Веде засідання голова Комітету ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю, шановні народні депутати та запрошені! У нас сьогодні маленький комітет, але поки що немає кворуму.

Михайло Михайлович, вітаю вас. Гривко Сергій, вітаю.

У нас сьогодні країна відзначає День загиблих у збройній агресії і буде покладання квітів сьогодні. Якщо хтось там зможе, підходьте на 11-у до стіни біля Михайлівського собору.

Добрий день, пан Остапенко.

 

ГРИВКО С.Д. Бажаю здоров'я, Галина Миколаївна, шановні колеги і шановні українці.

 

ГОЛОВУЮЧА. Вітаю, пане Сергію.

Анатолій Дмитрович тут. Сергій Дмитрович тут. І Вадим Олегович тут. Нас п'ять. Да, нам головне, щоб був ще або Арсенюк, або Бабенко.

Вадим Олегович, вітаю.

 

СТРУНЕВИЧ В.О. Доброго дня.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ну що, робимо перекличку таку, да? А там вже по ходу будуть приєднуватися.

Третьякова на місці.

Цимбалюк Михайло Михайлович на місці.

Королевська Наталія Юріївна. Немає.

Струневич Вадим Олегович на місці.

 

СТРУНЕВИЧ В.О. Є.

 

ГОЛОВУЮЧА. Бабенко Микола. Немає.

Арсенюк Олег підключився?

Гривко Сергій на місці.

Остапенко Анатолій Дмитрович на місці.

Тимошенко Юлія Володимирівна. Немає.

Ну що, почекаємо Олега Олексійовича? Якщо Олега Олексійовича не буде, то хтось має виконувати функції секретаря.

 Вітаю, пане Олеже. Пане Олеже, вітаю.

 

АРСЕНЮК О.О. Добрий ранок.

 

ГОЛОВУЮЧА. Добрий ранок, пане Олеже.

У нас є кворум. Ми можемо розпочинати засідання комітету.

Пан Олег, ви не проти виконувати  функції секретаря?

 

АРСЕНЮК О.О. Ні, не проти.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гаразд. Тоді ми переходимо до нашого порядку денного.

У нас дуже короткий комітет. Це два питання. Затвердження плану роботи комітету на період восьмої сесії і затвердження пропозицій до  проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України.

Не буде змін якихось, доповнень до порядку денного? Ні? Тоді переходимо... Не будемо голосувати, бо порядок денний був розісланий всім заздалегідь. Тоді переходимо до розгляду нашого порядку денного.

Перший пункт. Це затвердження плану роботи комітету на період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Шановні народні депутати, надійшли ваші пропозиції, вони всі включені зараз в проект плану. Доузгоджено з народними депутатами, от пані Катерина каже по лівий бік.

Будь ласка, скажіть які будуть пропозиції, обговорення, які є побажання щодо обговорення. Будь ласка.

Пане Анатолію, будь ласка.

 

ОСТАПЕНКО А.Д. Добрий день, колеги! Ну, я думаю, що треба нам приймати цей план роботи. Ми розуміємо, що в тій ситуації, в якій ми знаходимося, тобто конкретніше, у війні з Російською Федерацією, то план може змінюватися. Тому цей взяти як би за основу, по ньому рухатися, а як вже будуть деякі пропозиції по зміні – тоді вже приймати рішення щодо цих змін.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Анатолій.

От пані Катерина підказує, що акцент в нас в цьому плані зроблено на контрольні питання.

В мене є пропозиція, там, мені здається, є задвоєння, восьмий і дев'ятий пункт: засідання круглого столу, діяльність реабілітаційних установ, і це і грудень там, і грудень  там, пан Гривко – відповідальний. В мене пропозиція є прибрати задвоєння. Правильно?  Восьмий і дев'ятий пункт, 61-а сторінка, Катерина, в тому документі, який в мене є? Значить, там це задвоєння.

