Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на своєму засіданні 21 вересня 2016 року розглянув проект Закону України про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції (реєстр. № 4794), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю. та іншими.

Представляючи проект, народний депутат України Наталія Королевська повідомила, що з початком військового конфлікту на Донбасі в Україні з’явилась група людей, яка потребує всебічної державної підтримки, а саме мирні (цивільні) громадяни, які не приймали безпосередньої участі у військових (бойових) діях під час проведення антитерористичної операції, але постраждали внаслідок її проведення, отримали каліцтво, зазнали матеріальних збитків тощо.

Так, законодавчою ініціативою пропонується до такої категорії громадян віднести:

1) осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних у районах бойових дій;

2) осіб, які отримали поранення чи інші ушкодження здоров'я у районах бойових дій;

3) членів сімей, включаючи дітей, мирних (цивільних) громадян, які загинули або померли внаслідок пораненнячи інших ушкоджень здоров'я, одержаних у районах бойових дій;

4) внутрішньо переміщених осіб;

5) осіб, які зазнали матеріальних збитків, що виникли у зв'язку із проведенням антитерористичної операції. 

Для них також передбачено низку державних соціальних гарантій щодо медичного, соціального та пенсійного забезпечення, зокрема:

1) безплатне одержання ліків;

2) позачергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), безплатне забезпечення іншими протезами і протезно-ортопедичними виробами;

3) 100-процентна чи 50-процентная знижка плати за користування житлом, комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та  паливом;

4) безплатний проїзд усіма видами  громадського пасажирського транспорту;

5) виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності працюючим інвалідам в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи (для різних категорій громадян від 10 до 100 прожиткових мінімумів);

6) підвищення пенсій, або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії (для різних категорій громадян від 40 до 100 прожиткових мінімумів) тощо.

Голова Комітету Людмила Денісова зазначила, що, безумовно, військовий конфлікт на Донбасі – це трагедія для всього українського народу, це тисячі загиблих - як цивільних так і військових, це тисячі покалічених людей, сиріт, вдів та вдівців, більше 1,7 млн. людей, які змушені були покинути свої домівки для збереження свого життя і здоров’я та своїх родин. Тому сьогодні не можна залишити таких людей сам на сам зі своїми проблемами, держава має забезпечити заходи для їх підтримки.

В свою чергу, Заступник Голови Комітету Сергій Куніцин заявив: «На сьогоднішній день, така проблема існує. Велика кількість людей, яка проживає на розмежувальній лінії АТО стикаються з низкою проблем. І не помічати цього не можна. Тому держава повинна втрутитися і надавати таким особам всебічну підтримку».

 За результатами обговорення, Комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні підтримати даний  законопроект  за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23