Веде засідання Голова Комітету ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю, шановні народні депутати. Вітаю, запрошені. Я перепрошую, що ми трішечки запізнилися. Голова збирав нас: голів комітетів і секретаріат для того, щоб ми і підтвердили готовність роботи в новій сесії у вересні, і для того, щоб ми по євроінтеграційному напрямку йшли, по тих завданнях, які ставить нам… виклики і Єврокомісія в тому числі.

Вітаю всіх. Будь ласка, прошу всіх, хто на зв'язку з нами онлайн, підтвердити свою присутність. Третьякова в залі.

Цимбалюк Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк є, на зв'язку. Вітаю всіх зі Львова.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю, Михайло Михайлович.

Королевська Наталія Юріївна.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Вітаю, Галина Миколаївна. На зв'язку, є.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю.

Струневич Вадим Олегович в залі.

Бабенко Микола Вікторович. Немає.

Арсенюк Олег Олексійович.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк є. Доброго дня, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Олеже, в мене прохання бути сьогодні секретарем, як завжди. Не проти ви?

 

АРСЕНЮК О.О. Не заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Гривко Сергій Дмитрович.

 

ГРИВКО С.Д. Бажаю здоров'я, Галина Миколаївна і шановні колеги. Я з вами.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю.

Остапенко Анатолій Дмитрович в залі.

І Тимошенко Юлія Володимирівна. Дякую. Немає.

У нас є кворум, шановні народні депутати. Ми починаємо засідання комітету в змішаному режимі. І, будь ласка, які є пропозиції щодо порядку денного?

Будь ласка, пан Вадим.

 

СТРУНЕВИЧ В.О. Я би прохав 6067 перенести на наступний комітет. Ми ще в робочій групі не дійшли компромісу, не доопрацювали його.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Вадиме.

Є ще зауваження до порядку денного? Всі почули, що є пропозиція від пана Вадима перенести розгляд питання по законопроекту 6067, це підготовка таблички на друге читання, на наступне засідання комітету? Табличка ще не готова, важкий законопроект. Я знаю, що пан Вадим працював всі ці дні і з Державною службою зайнятості, і з Міністерством економічного розвитку, і секретаріат працював з міністерствами, намагаючись максимально врахувати зауваження і пані Тимошенко, і пана Батенка, і хто у нас там ще був.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. І мої.

 

ГОЛОВУЮЧА. Да, Михайло Михайлович, ваші, Цимбалюка. Він намагається знайти конструкцію з максимального врахування пропозицій народних депутатів. І ця… Михайло Михайлович, я думаю, ви розумієте всю важкість цього завдання, тому пан Вадим ще працює.

Ще будуть пропозиції щодо порядку денного? Михайло Михайлович, будь ласка.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Дуже слушна пропозиція стосовно перенесення, тому що я погоджуюся, закон є непростий, складний, і я бажаю, щоб пан Струневич, колега, справився з цим завдання. І не готова табличка, через те я думаю, що потрібно попрацювати, щоб максимально врахувати всі ті пропозиції, які підготовлені, бо законопроект дуже важливий, його очікують на місцях. І тут є основним не порушувати ті постулати, які були до цього закріплені в попередніх законопроектах, і не забувати про 22 статтю Конституції. Через те пропозиція слушна, і ми пропонуємо її врахувати, а все решту у нас зауважень немає, слід переходити до голосування по порядку денному.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Михайло Михайлович.

Чи є необхідність голосувати порядок денний,  чи ми тільки виключили і немає необхідності голосувати? Давайте проголосуємо. Пане Олеже, що скажете? Як секретаріат?

 

АРСЕНЮК О.О. Давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧА. Тоді голосуємо за порядок денний з виключенням першого пункту порядку денного. Хто за цей порядок денний, прошу проголосувати.

Цимбалюк Михайло…

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Королевська – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Королевська – за.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк - за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Михайло Михайлович – за, бачу.

Олег Арсенюк, бачу – за.

Гривко Сергій.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гривко Сергій – за.

І в залі всі – за. Одноголосно. Дякую, шановні народні депутати.

Тоді переходимо до пункту другого запропонованого порядку денного – це перегляд висновку комітету та підготовка до першого читання законопроекту 7322. Я нагадаю, що він у нас був внесений і перевнесений в той час, коли йшли бойові дії біля Києва, щойно звільнили Бучу, Ірпінь і Київську область. І мова йде про тих, хто воював зі зброєю в руках на захисті нашої області, в тому числі на захисті Сумської, Харківської, інших областей, але не встиг зареєструватися.