Пунт 7, тут круглий стіл: "Функціонування накопичувальної системи пенсійного забезпечення". Її у нас нема, тому прошу виключити пункт 7.

Восьмий, дев'ятий – прибрати задвоєння.

І там є пропозиція Михайла Михайловича засідання круглого столу провести "Рівень пенсійного забезпечення пенсіонерів та осіб з інвалідністю в Україні у порівнянні з п'ятьма найкращими країнами Європи".

Михайло Михайлович, можна зробити не "з п'ятьма найкращими", бо незрозуміло хто такі п'ять найкращих,  я ми їх будемо визначати. Може, просто: "у порівнянні з країнами Європи", у дужках написати "не менше п'яти"? А там дальше будь-які оберемо п'ять країн, узгодимо з вами і будемо на круглому столі це обговорювати, бо матеріали треба готувати.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Я не заперечую. Але мова йде про те, що це країни Європейського Союзу.

 

ГОЛОВУЮЧА. Щоб ми до них йшли.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Так, я не заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гаразд. Просто, що я тут не дуже зрозуміла, хто такі найкращі. В мене просто виникло питання…

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Я думаю, найкращі – це ті, де є найдосконаліша система пенсійного забезпечення. І я вважаю, що нам треба тягнутися до кращого. Хоча є реалії, де не все це можливо зробити в теперішніх умовах. Але вибудовувати на перспективу систему.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ну, да. Просто, що критерії, де вони досконаліші, там в ОБСЄ можна брати. Проте який коефіцієнт заміщення, чи в абсолютному виразі, в доларах, в євро, там виникає багато питань. Я пропоную просто зробити це у порівнянні з країнами Європи, в дужках "не менше п'яти країн". От зробити аналіз і обговорити це, щоб у нас було там не менше п'яти країн. А вже які країни, я пропоную визначити безпосередньо при підготовці круглого столу і вам, бо, я думаю, що ви будете відповідальні за це.

І в мене ще теж до вас питання. Ви надали на жовтень декілька контрольних питань, які є пропозиції, може їх об'єднати? Бо ми у жовтні навіть стільки засідань комітету не зможемо провести. Чи ви хочете досконало проконтролювати виконання видатків саме там окремо на Фонд соціального страхування? Тоді може розписати це не на жовтень, а розписати вересень-жовтень, наприклад, листопад.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Для нас принципово, щоб все-таки ми розібралися з цими коштами, як вони використовуються, які там проблеми існують. Через те для нас не принципово, чи це буде вересень, жовтень. Головне, щоб воно було проведено якісно і не для галочки.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Тоді ми будемо досконало, ви правильно тут зазначаєте, дивитися або ФСС, або  Пенсійний фонд, або стан взагалі видатків на соціальну політику, і воно буде йти в контексті з бюджетом на наступний рік. Дякую, Михайло Михайлович.

Тоді пропоную  секретаріату тоді розбити це на три, на  чотири місяці для того, щоб   ми кожен місяць, наприклад, на кожне засідання розглядали одне контрольне питання, але дуже детально його готували разом з міністерством. Дякую.

Ще будуть якісь зауваження до плану робот? Може якісь...

Будь ласка,  Володимире Макаровичу.

 

_______________В.М. Доброго дня, усім! Галино Миколаївно, дивіться, значить,  у пропозиціях  Тимошенко  і Михайла  Михайловича Цимбалюка було рекомендовано розглянути законопроекти комітету і на пленарних   засіданнях до  13 вересня  22-го року, оскільки  термін  їх розгляду затягувався, деякий  з них  більше  2,5 років. Такі пропозиції обґрунтовані  тим,  що при прийняті законів до   13 вересня уряд зможе уточнити проект державного бюджету на   23-й рік, який повинен бути прийнятий до  1 грудня 22-го року. У проекті рішення передбачено розгляд більшості не до 13-го, а  у вересні, а окремі – у жовтні, листопаді, грудні та січні. Враховуючи, що  законопроект про соціальний  захист найбідніші  громадяни країни...  пропонується у рішенні комітету передбачити розгляд законопроектів до  13 вересня.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Володимир Макарович,  лише яке  зауваження. Ми як комітет  це в планах врахували. А те, що  стосується вже підготовки порядку денного, це відноситься до компетенції Погоджувальної ради. Ми в комітеті всі пропозиції, в тому числі  і пані  Тимошенко, і Михайла Михайловича, Михайло  Михайлович  підтвердить, в плані роботи  законопроектів, всі законопроекти включені. Але чи будуть вони розглядатися і в який термін, то в цьому випадку це вирішує Погоджувальна рада. На  Погоджувальній раді відповідно відбувається кінцеве затвердження порядку денного.

