05 квітня 2023 року Комітет схвалив рекомендації учасників слухань у Комітеті  на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів – учасників бойових дій у післявоєнний період».

Одним із пріоритетів державної політики на 2023 рік визначено ветеранську політику. Політика ветеранського розвитку – це формування нової державної політики надання можливостей всебічної реалізації для ветеранів одночасно із впровадженням політики щодо гарантій їх соціального захисту.

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зазначають, що військовослужбовець не лише має бути готовим до захисту Батьківщини, але і був впевнений, що після завершення служби держава надасть йому всі необхідні інструменти для інтеграції в суспільство, громаду, родину.

За інформацією з відкритих джерел станом на 01 січня 2022 року в Україні налічувалося близько 500 тисяч учасників бойових дій. Прогнозована кількість ветеранів, членів їхніх сімей та сімей полеглих воїнів після перемоги – близько 3 млн. осіб.

Нова державна ветеранська політика передбачає безпекову, економічну, соціальну та міжнародну складові.

Безпекова складова: ветеран - активний громадянин, готовий до оборони та національного супротиву (у разі ескалації військової загрози).

Економічна складова: ветеран – це працевлаштований громадянин, платник податків, конкурентоспроможний на ринку праці.

Соціальна складова: єдина система обліку отриманих послуг ветераном;  підтримка фізичного та ментального здоров’я; адаптація до цивільного життя, інтеграція в суспільство, родину, громаду, трудові колективи; підтримка осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; забезпечення житлом (перехідний період).

Міжнародна складова: впровадження стандартів ЄС та НАТО; розвиток ветеранської дипломатії; залученість до міжнародних ветеранських спортивних спільнот.

Учасники слухань у Комітеті наголосили на наступних важливих складових державної політики щодо соціального захисту ветеранів війни, а саме:

-         сприяння економічній незалежності ветеранів війни, їхньої реінтеграції в суспільство, наданні послуг з професійної освіти;

-         надання якісних медичних послуг та забезпечення комплексної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей;

-         забезпечення житлом, відновлення пошкодженого житла як одного з інструментів підтримки ветеранів війни;

-         спрощення надання пільг, послуг і гарантій ветеранам війни, членам їх сімей та родинам загиблих захисників, забезпечення їх доступу до електронних послуг і сервісів;

-         пенсійного забезпечення ветеранів війни та учасників бойових дій;

-         патріотичного виховання молоді;

-         удосконалення державної політики вшанування пам’яті загиблих захисників України.

Учасники слухань акцентували увагу на необхідності створити службу (агентство) супроводу демобілізованих військовослужбовців, яка має надавати всебічну допомогу у вирішенні всіх питань, з якими захисник України стикається/стикатиметься у мирному житті.


З урахуванням зобов’язань держави щодо соціального захисту ветеранів війни, Комітет ухвалив низку рекомендацій учасників слухань Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та органам місцевого самоврядування.

Зокрема, Уряду рекомендовано:

- в найкоротші строки розробити та затвердити проект Плану заходів «Поствоєнної адаптації військовослужбовців/демобілізованих»;

- забезпечити розробку і впровадження Порядку соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх сімей, зокрема, створити Патронатну службу «Ветеранське волонтерство», опрацювавши технології за моделлю роботи ЦНАПів;

- прискорити запуск та роботу Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

- забезпечити розроблення й запровадження додаткових дієвих механізмів залучення ветеранів війни у сферу зайнятості шляхом відкриття Центрів ветеранського розвитку;

- прискорити затвердження Стратегію розвитку підприємницьких ініціатив ветеранів війни до 2030 року;

- прискорити створення Національного військового меморіального кладовища для впорядкування поховань загиблих та увіковічення пам’яті;

- стимулювати впровадження та розвиток в Україні новітніх технологій протезування ветеранів війни;

- розробити план комунікаційних заходів, спрямованих на формування позитивного образу ветерана в суспільстві;

- розробити та запровадити програми адаптації житла під потреби ветеранів з інвалідністю, у яких порушена мобільність.

Безпосередньо Міністерству у справах ветеранів України рекомендовано, забезпечити комунікаційну кампанію щодо інформування ветеранів війни про існуючі програми медичних гарантій та послуг, які може отримати ветеран за Програмою медичних гарантій (діагностика, лікування, реабілітація тощо), а Міністерству оборони України - спростити порядок оформлення та отримання всіх необхідних довідок для оформлення статусу учасника бойових дій.

Повний текст рекомендацій розміщено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31763.pdf

Про хід виконання рекомендацій Кабінет Міністрів України має поінформувати Комітет до 01 серпня 2023 року.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53