Важкий доволі законопроект, так само як і наш був важкий законопроект щодо учасників бойових дій – добровольців, які зараз встановлюються міжвідомчою комісією. Ми тоді пропонували прийняти його дуже швидко – не вдалося. Ви знаєте, що немає згоди поки що з Міністерством оборони, з Міністерством фінансів, її потрібно досягнути. І тому є пропозиція, і в залі вона звучить неодноразово – переглянути рішення нашого комітету. Ми пропонували залу прийняти за основу і в цілому. Зараз – рекомендувати прийняти за основу і потім напрацювати разом з залом і з центральними органами виконавчої влади той законопроект, який буде влаштовувати всіх. Отакий у нас перегляд. Прошу висловитися щодо порядку денного… про перегляд цього рішення. Власне, я його озвучила.

І пан Анатолій Остапенко як голова підкомітету, будь ласка.

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Колеги, я підтримую те, що сказала голова комітету Галина Миколаївна, тому давайте перше голосування – це приймемо рішення про перегляд нашого рішення і друге – я тоді виступлю, і ми можемо брати за основу мої пропозиції або я можу зачитати і зробимо два голосування, як уже буде бажання.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Михайло Михайлович. 

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Я думаю, давайте згідно Регламенту спочатку проголосуємо за перегляд, а тоді вже, як сказав Анатолій Дмитрович.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Шановні народні депутати, тоді голосуємо питання часткового перегляду висновку комітету від 16 червня 2022 року, протокол 116, щодо розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України та інших питань, законопроект так називається.

Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Королевська – за.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гривко Сергій.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, шановні народні депутати. Одноголосно.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Королевську порахували, так?

 

ГОЛОВУЮЧА. Порахували, Наталія Юріївна.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Переходимо до пункту третього нашого порядку денного про проект, про висновок, власне, про безпосередньо висновок щодо цього законопроекту.

Будь ласка, Пане Анатолію.

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Законопроектом, реєстраційний номер 7322, доопрацьованим, передбачається визнати учасниками бойових дій осіб, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь в здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також пропонується визначити коло осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України у період дії військового стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Для цього законопроектом пропонується внести відповідні зміни до статті  6, 7, 10 штрих 1, 13, 15, 18 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Первинна редакція законопроекту, реєстраційний номер 7322, була доопрацьована в комітеті з урахуванням висновків центральних органів виконавчої влади. Так, Міністерство у справах ветеранів України, Міністерство соціальної політики України, Служба безпеки України, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підтримують доопрацьований законопроект без зауважень. Міністерство оборони України, як вже сказала голова комітету, має свої зауваження та їх надало до даного законопроекту.

Тому пропоную прийняти рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України, реєстраційний номер 7322, доопрацьований, включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та прийняти його за основу і рекомендувати в скорочені терміни доопрацювати його.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Анатолію.

Таким чином, є пропозиція включити законопроект до порядку денного, доопрацьований, рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу плюс скоротити терміни подання правок на друге читання і співдоповідачем на пленарному засіданні визначити голову підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів пана Остапенка Анатолія.

Є бажання від народних депутатів виступити?

Михайло Михайлович, будь ласка.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Шановна пані головуюча, шановні колеги, я погоджуюсь з позицією Анатолія Дмитровича про те, що краще врахувати всі зауваження до другого читання і ухвалити в першому читанні, тому що категорія тих людей, які охороняли державу, але з тих чи інших причин не ввійшли до жодних офіційних збройних формувань чи ЗСУ, Національної гвардії, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки тощо – це є несправедливим. Через те це той варіант, коли потрібно краще доопрацювати, а тоді вже ухвалювати, щоб не вносити після того зміни. Я погоджуюся з пропозицією щодо ухвалення в першому читанні і скорочення термінів підготовки до другого. Важливо, щоб чимшвидше ухвалити цей законопроект і щоб ті громадяни не ходили по бюрократичних кабінетах і не випрошували те, що насправді вони заслужили своєї самовідданою працею по обороні нашої держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Михайло Михайлович.

А, Дарина Марчак, да? Будь ласка, Дарина Марчак, перший заступник міністра соціальної політики. Від народних депутатів немає більше бажання, тобто ми можемо… Будь ласка, Дарина Марчак. 