 

_______________В.М. Шановна Галино  Миколаївно,  ви правильно говорите,  але  значить комітет може надати рекомендації, коли  їх розглянути, а  конкретно вже розгляне Погоджувальна рада.  Тому я пропоную  передбачити  у цих  табличках розгляд до  13 вересня.

 

ГОЛОВУЮЧА.  У табличці лише  форма щодо розгляду… А, ви маєте на увазі, що… А можете ви назвати, який пункту плану. От у нас є перелік…

 

_______________В.М. Ну, от подивіться на те, що…

 

ГОЛОВУЮЧА. План роботи. Ви можете сказати, що пункт такий-то. Володимир Макарович, дивіться, я ж… я зараз не можу працювати з усією табличкою, табличка в нас на 56 сторінках. У мене прохання, пункт такий-то, от пункт такий-то, наприклад, тут написано… От пункт 61, наприклад, проект Закону про оплату праці, Тимошенко, Цимбалюк. Написано – вересень. От ми написали вересень. Тут написано – тут немає термінів до 13-го чи до якого? Є вересень. Наприклад, ви пропонуєте там, де жовтень написати вересень. Скажіть, до яких пунктів? Ми це напишемо і в листі…

 

_______________В.М. Галина Миколаївна, усі законопроекти пропонується, щоб комітет прийняв рішення і рекомендував Верховній Раді розглянути до 13 вересня, усі законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧА. Це робиться в листах. Володимир Макарович, це робиться в листах комітету, який ми направляємо перед кожним засіданням.

 

_______________В.М. Правильно.

 

ГОЛОВУЮЧА. І це комітет буде направляти. А що стосується плану, то в плані тут ви хочете, щоб ми зазначили що, до 13 вересня?

 

_______________В.М. 13 вересня, да, до 13 вересня в усіх пунктах.

 

ГОЛОВУЮЧА. Є така? Ні, просто, що я, так, традиції, вони не передбачаюсь якоїсь… Тобто конкретну дату ми не визначаємо?

 

_______________В.М. Галина Миколаївна, якщо ми будемо затягувати їх розгляд в комітеті, цих законопроектів, і на пленарному засіданні, то уряд не зможе потім уточнити проект бюджету на 23-й рік і врахувати видатки на реалізацію таких законів.

 

ГОЛОВУЮЧА. Володимир Макарович, тут всі народні депутати вже досвідчені, вже три роки при каденції, вони розуміють порядок і технологію проходження законопроектів. Ви хочете, що конкретно? От якщо ви хочете, якщо якісь закони не розглядалися, наприклад, на комітеті, то я прошу від Юлії Володимирівни, є Михайло Михайлович, запропонувати включити на розгляд комітету ті закони, які комітетом не розглядалися. От я від вас чекаю, наприклад, сьогодні…

 

_______________В.М. Ми направили такі пропозиції в комітет.      

 

ГОЛОВУЮЧА. Ми зараз все включили в план роботи.

 

_______________В.М. Ні, ви термін розгляду не включили.

 

ГОЛОВУЮЧА. Термін розгляду в табличці пишеться як місяць.

