в тому, що громадяни, які набули право на пенсію та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з незалежних від них причин не можуть безпосередньо звернутись до органів Пенсійного фонду України (у зв’язку із тимчасовою неможливістю здійснювати свої повноваження такими органами на тимчасово окупованих територіях) або подати відповідну заявку через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (у зв’язку із відсутністю на окупованих територіях інтернет-зв’язку та українського мобільного зв’язку).

Наступним питанням порядку денного Комітету був розгляд доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо соціальних нормативів у сфері культури за реєстр. № 8395. За підсумками розгляду законопроекту, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного, та за наслідками розгляду прийняти за основу та в цілому як Закон.

Законопроект, зокрема, визначає перелік державних соціальних нормативів у сфері культури, а також розділяє поняття «соціально-культурні послуги/заклади» на «соціальні» та «культурні». До державних соціальних нормативів у сфері культури пропонується включити:

-                     мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами, визначені відповідно до Закону України «Про культуру»;

-                     нормативи забезпечення населення закладами культури та закладами освіти сфери культури, що надають доступ до базового набору культурних послуг.

Автори законопроекту зазначають, що його прийняття сприятиме створенню ефективної системи забезпечення громадян базовим набором культурних послуг. Визначення соціальних норм та нормативів допоможе працівникам закладів культури більш ефективно організовувати свою роботу в частині надання доступу до базового набору культурних послуг.

Наступним Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань за реєстр. № 9002. Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений законопроект в порядок денний сесії парламенту та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

З метою реалізації норм Закону України «Про Державне бюро розслідувань», законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими передбачити поширення норм цих Законів щодо пенсійного забезпечення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань.

З прийняттям законопроекту питання, пов’язані із пенсійним забезпеченням та загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань буде урегульовано.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету також розглянули 2 законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним, а саме:

·                   проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад за реєстр. № 8222, розроблений з метою зміни системи та підходів до регулювання оплати праці у сфері державної служби шляхом запровадження прозорої системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби, посилення ролі посадового окладу та припинення надмірних необґрунтованих виплат, тощо. Комітет рекомендує за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу;

·                   проект Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо надання Пенсійному фонду України інформації про перетин кордону за реєстр. № 9004, який пропонує покласти на Державну прикордонну службу України в обов’язки щодо надання відомостей Пенсійному фонду України про реципієнтів, які перетинали державний кордон України або в’їжджали/виїжджали на тимчасово окуповану територію України через контрольні пункти в’їзду-виїзду, для реалізації його повноважень у сфері загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхування. Прийняття акту дасть змогу врегулювати питання доступу Пенсійного Фонду України до інтегрованої міжвідомчої інформаційно-консультаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний контроль. Комітет рекомендує за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31