 

МАРЧАК Д.М. Дякую, колеги.

В цілому, підтримуючи законопроект, дуже важлива тема, хотіли звернути увагу на… або попросити проконсультуватись також з Міністерством оборони по даному проекту закону в чому ми бачимо певний ризик. Потрібно, щоб хтось, щоб людині засвідчили… На сьогодні в проекті закону незрозумілий функціонал, який несла людина ці мінімум 30 днів, захищаючи країну. Виходячи з функціоналу, це абсолютно різні, це може бути фронт, тил і це потрібно визначити. Ми не маємо таких повноважень і компетенцій і просимо це врахувати, обговорити з Міноборони. Але з нашого боку це дуже важливо для того, щоб ми змогли обрахувати фінансово-економічний вплив. Ми розуміємо, що ухвалення цього закону призведе до збільшення видатків Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування. На сьогодні, на жаль, в поточній редакції проекту закону ми не маємо можливості зрозуміти кількість осіб, які потенційно підпадають під дію цього проекту закону, відповідно, який фінансовий вплив буде на соціальні фонди. І ми не хочемо опинитись в ситуації, коли закон буде ухвалено, але фінансового ресурсу не буде, і ми всі будемо страждати від цього, не будучи в змозі виконати норми закону.

Дуже дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пані Дарино.

У нас на цьому тижні буде засідання з Міністерством юстиції, що ж робити з рішеннями національних і міжнародних судів по соціальних питаннях. Дякую, пані Дарино.

Будь ласка, пан Анатолій.

 

ОСТАПЕНКО А.Д, Я дякую Міністерству соціальної політики. Тому ж ми і пропонуємо прийняти цей закон за основу, щоб його до другого читання доопрацювати з пропозиціями і зауваженнями. Якраз, якщо будуть виникати такі питання, то ми їх будемо обговорювати. Я таки закликаю всіх активно включатися тоді до робочої групи, коли ми будемо доопрацьовувати. І до нашого комітету я був на форумі ветеранському, якраз там згадували тих осіб, які стали на захист нашої держави, як казали, в спортивних костюмах просто з мисливськими рушницями і стояли практично на передовій, захищаючи нашу рідну Україну. Тому пропоную перейти до голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, шановні народні депутати. Дякую за роботу, яка проведена по цьому законопроекту, потужна і яка ще в нас попереду. Хто - за те рішення, яке вже було озвучено, прошу голосувати.

Третьякова – за.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Цимбалюк Михайло Михайлович.

Королевська Наталія Юріївна.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Королевська – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Струневич Вадим Олегович – за.

Бабенко Микола. Немає на зв’язку.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гривко Сергій.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Остапенко Анатолій – за.

Тимошенко Юлія Володимирівна. Не з’явилася.

Дякую, шановні народні депутати. У нас три ще питання в нашому порядку денному, вони всі присвячені тому, що на тому тижні були прийняті законопроекти в першому читанні і нам потрібно створити робочі групи для опрацювання законопроектів до другого читання. По всіх цих законопроектах були скорочені терміни подання правок, термін закінчується у вівторок, завтра. Я прошу всіх народних депутатів звернути на це увагу, своєчасно подати правки, щоб робочі групи швидко опрацювали їх, і ми могли винести законопроекти дуже важливі на друге читання в сесійний зал.

Таким чином, переходимо до пункту четвертого нашого порядку денного за старою нумерацією про створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці (реєстраційний номер 5748). Це законопроект так званий про мобінг. Ви знаєте, що з ним багато працював Бабенко Микола. Його, на жаль, сьогодні немає на засіданні комітету. Він погодив свою кандидатуру як голова робочої групи, тому є пропозиція призначити його. Чи будуть інші пропозиції?

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Немає. Пропозиція підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Немає. Тоді голосуємо. Хто - за створення робочої групи з доопрацювання законопроекту, умовно, про мобінг? Але ми пам’ятаємо зауваження пана Власенка в залі, що треба шукати українські слова, а не тільки англіцизми по цьому терміну. Я думаю, що цькування як таке не дуже підходить. Я думаю, що тут потрібно вигадувати якийсь новий термін або використовувати все ж таки англійський. Тому будемо просити пана Бабенка, щоб він звернувся до Інституту мовознавства з цього приводу. Хто за призначення його головою по цій робочій групі, прошу голосувати.