 

_______________В.М. А ви напишіть.

 

ГОЛОВУЮЧА. Не пишуть до 13 вересня чи не до 13-го, тому що, по-перше, ще незрозумілий графік, ми ще не затвердили графік роботи сесійного як такого. Тому отут вставити число не може ані секретаріат, ані я.

Михайло Михайловичу, допоможіть мені, будь ласка. Що мені зробити? Тобто ми визначаємо місяць, більш детальне планування буде відбуватися у порядках розгляду на комітеті і в порядках розгляду Верховною Радою законопроектів.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Галино Миколаївно, ну, Володимир Макарович правий як практик, що, якщо до 13 вересня законопроекти не розглядаються у сесійній залі, то після того уряд, зверставши проект Державного бюджету на наступний рік, він каже, що він не заперечує стосовно ухвалення даного законопроекту. Але в проекті бюджету цього не заплановано, давайте його будемо планувати на наступний, тобто 2024 рік. Через те я вважаю, що ці пріоритети ми можемо це зробити і звернутися, як є пропозиція, до Голови Верховної Ради. Юлія Тимошенко або заступник голови фракції Власенко чи Соболєв будуть настоювати це під час Погоджувальної ради. Ухвалить таке рішення щодо розділу тих законопроектів Погоджувальна рада –  буде добре, не ухвалить –  будемо визначатися дальше.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

У мене тільки, Михайло Михайловичу, щоб ми там комітетом все розглянули. У мене прохання разом з Володимиром Макаровичем попрацювати і сказати, які закони ваші треба винести на засідання, наприклад, там у середу чи в четвер, коли ми комітет, які ще не розглянуті. От ті, які ви будете пропонувати в зал і комітетом ще не розглянуті. Оцей перелік ми можемо включити на комітет на розгляд. Зразу ж  щоб ми це зробили.

 

_______________В.М. Шановна Галино Миколаївно, от зверніть, будь ласка, увагу, що це може викликати серйозну критику комітету. От законопроект 1175 про затвердження прожиткових мінімумів  включений до плану роботи сесії 2019 року і до цього часу не розглянутий. То треба щось робити.

 

ГОЛОВУЮЧА. Прийнятий 3115, Володимир Макарович, в першому читанні, таким чином 1175 втратив актуальність.

Якщо ви думаєте, що ми мусимо тут весь час пережовувати одні і ті  самі проблеми… Для того, щоб ми вирішували цю проблему, нам потрібно, щоб була узгоджена позиція центральних органів виконавчої влади. Ви ж розумієте, що у зв'язку з тим, що центральні органи виконавчої влади, і Мінфін, і Мінсоц, не узгодили конструкцію на друге читання 3515, ми підемо в бюджет так само, як йшли в попередні роки. І тут комітет ні до чого. Тому що в першу чергу центральні органи виконавчої влади на виконання 95 статті Конституції мали збалансувати бюджет на підставі тих прожиткових мінімумів, які є. Буде знову їх сім чи вісім, чи дев'ять, я не знаю. Тому давайте ми зараз окремо по законах розглядати не будемо, там скрізь є рішення комітету, треба їх передивлятися і готувати довідку по кожному закону.

В мене прохання, Михайло Михайлович, по тих законах, які ви будете подавати до Стефанчука, що включити в порядок денний до 13 вересня, щоб ті закони, по яких комітет не розглянув питання, щоб ми його встигли розглянути, щоб потім у нас не було наказу. Хоча можлива і ситуація, коли Стефанчук нам дасть завдання терміново розглянути якийсь законопроект.

 

_______________В.М. Галина Миколаївна, ще одна пропозиція. До плану розгляду законопроектів не включено три законопроекти Тимошенко і Цимбалюка. Перший законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення розмірів стипендій (№ 4036) (від 02.09.2020 року), другий законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧА. Володимир Макарович, давайте по кожному.

З приводу стипендій. Є постанова Кабінету Міністрів, ми це питання розглядали декілька разів на засіданнях комітету. Мені здається, що ви були на всіх. І у зв'язку з тим, що Кабмін вирішив це питання постановою, необхідності приймати це на рівні закону, така необхідність відпала. Більше того, уряд, здається, підвищив і він збалансував те, чого не може зробити народний депутат, уряд це збалансував.

Давайте другий закон.

 

_______________В.М. Шановна Галина Миколаївна, справа в тому, що постановою уряду розміри стипендій не затверджуються на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму, що було передбачено законом, значить, а потім у порушення статті 22 Конституції такі норми були вилучені.

Тому оце таке, мені кажется, 7 липня комітет прийняв рішення повернути законопроект без включення до порядку денного, але мені кажется, що таке рішення не відповідає статті 22 Конституції.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гаразд.

 

_______________В.М. Друге. Про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо збільшення пенсійних виплат (№ 4037) (від 02.09.2020 року). Так само не включено. І ...

 

ГОЛОВУЮЧА. Комітет прийняв рішення, от мені підказують, я не пам'ятаю все напам'ять, про відхилення цього законопроекту, Володимир Макарович.

 

_______________В.М. Комітет соціальної... 23 лютого 2022 року прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні законопроект відхилити. А ... (Не чути) пропозиція розглядати у першому читанні. Таке рішення, по-перше, не відповідає статті 22 Конституції.

 

ГОЛОВУЮЧА. Правильно. Включайте, включайте. Ну, це правильно. Рекомендація комітету є, включайте в план, Верховна Рада розглядає. Це правильно.

 

_______________В.М. І третій законопроект. Про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо забезпечення підвищення розмірів пенсій (№ 5023) (від 04.01.2021 року). Ви знаєте дуже добре, оскільки ви мали відношення до наглядової ради Пенсійного фонду, що у нас в законі було передбачено коефіцієнт оцінки одного року страхового стажу – 1,35, який було запроваджено в 2008 році. Потім його в порушення статті 22 Конституції Законом 2148 від 03.10...

 

ГОЛОВУЮЧА. Гаразд. Ми включимо, Володимир Макарович.

 

_______________В.М. Пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧА. В мене просто вам порада, що якщо ви вважаєте, що тут є порушення Конституції, то звертатися до Конституційного Суду. У зв'язку з тим, що комітет відхилив, а Верховна Рада його не розглядає, ну, я б на вашому місці, якщо я б була у вашій у фракції, я б робила конституційне подання і все це розбиралося у Конституційному Суді. Тому що ви часто кажете про порушення конституційності, то давайте будемо порушення чи не порушення розбиратися в КСУ.

 

_______________В.М. Найкраще, коли це буде робити Комітет соціальної політики.

 

ГОЛОВУЮЧА. Спочатку потрібно констатувати, що там є порушення. Конституційний Суд цього питання не розглядав. Ви вважаєте, що є порушення, я вважаю, що нема порушення, і відповідно до цього ми і будемо дискутувати це в КСУ, от і все. Але є суд для цього, судова інстанція, яка робить змагальність процедури дискусії, яка робить вислуховування всіх аргументів, там сидять конституціоналісти і там ми будемо про це говорити.

Володимир Макарович, давайте йти цивілізованим шляхом, не весь час закидати один одному.

 

_______________В.М. Саме найкраще, коли це буде робити Комітет соціальної політики.

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, ми включаємо це в план подання, за рішенням комітету відхилити, тут нема питань, це правильне зауваження.

Дякую, шановні народні депутати, Володимир Макарович і запрошені також, помічники народних депутатів.

Таким чином, правильно, я у секретаріату запитаю, що ми розглядаємо дві позиції і ми одночасно зараз затверджуємо і пропозиції до проекту порядку, і одночасно розглядаємо план. Окремо план, а потім ті зауваження.