Третьякова – за.

Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк – за. Єдине, чи погоджено з ним?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, погоджено.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Тут під відповідальність Галини Миколаївни, що з ним погоджено. Я думаю, треба підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Наталія Юріївна, він точно… він вчора був на робочій групі по 2365, у нього три законопроекти, ми активно з ним співпрацюємо по робочих групах, він більше зараз на робочих групах приймає участь, так я зрозуміла, він достатньо навантажений.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Тоді, безумовно, підтримуємо, він завжди дуже корисно це проводить.

 

ГОЛОВУЮЧА. Струневич Вадим Олегович – за.

Бабенко Микола. Немає.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. За. Бачу.

Гривко Сергій.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Остапенко Анатолій – за.

Дякую, шановні народні депутати. Одноголосно.

Переходимо до пункту п’ятого нашого порядку денного - про створення робочої групи з доопрацювання до другого читання. Це теж дуже важливий законопроект, Закон України про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності (реєстраційний номер 7353). Дуже вдячна, Михайло Михайлович, за виступ ваш в залі, коли ви презентували від фракції цей законопроект. Дякую за підтримку. Пропонується тут визначити головою пана Арсенюка, попередньо з ним теж проведено консультації. Які будуть пропозиції?

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Підтримати, да? Дякую, шановні народні депутати. Тоді голосуємо. Хто – за цю пропозицію, прошу голосувати.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Третьякова – за.

Королевська Наталія Юріївна.

Струневич Вадим.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Бабенко Микола.

Арсенюк Олег Олексійович.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гривко Сергій Дмитрович.

 

ГРИВКО С.Д. Гривко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Остапенко Анатолій – за.

Дякую, шановні народні депутати.

І у нас залишився ще один пункт нашого порядку денного – це створення робочої групи до законопроекту, про який ми з вами говорили, що його віднесли до пана Гетманцева, писали листа, на друге читання по постанові Верховної Ради. Цей законопроект переданий нам, оскільки по предметах відання він стосується нас. Я думаю, що і Михайло Михайлович, і Бабенко Микола, якого немає, але він… ми казали про це на попередніх засіданнях комітету. Це законопроект про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та деяких інших законів України щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Законопроект 7433. У нас є голова підкомітету з прав людей з інвалідністю – це Гривко Сергій. Є пропозиція його визначити головою робочої групи і доручити підготувати законопроект на друге читання. З ним теж проведено консультації секретаріатом. Чи будуть інші пропозиції?

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Не буде. Буде достойна кандидатура, ми думаємо, він справиться.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Михайло Михайлович. Дякую. Дякую, шановні народні депутати.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Хто – за цю пропозицію, прошу голосувати.

Третьякова – за.

Цимбалюк Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Цимбалюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Королевська Наталія Юріївна.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Струневич Вадим, бачу.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гривко Сергій.

 

ГРИВКО С.Д. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Остапенко Анатолій – за.

Дякую, шановні народні депутати. Одноголосно.

Шановні народні депутати, ще раз повернусь до того, що ми тут трішечки запізнилися з паном Вадимом з наради у Стефанчука Руслана Олексійовича. Ми будемо у вересні закривати і відкривати зразу сесію. Ви знаєте, що ми всі працюємо безперервно у воєнному стані в режимі сесії, яка продовжується і час засідання тільки нам повідомляють окремо Голова і підголови, і голови фракцій, які узгоджують це між собою. І відповідно у зв’язку з тим, що ми будемо у вересні закривати і відкривати сесію, то нам потрібні ваші пропозиції щодо плану роботи на наступний сесійний період. Тому прошу до пані Катерини максимально швидко надати свої пропозиції і теж, може, проговорити, що комітети почали відновлювати, в тому числі і виїзні засідання комітетів. Нам треба теж подумати, може, виїхати до тих районів, в яких можливо це зробити. Тому, будь ласка, ваші пропозиції приймаються і надати до пані Прянішнікової.

Дякую, шановні народні депутати. До зустрічі. Слава Україні! 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми”

24 листопада 2023 09:36
31 серпня 2023 15:30
22 серпня 2023 12:30
15 серпня 2023 23:56
03 серпня 2023 17:45
28 липня 2023 13:23
12 липня 2023 16:14
29 червня 2023 11:10
14 червня 2023 11:29
29 травня 2023 10:03