Таким чином, шановні народні депутати, якщо у нас ще є щось обговорити, давайте обговоримо, скажіть. Якщо ні, то ми будемо затверджувати основний порядок денний з зауваженнями, які надійшли. У мене були зауваження, я їх озвучила, і у Володимира Макаровича щодо включення законів, навіть якщо рішення комітету відхилити. Це правильне технічне зауваження, правильне або …(Не чути) , як хочете його називайте.

Є ще бажання до плану роботи виступити, чи ми можемо проголосувати зараз план за основу, а потім проголосувати зауваження? Нема.

Тоді переходимо до голосування по першому пункту порядку денного: затвердження плану роботи комітету на період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання у запропонованій редакції, яка була вам надіслана. Хто за це рішення,  прошу голосувати.

В залі – за.

Цимбалюк Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Утримався.

 

ГОЛОВУЮЧА. Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, шановні народні депутати. Рішення прийнято.

І переходимо до пункту 2 нашого порядку денного: затвердження пропозицій до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Зауваження прозвучали, я озвучувала свої, щодо задвоєння і щодо круглих столів, і про контрольні питання по різних місяцях це озвучено. І прозвучали зауваження Володимира Макаровича, помічника народного депутата Тимошенко Юлії Володимирівни, щодо включення трьох законопроектів до порядку денного.

Ще є якісь пропозиції до плану? Якщо нема, то можемо переходити.

Да, Володимир Макарович, у вас ще є зауваження? У вас звуку нема, Володимир Макарович. Звуку нема, включіть, будь ласка.

 

_______________В.М. Я вже включив.

Шановна Галина Миколаївна, я ще раз наголошую, що в табличці до плану роботи сесії нема дати розгляду законопроекту. Треба передбачити…

 

ГОЛОВУЮЧА. Ще раз зауважу, що дату конкретну будемо розглядати не в плані роботи, а в плані безпосередньої роботи при створенні порядку денного розгляду законопроектів на комітетах. Зробити більш детальне планування під час створення плану на сесію неможливо ще у зв'язку з тим, що нема графіку роботи сесії, все.

Тому це зауваження не приймається, Володимир Макарович. Але запевняю вас, що ми зробимо все, щоб на комітеті зазначені законопроекти були розглянуті своєчасно, якщо комітет вважає, що їх потрібно врахувати в бюджеті наступного року, і комітет своє слово скаже.

Таким чином затверджуємо пропозиції, в тому числі і Володимира Макаровича, але без конкретних дат,  в тих стандартних форматах, в яких ми затверджували і раніше.

Хто за ці пропозиції,  прошу голосувати.

Арсенюк Олег.

 

АРСЕНЮК О.О. Арсенюк – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Утримався.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, шановні народні депутати. Рішення  прийнято. І на комітеті сьогодні закриті питання, ми всі розглянули.

Наступне засідання комітету буде в середу, де будуть розглянуті і законопроекти, які подані були в цей період. 24 серпня у нас там закінчилася подача пропозицій альтернативних законопроектів до двох, один  урядовий, один  Лесі Забуранної,  законопроектів, ми їх розглянемо. У нас готується, нагадаю, 6067, Вадим Струневич і звіт. У нас буде звіт роботи комітету за попередню сесію, тому що ми закриємо сесію і відкриємо 6 вересня, нам треба звіт затвердити. І відповідно ті пропозиції, які надійдуть від Михайла Михайловича щодо законопроектів, які потрібно врахувати до 13 вересня. Таким чином на середу.

Нагадаю ще раз всім, сьогодні День пам'ять загиблих. У нас буде зустріч із родичами у пана Стефанчука. І не забудьте покласти квіти тим, хто загинув, захищаючи Україну. Слава Україні!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми”

24 листопада 2023 09:36
31 серпня 2023 15:30
22 серпня 2023 12:30
15 серпня 2023 23:56
03 серпня 2023 17:45
28 липня 2023 13:23
12 липня 2023 16:14
29 червня 2023 11:10
14 червня 2023 11:29
29 травня 2023 10:03